Lihavuus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Lihavuus

Päivitetty: 20.09.2018

Lihavuus eli ylipaino on tila, jossa rasvaa on kehossa ylimäärin. Rasva voi kertyä ihon alle, mutta lisäksi myös esimerkiksi vatsaonteloon. Lihavuus on yleistä: aikuisista miehistä lähes 70% ja naisistakin runsas 50% on ainakin lievästi ylipainoisia.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Ylipainoa ja lihavuutta voi turvallisesti pyrkiä korjaamaan itsehoidolla eli ruokavaliomuutoksilla ja liikunnan lisäämisellä.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli lihavuuden hoitoon ja laihduttamiseen löytyy motivaatiota, mutta omahoidolla ei päästä toivottavaan tulokseen, on hyvä kääntyä terveydenhuoltohenkilöstön puoleen.

Lihavuuden mittaaminen, painoindeksi ja vyötärönympärys

Lihavuuden aste määritellään painoindeksin (engl. Body Mass Index, BMI) avulla. Se lasketaan jakamalla paino (kg) pituuden neliöllä (m2). Normaalina painona pidetään painoindeksiä 18,5-25. Lieväksi lihavuus luokitellaan painoindeksin ollessa 25-30, merkittäväksi 30-35, vaikeaksi 35-40 sekä sairaalloiseksi kun painoindeksi ylittää 45.

Vyötärönympärystä voi myös käyttää lihavuuden arvioinnissa. Se kertoo keskivartalon lihavuudesta. Miehillä vyötärölihavuuden rajana pidetään 100 senttimetriä ja naisilla 90 senttimetriä.

Lihavuus ja ylipaino ovat itsessään haitallisia, sillä ne vaikeuttavat mm. liikkumista. Varsinaisen uhkan terveydelle lihavuus aiheuttaa kuitenkin liitännäissairauksien kautta, joita ovat mm. tyypin 2 diabetes, verenpainetauti sekä nivelrikko.

Lihavuuden itsehoito: laihdutus, ruokavalio ja liikunta

Lihavuuden ja ylipainon hoitona on laihdutus. Sen perusajatuksena on energiatasapainon muuttaminen: kehon kuluttaman energian määrän pitää ylittää ravinnosta saatujen kalorien määrä. Tämä tarkoittaa pyrkimistä pysyviin elämäntapamuutoksiin. Ruokavalion keventämisessä pyritään ruuan sisältämän energiamäärän maltilliseen vähentämiseen: hiilihydraatteja (erityisesti ravintokuitua) tulisi olla 45-50 %, rasvoja 25-35 % ja proteiineja 10-20 % kokonaisenergiasta. Käytännössä tämä tarkoittaa kasvisten, hedelmien ja marjojen käytön lisäämistä, rasvaisten ruokien, makesten ja leivonnaisten syömisen vähentämistä sekä sokeripitoisten juomien välttämistä. Päivässä on hyvä syödä vähintään kolme ateriaa, sillä muuten voimakas näläntunne saattaa johtaa liialliseen syömiseen.

Säännöllisellä liikunnalla pyritään puolestaan kulutetun energiamäärän lisäämiseen ja kunnon kohottamiseen. Suositeltava liikuntamäärä on vähintään puoli tuntia reipasta liikuntaa viitenä päivänä viikossa.

Osa laihduttaa erilaisilla erikoisdieeteillä, mutta niiden pitkäaikaista vaikutusta painoon sekä elimistön yleiseen terveydentilaan, kuten rasva-arvoihin, ei ole vielä kunnolla tutkittu.

Apteekeista on saatavilla ilman reseptiä myös laihdutusta tukevia lääkkeitä (orlistaatti). Nämä lääkkeet estävät rasvan imeytymistä suolistossa, jolloin rasvaa poistuu ulosteen mukana. Laihdutuslääkkeet on tarkoitettu kuitenkin vain muun hoidon (vähäenerginen ruokavalio ja liikunta) tehostamiseksi.

Lihavuuden asiantuntijahoito ja laihdutuslääkkeet

Mikäli paino ei putoa itsehoidolla riittävästi, neuvoja painonhallintaan saa mm. ravitsemusterapeuteilta, fysioterapeuteilta ja liikunnanohjaajilta. Ravitsemusterapeutit auttavat monipuolisen, mutta painonhallintaa tukevan ruokavalion laatimisessa. Fysioterapeutit ja liikunnanohjaajat osaavat puolestaan neuvoa sopivan liikuntamuodon löytämisessä.

Tarvittaessa lääkäri voi kirjoittaa laihdutuslääkkeitä myös reseptillä. Lääkkeet on kuitenkin tarkoitettu elämäntapamuutoksien tukemiseen eikä niitä tule käyttää ainoana hoitokeinona.

Vaikeaan lihavuuteen käytetään myös leikkaushoitoja. Leikkaustyyppejä on useita, mm. mahalaukun ohitusleikkaus ja kavennusleikkaus sekä mahapantaleikkaus. Leikkaushoitoa lihavuuteen voidaan yleensä suunnitella henkilöille, joiden painoindeksi on vähintään 40. Mikäli henkilöllä on lisäksi jokin painonpudotusta vaativa sairaus, kuten tyypin 2 diabetes, leikkausta voidaan harkita jo BMI-tasolla 35.

Lihavuuden ja ylipainon ehkäisy

Lihavuutta ja ylipainoa voi ennaltaehkäistä painonhallinnalla ja oikeanlaisilla elämäntavoilla: terveellisellä ruokavaliolla sekä liikunnalla. Tärkeää on miettiä ruuan sisältämän energian eli kalorien määrää sekä niiden kulutusta. Lihavuus johtuu kaloreiden liikasaannista verrattuna niiden kulutukseen, joten kaloreiden saamisen ja kuluttamisen pitäminen tasapainossa estää painonnousua sekä lihavuutta.

Lasten kohdalla neuvontaa tervellisiin elintapoihin saa mm. lastenneuvolasta ja kouluterveydenhuollosta.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja