Verenvuoto peräaukosta tarkoittaa ulosteessa näkyvää, pönttöön tippuvaa tai pyyhittäessä paperiin jäävää kirkasta verta. Peräaukon verenvuodon yleisimpiä aiheuttajia ovat peräpukamat ja peräaukon haavaumat. Satunnainen peräaukon verenvuoto on hyvin yleinen ja yleensä vaaraton vaiva.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Satunnainen verenvuoto peräaukosta ei vaadi tarkempia tutkimuksia, sillä sen syynä on yleensä peräpukamat tai peräaukon haavauma. Tällöin vaivaa voi turvallisesti lievittää itsehoidolla
Suositellaan jatkotutkimusta
Mikäli verenvuoto peräaukosta on toistuvaa, lääkärissä käyminen on aiheellista.
Kiireellinen
Verenvuoto peräaukosta jatkuvana, siihen liittyvä heikotus tai pyörtyminen ovat aihe lääkärin päivystykselliseen arvioon.
Peräaukon verenvuodon aiheuttajat ja tutkiminen
Verenvuoto peräaukosta saattaa säikäyttää, mutta onneksi kyse on yleensä vaarattomasta oireesta. Peräpukamiin viittaa kirkas veri ulosteen pinnalla, pönttöön tippuva veri sekä pyyhittäessä paperiin jäävä veri. Joskus voi esiintyä myös kutinaa ja ulostettaessa tuntuvaa kipua. Peräpukamia voi esiintyä kaikenikäisillä.
Peräaukon haavaumassa pääoireena on ulostettaessa tuntuva kipu, mutta myös verenvuotoa peräaukosta saattaa esiintyä. Haavaumat ovat yleisiä erityisesti nuorilla ja keski-ikäisillä.
Mikäli verta on ulosteen pinnalla ja se on väriltään tummentunutta, vuoto on yleensä peräisin paksu- tai peräsuolen alueelta. Tällöin puhutaan veriulosteesta (katso verta ulosteessa).
Lääkärin suorittamaan yleistutkimukseen peräaukon verenvuodon vuoksi kuuluu mm. peräaukon lähempi tarkastelu. Tavallisesti lääkäri myös tutkii peräsuolen tuseeraamalla eli tunnustelemalla peräsuolta peräaukon kautta tai pientä tähystyslaitetta (proktoskooppi) käyttäen.
Peräaukon verenvuodon itsehoito
Satunnainen verenvuoto peräaukosta ei vaadi hoitoa, vaan vuoto loppuu yleensä itsestään. Hyvästä hygieniasta ja ulosteen sopivasta löysyydestä huolehtiminen on tärkeää (katso tarkemmin ummetus).
Peräpukamien hoitoon voi käyttää ilman reseptiä saatavaa voidetta tai puikkoja. Noin 80 % peräaukon haavaumistakin paranee 1-2 kk kuluessa.
Peräaukon verenvuodon asiantuntijahoito
Peräaukon verenvuodon asiantuntijahoito riippuu vaivan aiheuttajasta. Peräpukamien hoitona voidaan käyttää lääkärin suorittamaa peräpukaminen ”hirttämistä” eli ns. kumilenkkihoitoa. Joskus harvoin saatetaan turvautua leikkaukseen.
Mikäli syynä on peräaukon haavauma, eikä vaiva korjaannu itsestään, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä nitraattivoidetta paranemisen tukemiseksi. Pitkittyneissä tapauksissa käytetään joskus myös leikkaushoitoa (katso tarkemmin artikkeli peräaukon haavauma).
Peräaukon verenvuodon ehkäisy
Peräpukamat ja peräaukon haavaumat ovat yleisimpiä peräaukon verenvuodon aiheuttajia. Ummetus on yhteydessä molempien syntymiseen. Ummetuksen hoitaminen esim. kuitupitoisella ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla sekä kovemman ponnistelun välttäminen ulostaessa ehkäisevät peräpukamia ja peräaukon haavaumia, ja tätä kautta myös peräaukon verenvuotoa.
Mm. ravitsemusterapeutit voivat antaa neuvoja ummetusta ehkäisevän ruokavalion löytämisessä. Lisäksi apteekista saa tarvittaessa ummetuksen hoitoon sopivia itsehoitotuotteita, kuten kuituja sisältäviä ja suolen sisältöä lisääviä ummetuslääkkeitä, paksusuolen nestettä lisääviä valmisteita (mm. laktuloosi, laktiloli ja makrogoli) tai suolen toimintaa aktivoivia lääkkeitä (mm. sennosidi ja bisakodyyli).