Peräaukon haavauma - Klinik.fi

VALITUT OIREET (3)

Peräaukon haavauma

Päivitetty: 20.09.2018

Peräaukon haavauma eli anaalifissuura tarkoittaa ihon haavaa tai halkeamaa peräaukon seudussa. Peräaukon haavauma syntyy yleensä ummetuksen seurauksena, jolloin kova uloste venyttää ja vaurioittaa peräaukkoa. Myös ripulista aiheutuva toistuva pyyhkiminen voi johtaa peräaukon haavauman syntyyn. Vaiva on erityisen yleinen nuorilla naisilla ja eläkeikää lähestyvillä miehillä. 

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Peräaukon haavaumaa voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla muutaman viikon ajan, mikäli verenvuoto ei ole runsasta eikä kipu voimakasta. Suurin osa haavaumista paranee itsehoidolla täysin.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkärin vastaanotolle on hyvä hakeutua, mikäli haavauma on vaivannut yli kuukauden ajan eikä itsehoidosta ole ollut riittävästi apua.

Peräaukon haavauman oireet ja tutkiminen

Peräaukon haavauman tyypillinen oire on peräaukon seudun kipu. Kipu pahenee ulostamisen aikana ja voi tämän jälkeen kestää jopa parin tunnin ajan. Lisäksi verta voi näkyä pieni määrä wc-paperissa pyyhkimisen yhteydessä. Myös peräpukamat voivat aiheuttaa verenvuotoa peräaukosta, mutta niihin liittyvä kipu on yleensä vähäisempää.  

Peräaukon haavauman tunnistamiseksi lääkäri tutkii ja tarkastaa peräaukon seudun ja ihon. Tarvittaessa lääkäri voi tarkastaa pienen tähystysputken avulla (proktoskooppi) myös peräsuolen tilannetta.

Peräaukon haavauman itsehoito ja lääkkeet

Peräaukon haavaumaa voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla muutaman viikon ajan, ja odotella sen paranemista. Mahdollisen ummetuksen hoito on tärkeää, jotta kova uloste ei venyttäisi parantuvaa peräaukon limakalvoa. Ummetuksen hoidossa keskeistä on kuitupitoinen ruokavalio, riittävä liikunta sekä säännöllinen ulostusrytmi. Myös peräaukon seudun hyvä hygienia (kuten pesu vedellä) erityisesti ulostamisen jälkeen voi nopeuttaa haavauman paranemista. 

Apteekeista on saatavilla myös itsehoitotuotteita peräaukon haavauman hoitoon. Hankalaa ummetusta voidaan lievittää bulkkilaksatiivien tai osmoottisten laksatiivien (kuten laktuloosi ja makrogoli) avulla (katso tarkemmin ummetus). Haavaumaan liittyvää kipua voidaan hoitaa ulostamisen yhteydessä mm. erilaisilla puudutusainevoiteilla tai –geeleillä, joita saa myös apteekeista ilman reseptiä.

Peräaukon haavauman asiantuntijahoito ja leikkaus

Mikäli itsehoito ei auta ja oireilu jatkuu pidempään, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä nitraattivoidetta haavauman hoitoon. Jos tämäkään ei paranna haavaumaa, voidaan pitkäaikaisia haavaumia hoitaa leikkauksen avulla. Leikkauksessa peräaukon seudun sulkijalihaksen säikeitä katkaistaan vaivan helpottamiseksi. Leikkaus voidaan tehdä joko paikallispuudutuksessa tai yleisnukutuksessa ja leikkauksen tekee yleensä gastrokirurgi.

Peräaukon haavauman ehkäisy

Peräaukon haavaumia voidaan ehkäistä ummetuksen tehokkaalla hoidolla (katso ummetus) sekä pitämällä peräaukon seudun hygieniasta huolta erityisesti ripulin aikana. Ummetuksen hoitoon saa tehokkaita apukeinoja mm. apteekeista.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit