Vatsakipu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Vatsakipu

Päivitetty: 20.09.2018

Vatsakipu tarkoittaa vatsassa tuntuvaa kipua tai epämiellyttävää tunnetta. Vatsakipua voivat aiheuttaa vatsan toiminnan häiriöt sekä myös useat eri sairaudet.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Mikäli vatsakipu on lievää tai se liittyy selkeästi sairastettuun vatsatautiin, jännittämiseen tai kuukautisiin, kipua voi turvallisesti lievittää itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos lievempi vatsakipu jatkuu viikkoa tai kahta pitempään, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle jatkotutkimuksia varten.

Kiireellinen

Äkillisessä kovassa vatsakivussa on hyvä hakeutua lääkäriin nopeasti, varsinkin jos kipuun liittyy kuumetta tai oksentelua. Rasitukseen liittyvässä puristavassa ylävatsakivussa on myös syytä hakeutua pikaisesti lääkäriin, jotta mahdolliset sydämestä johtuvat syyt voidaan sulkea pois (katso sepelvaltimotauti).

Vatsakivun aiheuttajat ja tutkiminen

Äkillinen vatsakipu alkaa muutamassa tunnissa ja voi joskus äityä kovaksi lyhyessäkin ajassa. Vatsakivun lisäksi voi ilmaantua esimerkiksi kuumetta tai oksentelua. Tavallisin äkillisen vatsakivun aiheuttaja on viruksen aiheuttama vatsatauti, johon liittyy usein myös ripulia. Yleensä lievät vatsataudit paranevat itsestään.

Mikäli äkillinen vatsakipu on hyvin voimakasta, taustalla voi olla esimerkiksi umpilisäkkeen tulehdus, puhjennut vatsahaava tai sappikivitauti. Naisilla alavatsakipua voivat kuukautiskipujen lisäksi aiheuttaa myös endometrioosi tai jokin muu gynekologinen syy. 

Toistuvien tai pitkään jatkuvien vatsakipujen syynä voivat olla mm. ärtyvän suolen oireyhtymä, närästys, keliakia, laktoosi-intoleranssi, vatsahaava tai jokin vatsan ulkopuolinenkin syy.

Lääkäri tutkii vatsakipua mm. palpoimalla eli tunnustelemalla vatsanseutua sekä kuuntelemalla vatsan ääniä stetoskoopilla. Tavallisia jatkotutkimuksia ovat laboratoriotutkimukset tai vatsalaukun ja suoliston tähystykset. Myös vatsan röntgen-kuvausta tai ultraääni- eli kaikukuvausta käytetään.

Naisilla alavatsalle sijoittuvan kivun tutkimuksiin voi kuulua myös gynekologinen sisätutkimus.

Vatsakivun itsehoito ja kipulääkkeet

Vatsakivun itsehoito määräytyy sen mukaan, mikä on vatsakivun aiheuttaja. Esimerkiksi kuukautiskipuja voi hoitaa omatoimisesti tulehduskipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla. Mikäli tulehduskipulääkkeitä ei voida jostain syystä käyttää, parasetamoli on myös turvallinen, joskaan ei yhtä tehokas vaihtoehto. 

Mikäli vatsakivun taustalla on vatsatauti, voi sen aiheuttamiin kipuihin kokeilla apteekista saatavaa kipulääkettä (kuten parasetamoli). Myös ns. probiooteilla (bakteerikantaa tasapainottavia mikrobeja) ja prebiooteilla (kuidun kaltaisia hiilihydraatteja) saattaa tutkimusten valossa olla vatsaa rauhoitteleva vaikutus.

Jos vatsakivun syynä ovat ohimenevät ilmavaivat, apteekista voi ostaa simetikonia sisältäviä itsehoitotuotteita, jotka pilkkovat suoliston kaasukuplia ja näin vähentävät oireita. Joskus myös selällään ja jalat koukussa makaaminen saattaa helpottaa vatsan kouristelua. 

Vatsakivun asiantuntijahoito

Vatsakivun asiantuntijahoito määräytyy kivun aiheuttajan mukaan. Umpilisäkkeen tulehduspuhjennut vatsahaava ja sappikivitauti vaativat aina sairaalahoitoa. Sen sijaan ärtyvän suolen oireyhtymänkeliakian ja laktoosi-intoleranssin hoidossa myös mm. ravitsemusterapeuteilla on tärkeä rooli.  

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit