Kolonoskopia - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Kolonoskopia

Päivitetty: 20.09.2018

Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys on lääkärin tekemä tutkimus, jossa skooppi eli taipuisa tähystin viedään peräaukon kautta peräsuoleen ja siitä edelleen paksusuoleen ja jopa ohutsuolen loppupäähän asti. Tähystimen päässä on valo, pieni kamera ja usein pienet pihdit. Kolonoskopiassa kameran kuvasta ja tähystimellä otetuista näytepaloista pyritään löytämään syy potilasta kulloinkin vaivaaviin oireisiin.

Kolonoskopia

Kolonoskopia voi auttaa etsimään syytä erilaisille oireille, kuten pitkään jatkunut ripuli, verta ulosteessa tai verenvuoto peräaukosta, voimakkaat ulostamiskivut tai pitkään jatkunut ummetus. Myös mm. haavainen paksusuolentulehdus, Crohnin tauti, suolen umpipussitauti eli divertikuloosi ja suolen alueen syöpä voidaan todeta tai poissulkea kolonskopialla.

Kolonoskopian toteutus

Kolonoskopiaa toteutettaessa tutkittava makaa tutkimuspöydällä kyljellään jalat koukussa. Pinnaltaan liukas ja vielä geelillä liukastettu taipuisa tähystinletku viedään peräaukon kautta peräsuoleen ja siitä edelleen paksusuoleen ja ohutsuolen alkupäähän asti. Kolonoskopian eli tähystyksen alussa tuntuu kipua peräaukossa, mutta tuntemus menee ohi tutkimuksen kuluessa. Koska suoleen pumpataan ilmaa näkyvyyden varmistamiseksi, vatsa ja suoli tuntuvat turvonneilta. Suolessa oleva ilma saattaa aiheuttaa ajoittain kohtalaisen voimakkaitakin mutta ohimeneviä kipuja. Turvotus ja kivut eivät kuitenkaan ole vaarallisia vaan kuuluvat normaaliin tähystykseen. Kolonoskopian varsinainen tähystysvaihe kestää yleensä n. 15-25 minuuttia.

Koloniskopian jälkeen

Koloniskopian jälkeen tutkittava pystyy pienen levon (10 min) jälkeen toimimaan normaalisti. Esilääkitys voi kuitenkin aiheuttaa tokkuraista oloa, joten autolla ajamista tai muita tarkkuutta vaativia tehtäviä tulee välttää. Vaikka normaali syöminen on sallittu tutkimuksen jälkeen, ei ole kuitenkaan suositeltavaa syödä heti isoja määriä raskasta ruokaa. Yleisimmät paksusuolen tähystyksen jälkioireet ovat lievä peräaukon arkuus ja 1-2 päivän ajan jatkuvat ilmavaivat, jotka saattavat aiheuttaa myös lieviä kipuja. Kolonoskopiassa otetut koepalat lähetetään laboratorioon tutkittavaksi ja niistä saadaan kirjallinen vastaus.

Korvaukset

Osittaista Kela-korvausta on mahdollisuus saada lääkärin tekemän lähetteen perusteella tehtävästä kolonoskopiasta.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit