Välilevytyrä ja iskias - Klinik.fi

VALITUT OIREET (7)

Välilevytyrä ja iskias

Päivitetty: 20.09.2018

Iskias eli iskiashermo koostuu selkänikamien välistä tulevista hermojuurista ja kulkee pakaran kautta varpaisiin saakka. Iskiasoireilulla tarkoitetaan yhden tai useamman hermojuuren ärstyksestä aiheutuvaa oireilua alaselässä tai jaloissa. Useimmiten iskiasoireen aiheuttaa selkärangan nikamien välisen sidekudoslevyn eli välilevyn pullistuma (välilevytyrä), joka painaa ja ärsyttää yhtä iskiashermon muodostavista hermojuurista. Välilevy voi myös revetä, jolloin oireilu on usein voimakkaampaa. Lääkärin toteamana vaivasta kärsii vuosittain vajaa 5 000 henkilöä / 100 000 suomalaista kohti.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos selkäkipu on paikallista ja lyhytaikaista, sitä voi turvallisesti lievittää itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli vaiva haittaa päivittäisiä toimia tai työkykyä, tai kipu ei ole hallittavissa tulehduskipulääkkeillä, on hyvä hakeutua lääkäriin.

Kiireellinen

Jos jalan lihasten heikkoutta, virtsaamiskyvyttömyyttä tai ulosteen pidättämisen vaikeutta esiintyy, on tärkeää hakeutua lääkäriin välittömästi.

Iskiaksen oireet ja tutkiminen

Iskias aiheuttaa tavallisimmin kipua alaselän lisäksi pakaran, takareiden, säären ulkosyrjän tai jalkapöydän alueella. Myös puutumisen, väsymisen tai pistelyn tunne on yleistä. Oireiden paheneminen erityisesti eteenpäintaivutuksessa, istuessa, yskiessä tai vatsalihasten jännittyessä viittaa välilevynpullistumasta aiheutuvaan iskiaskipuun. Joskus jalkaan säteilevä kipu voi olla ainoa oire ja alaselkä voi olla kivuton. Useimmiten iskiasoireilu on vaaratonta ja joka toisella vaivasta kärsivällä se paraneekin kuukauden kuluessa. Mikäli iskiasoireiluun liittyy erityisesti pakaran seudun kipua, voi kyseessä olla piriformis-syndrooma.

Jalan lihasten heikkous, virtsaamiskyvyttömyys tai ulosteen pidättämisen vaikeus kertovat vakavammasta hermon puristuksesta, usein välilevytyrän aiheuttamana. Tällöin on hyvä hakeutua heti lääkäriin.

Muista selkäkivun syistä on kerrottu erillisessä artikkelissa selkäkipu.

Iskiaksen ja välilevyn pullistuman tarkempi tutkiminen tapahtuu lääkärin vastaanotolla. Perustutkimuksiin kuuluu mm. selän liikkuvuuden tutkiminen ja selän tunnustelu. Myös alaraajojen heijasteet eli refleksit sekä lihasten voima tutkitaan. Tarkempia kuvantamistutkimuksia ei yleensä alkuvaiheessa tarvita. Joskus voidaan ottaa selän röntgenkuva muiden selkäkipua aiheuttavien syiden poissulkemiseksi.

Leikkausta harkittaessa käytetään alaselän magneettikuvausta. Usein kuitenkin magneettikuva kertoo virheellisesti oireettomistakin välilevypullistumista. Joskus harvoin voi jalkojen hermoratatutkimuksesta (ENMG-tutkimus) olla hyötyä.

Iskiaksen ja välilevytyrän itsehoito

Iskiasoireilun itsehoidossa on tärkeää pyrkiä jatkamaan arkielämää mahdollisimman normaalisti kivun sallimissa rajoissa. Aiemmin hoitona käytettyä vuodelepoa ei enää suositella, koska se vain pitkittää vaivaa.

Apteekeista on saatavilla ilman reseptiä tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni), joita voi käyttää esim. viikon kuurina. Ne auttavat kipuun ja voivat lisäksi lyhentää vaivan kestoa hermon alueen ärsytystilaa vähentämällä. Myös parasetamolia voidaan käyttää väliaikaiseen kivun lievittämiseen tai yhdistää se tulehduskipulääkkeisiin.

Suurimmalla osalla iskiasoire paranee itsehoidolla viimeistään kuukauden kuluessa.

Iskiaksen ja välilevytyrän asiantuntijahoito

Mikäli itsehoidosta ei ole apua, lääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa reseptillä vahvempia kipulääkkeitä. Lisäksi esim. fysioterapeutiti, kiropraktikot ja naprapaatit voivat neuvoa oikeanlaista liike- ja lihaskuntoharjoittelua vaivan helpottamiseksi. Eri ammattilaiset ja kuntoutuskeskukset järjestävät myös Kelan korvaamia kuntoutuskursseja selkäoireisille.

Myös selän käsittely- eli manipulaatiohoitoa käytetään. Tällöin hoidon tulee olla asianmukaisen koulutuksen saaneen henkilön antamaa (OMT-fysioterapeutti, osteopaatti, naprapaatti tai kiropraktikko). Kehon manuaalisella hoidolla tarkoitetaan käsin tehtävää kehon kudosten manipulointia. Tähän kuuluvat erilaiset pehmytkudos- ja lihasten hierontatekniikat, hitaasti tehtävät nivelten liikkuvuutta parantavat harjoitukset sekä nopeat, tarkasti suunnatut niveliin kohdistuvat manipulaatiotekniikat. Hoidon tarkoituksena on parantaa ja normalisoida nivelrakenteiden liike, minkä seurauksena nivelten kuormitus ja kipuoireet vähenevät ja vaurioituneiden kudosten paraneminen nopeutuu.

Välilevypullistumien leikkaushoito on viime aikoina harvinaistunut. Joskus leikkaus voi olla tarpeen päivystyksellisesti, mikäli esiintyy jalan lihasten heikkoutta, virtsaamiskyvyttömyyttä, ulosteen pidättämisen vaikeutta tai sietämätöntä kipua. Pitkäaikaisessa kiputilassa leikkausta voidaan alkaa harkita aikaisintaan oireiden jatkuttua noin kuuden viikon ajan, mikäli manuaalinen terapia ja kuntoutus ei ole tuottanut tulosta. Usein vaiva saadaan kuitenkin kuriin ilman leikkausta.

Korvaukset

Kela tarjoaa kuntoutuskursseja pitkäaikaisista selkävaivoista kärsiville työikäisille. Selkäkuntoutuskurssille hakeutuminen edellyttää hoitavan lääkärin kirjoittamaa lääkärinlausuntoa sekä omaa Kelalle toimitettavaa hakemusta. Kursseja toteuttavat useat eri palveluntuottajat.

Joskus iskiasoireilu voi syntyä tapaturman tai työtapaturman seurauksena. Tällöin työnantajan vakuutus tai mahdollinen tapaturma-, matka- tai liikennevakuutus voivat korvata vaivasta aiheutuneet kulut. Osittaista Kela-korvausta voi saada fysioterapeutin tai muun ammattilaisen hoitokonsultaatiosta.

Iskiaksen ja välilevytyrän ehkäisy

Paras keino toistuvien välilevyn pullistumien ehkäisyyn on selkä- ja vatsalihasten hyvästä kunnosta huolehtiminen. Hyvä lihaskunto auttaa kestämään paremmin selkään kohdistuvaa rasitusta, jolloin mm. välilevyihin ei kohdistu samanlaista kuormitusta. Sopivien lihasharjoitteiden tekemiseen saa neuvoja mm. fysioterapeuteilta, kiropraktikoilta ja personal trainereilta.

Jos iskiasvaivan taustalla on selkää kuormittavat työtehtävät tai hankalat työasennot, kannattaa kääntyä työfysioterapeuttien ja työterveyshuollon puoleen.

Tutkimusten mukaan myös tupakoinnin ja ylipainon välttäminen voivat ehkäistä välilevytyrän muodostumista.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit