Ärtyvän suolen oireyhtymä - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Päivitetty: 20.03.2019

Ärtyvän suolen oireyhtymä (ärtynyt paksusuoli) tarkoittaa suoliston toiminnallista vaivaa, johon liittyy vatsakipua ja vatsan turvotusta. Vaivassa suoliston toiminta on häiriintynyt, mutta tämän syytä ei nykytiedon valossa täysin tunneta. Ärtyvän suolen oireyhtymää esiintyy joka kymmenennellä suomalaisella. Vaikka kyseessä on kiusallinen vaiva, ei ärtyvään suoleen liity muita sairauksia eikä se ole terveydelle vaarallinen.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Mikäli oireena on vain ajoittaista vatsan turvottelua, ulosteen löysyyttä tai vatsakipua, oireita voi turvallisesti yrittää lievittää itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkäriin on hyvä hakeutua, jos suoliston oireet häiritsevät jokapäiväistä elämää. Tarkempia tutkimuksia tarvitaan erityisesti silloin, jos oireena on laihtumista, väsymystä tai verta ulosteessa. Mikäli suvussa on todettu paksusuolen tai munasarjojen syöpää, lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua herkemmin.

Ärtyvän suolen oireyhtymän oireet ja tutkiminen

Artyvän suolen oireyhtymä aiheuttaa ruoansulatusoireita, joista yleisimpiä ovat mm. vatsan turvotus, vatsakipu, ilmavaivat sekä suolen toiminnan muutokset (ummetus ja ripuli). Usein ulostaminen voi helpottaa vatsakipua. Vaivalle on tyypillistä, että oireilu voi vaihdella suurestikin päivästä toiseen.

Koska ärtyvän suolen oireyhtymä on niin sanottu toiminnallinen suolistovaiva, suolesta ei löydy mitään nähtävää vikaa perusteellisissakaan tutkimuksissa. Niinpä oireyhtymän toteamiseksi ei ole olemassa mitään erityistä laboratoriokoetta tai muuta tutkimusta. Tarvittaessa muita sairauksia (kuten keliakia tai laktoosi-intoleranssi) voidaan kuitenkin sulkea pois lääkärin tutkimusten, verikokeiden tai mahalaukun/pohjukkaissuolen tähystyksen (gastroskopia) tai suolen tähystyksen (kolonoskopia) avulla.

Ärtyvän suolen oireyhtymän itsehoito ja ruokavalio

Tärkeää on tiedostaa, että vaiva ei ole vaarallinen - usein tämäkin jo auttaa hoidossa. Vaikka parantavaa hoitoa ei ole, oireita voidaan lievittää monin keinoin. Hoidon kulmakivi on oikean ruokavalion löytäminen kokeilujen kautta. Jotkin imeytymättömät hiilihydraatit (ns. FODMAP-hiilihydraatit) voivat lisätä suolikaasun muodostumista ja pahentaa oireita, joten palkokasvien, sipulin, kaalin, keinomakeutettujen makeisten ja virvoitusjuomien sekä laktoosin välttäminen voi auttaa oireilussa.

Apteekista voi aina kysyä neuvoja ripulin tai ummetuksen itsehoidossa. Ripulia voidaan hoitaa lyhytkestoisesti käytettävillä ripulilääkkeillä, kuten loperamidi, kun taas ummetusta voidaan hoitaa muun muassa kuitupitoisilla tai suolen sisältöä lisäävillä aineilla. Maitohappobakteereja voi myös kokeilla.

Ärtyvän suolen oireyhtymän asiantuntijahoito

Joskus itselle sopivan ja oireita lievittävän ruokavalion löytäminen voi olla vaikeaa. Tällöin ravitsemusterapeutti osaa neuvoa sellaisen ruokavalion löytämisessä, joka on sekä tasapainoinen että auttaa pitämään oireet kurissa.

Jos ärtyvän suolen oireyhtymän itsehoito ei tuota tyydyttävää tulosta, lääkäri voi kirjoittaa reseptilääkkeitä mm. ripuliin, ummetuksen hoitoon tai suoliston kouristeluun. Ärtyvän suolen oireisiin vaikuttavat lisäksi samat lääkkeet, joita käytetään masennuksen hoitoon (katso masennus), joten esim. reseptillä kirjoitettavaa amitriptyliiniä voidaan kokeilla.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit