Ilmavaivat - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Ilmavaivat

Päivitetty: 20.09.2018

Ilmavaivat tarkoittavat tavallisesta poikkeavaa kaasun muodostumista paksusuolessa tai siihen liittyvää vatsan turvotuksen tunnetta. Suolikaasua muodostuu, kun osa ruoan sisältämistä ainesosista kulkeutuu ohutsuolen läpi paksusuoleen, jossa suoliston bakteerit hajottavat sen. Myös ilman nieleminen esim. ruokaa hotkittaessa voi aiheuttaa ilmavaivoja. Vaivan yleisimpiä aiheuttajia ovat laktoosi-intoleranssi, keliakia ja ärtyvän suolen oireyhtymä. Myös eri ruoka-aineet (kuten palkokasvit) voivat aiheuttaa ilmavaivoja.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Ajoittaiset ilmavaivat ovat normaali ilmiö, eikä niiden vuoksi tarvitse hakeutua lääkäriin. Jos oireet liittyvät selvästi maitotuotteiden nauttimiseen, kyseessä on todennäköisesti laktoosi-intoleranssi, jota voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkärin tutkimuksiin on syytä hakeutua, jos ilmavaivat haittaavat jokapäiväistä elämää eikä ruokavalion muutoksilla saada oireilua vähenemään.

Ilmavaivojen aiheuttajat ja tutkiminen

Ilmavaivojen keskeisiä oireita ovat lisääntynyt suolikaasun päästely peräaukosta (pierut) ja vatsan turvotuksen tunne. Lisäksi kaasun aiheuttama suolen venytys voi joillekin aiheuttaa epämiellyttävää ”kiertämisen tunnetta” vatsassa. Ns. ärtyvän suolen oireyhtymässä on usein kyse juuri tästä: vatsakivun ja ilmavaivojen lisäksi oireena voi olla myös mm. ummetusta ja ripulia (katso tarkemmin ärtyvän suolen oireyhtymä).

Yleisimpiä ilmavaivojen aiheuttajia on laktoosi-intoleranssi. Tässä vaivassa maitosokeri eli laktoosi ei pilkkoudu normaalisti ohutsuolessa, vaan kulkeutuu paksusuoleen, jossa bakteerit hajottavat sen. Tällöin maitotuotteiden eli maitosokeria sisältävien ruoka-aineiden nauttiminen aiheuttaa joskus hyvinkin hankalia ilmavaivoja sekä vatsakipua ja ripulia. Keliakia aiheuttaa epämääräisempiä oireita, mutta yleisimmin siinäkin esiintyy ilmavaivoja, ripulia sekä ylävatsan turvotusta.

Ilmavaivat on helppo tunnistaa, mutta niiden syyn tarkempi tutkiminen tapahtuu yleislääkärin, sisätautilääkärin, gastroenterologin tai lastenlääkärin vastaanotolla. Perustutkimuksiin kuuluvat vatsan tunnustelu sekä vatsan suoliäänten kuuntelu stetoskoopin avulla. Laktoosi-intoleranssia tai keliakiaa epäiltäessä otetaan verikokeita. Lisäksi keliakia varmistetaan mahalaukun tähystyksen (gastroskopia) yhteydessä otetuista näytepaloista. On kuitenkin syytä huomata, että usein ilmavaivat (mm. ärtyvän suolen oireyhtymässä) ovat ns. toiminnallisia vaivoja, jolloin perusteellisissakaan tutkimuksissa suolesta ei löydy mitään nähtävää vikaa eikä oireyhtymän toteamiseksi ole olemassa mitään erityistä laboratoriokoetta tai muuta tutkimusta.

Ilmavaivojen syytä voi etsiä myös tekemällä ruokavaliokokeiluja. Mikäli tyypilliset oireet on yhdistettävissä maitotuotteisiin ja oireet häviävät maitotuotteita vähentämällä tai laktoosittomiin tuotteisiin siirtymällä, on laktoosi-intoleranssin diagnoosi käytännössä selvä.

Ilmavaivojen itsehoito ja ruokavalio

Ajoittaiset ilmavaivat ovat normaali ilmiö, joka ei itsessään vaadi erityistä hoitoa. Tarvittaessa ruokavalioon voi tehdä muutoksia vähentämällä palkokasvien, sipulin ja kaalin määrää sekä välttämällä ksylitolia ja sorbitolia. Myös hiilihapotettuja juomia, pitkäaikaista purukumin syömistä ja ruuan hotkimista kannattaa välttää, sillä ne saattavat aiheuttaa ilman nielemistä ja sitä kautta ilmavaivoja.

Apteekeista on saatavilla ilman reseptiä simetikonia sisältäviä itsehoitotuotteita, jotka pilkkovat suoliston kaasukuplat pienemmiksi ja näin vähentävät oireita.

Laktoosi-intoleranssin itsehoidosta on kerrottu tarkemmin erillisessä artikkelissaan.

Ilmavaivojen asiantuntijahoito

Jos itsehoito ei auta, asiantuntijahoito pyritää suuntaamaan ilmavaivojen aiheuttajan mukaisesti. Jos ilmavaivojen taustalla on laktoosi-intoleranssi, hoitona on maitosokeria (laktoosia) sisältävien tuotteiden vähentäminen (useimmat sietävät pieniä määriä laktoosia päivässä) tai välttäminen. Keliakiassa taas gluteiinia sisältävät ruoka-aineet (kuten vehnä, ruis ja ohra) poistetaan ruokavaliosta kokonaan. Myös ärtyneen suolen oireyhtymässä hoidon kulmakivi on oikean ruokavalion löytäminen. Jotkut saavat oireiluun helpotusta mm. imeytymättömiä hiilihydraatteja (ns. FODMAP-hiilihydraatit) sisältävien ruoka-aineiden välttämisestä.

Ohjeita kaikkien edellä mainittujen ruokavalioiden noudattamiseen saa ravitsemusterapeuteilta.

Ilmavaivojen vähentäminen

Suolikaasun muodostumista ja siten ilmavaivoja voi tarvittaessa hillitä vähentämällä palkokasvien, sipulin ja kaalin osuutta ruokavaliossa. Myös makeutusaineina käytetyt ksylitoli ja sorbitoli voivat aiheuttaa ilmavaivoja. Tarvittaessa neuvoja sopivan ruokavalion löytämiseen saa ravitsemusterapeuteilta. Ilman nielemistä puolestaan voi vähentää välttämällä hiilihapotettuja juomia, pitkäaikaista purukumin jauhamista ja ruuan nopeaa hotkimista.

Liikunta vilkastuttaa suoliston toimintaa ja voi tätä kautta vähentää mm. vatsan turvotusta ja koettuja ilmavaivoja.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit