Nivelrikko - Klinik.fi

VALITUT OIREET (7)

Nivelrikko

Päivitetty: 20.09.2018

Nivelrikko eli artroosi on nivelen sairaus, jossa rustopinta vaurioituu. Tämä johtaa nivelruston ohentumiseen ja lopulta osittaiseen häviämiseen. Nivelrikon tarkkaa syytä ei tunneta, mutta perimällä ja nivelen poikkeavalla kuormituksella on oma vaikutuksensa. Kyse on iän myötä yleistyvästä vaivasta: alle 45-vuotiailla nivelrikkoa ei esiinny juuri lainkaan, mutta yli 55-vuotiaista siihen sairastuu vuosittain 1-3 prosenttia väestöstä.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos nivelrikon oireet ovat lieviä ja ohimeneviä, niitä voi lievittää turvallisesti itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli nivelrikon oireet haittaavat selkeästi jokapäiväistä elämää eikä itsehoito tuota tulosta, on hyvä hakeutua lääkärin arvioon.

Nivelrikon oireet ja tutkiminen

Nivelrikko ilmaantuu yleisimmin polviin (katso polven nivelrikko), lonkkiin (katso lonkan nivelrikko) tai sormien niveliin.

Tyypillisin nivelrikon oire on jomottava kipu, joka tuntuu paikallisesti nivelessä, mutta voi myös säteillä lähialueille. Nivelen aamujäykkyyttä tai liikkeellelähtöjäykkyyttä voi esiintyä, mutta tyypillisesti jäykkyys kestää alle 10 minuuttia, minkä jälkeen nivel vertyy. Nivel saattaa myös turvota rasituksen jälkeen. Alussa nivelrikon oireet ilmaantuvat rasituksessa ja helpottuvat levossa. Edenneessä vaiheessa oireita voi olla myös levossa.

Pitkälle edennyt nivelrikko voi muuttaa myös nivelen asentoa. Erityisen selvästi tämä tulee esille polven nivelrikossa. Sormien nivelrikko iskee tyypillisesti sormien kärkiniveliin, joihin voi kehittyä pieniä, kovia kyhmyjä (ns. Heberdenin kyhmyt). Toinen tyypillinen sorminivelrikon paikka on peukalon tyvinivel.

Nivelrikon toteaminen vaatii lääkärin tutkimuksen. Nivelten tunnustelun ja liikelaajuuksien arvioinnin lisäksi nivelrikon diagnosointiin käytetään röntgenkuvausta, jossa nivelrikko näkyy nivelraon kaventumisena. Joskus on tarpeen ottaa verikokeita esim. nivelreuman poissulkemiseksi.

Nivelrikon itsehoito, liikunta ja kipulääkkeet

Nivelrikon itsehoito perustuu nivelen liiallisen kuormituksen vähentämiseen, lihaskunnon ylläpitämiseen, kipua lievittävään lääkitykseen sekä mahdollisten niveltä tukevien apuvälineiden käytöön. Esimerkiksi sormien nivelrikossa lämpimät kylvyt ja käsilihasten vahvistaminen pehmeää palloa puristelemalla lievittävät oireita. Myös erilaisia sormiin laitettavia lepolastoja voidaan käyttää hankalassa vaiheessa.

Polven ja lonkan nivelrikon hoidossa mahdollisen ylipainon vähentäminen on tärkeä osa hoitoa. Myös liike- ja liikuntaharjoittelu vähentävät oireita, mutta toistuvaa iskutyyppistä liikuntaa on hyvä välttää. Mm. kävely, uinti ja vesijuoksu ovat suositeltavia liikuntamuotoja. Erilaisista apuvälineistä on usein hyötyä: kävelykeppi auttaa lievässä nivelrikossa, kävelyteline eli rollaattori vaikeammassa. Pukeutumisessa voidaan käyttää apuvälineinä mm. pitkävartista kenkälusikkaa ja sukanvetolaitetta. Tarkemmin lonkan ja polven nivelrikon hoidosta on kerrottu erillisissä artikkeleissa lonkan nivelrikko ja polven nivelrikko.

Nivelrikkokivun hoitoon ensisijainen lääke on parasetamoli, joka sopii myös astmaatikoille ja verenohennuslääkitystä käyttäville. Suositeltava annos on 500 - 1000 mg korkeintaan 3 kertaa päivässä. Mikäli parasetamoli ei riitä kivun lievitykseen, voidaan lisänä käyttää tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai ketoprofeenia. Tällöin tulee kuitenkin varmistaa lääkkeen sopivuus muiden sairauksien tai lääkitysten kanssa apteekista tai lääkäriltä. Tulehduskipulääkkeitä on olemassa myös kipugeeleinä (diklofenaakki ja piroksikaami), joita voi sivellä kipeisiin niveliin.

Nivelrikon asiantuntijahoito ja tekonivelleikkaus

Mikäli itsehoidolla ei saada riittävää tulosta, mm. naprapaatit ja fysioterapeutit voivat ohjeistaa tarkempia nivelen liikkuvuus- ja venyttelyharjoitteita. Mahdollisen ylipainon vähentämiseksi neuvoja saa myös ravitsemusterapeuteilta.

Sormien nivelrikon hoitoon erityinen apu on parafiinihoito, joka luovuttaa lämpöä niveliin ja parantaa nivelenseudun verenkiertoa. Jotkut ovat saaneet apua nivelrikko-oireisiin myös pakkashuone- eli huippukylmähoidosta.

Mikäli itsehoitolääkkeet eivät auta pitämään nivelrikkokipua kurissa, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä pitkävaikutteisempia tulehduskipulääkkeitä. Suun kautta otettava glukosamiini voi myös vähentää oireilua, mutta tutkimusnäyttö hoitotuloksista on osin ristiriitaista. Lisäksi hoitona käytetään hyaluronaattia niveleen pistettynä. Myös kortisoni niveleen pistettynä tulehduksellisessa vaiheessa lievittää oireilua ja tulehdusta.Tekonivelleikkaus voi tulla kyseeseen edenneessä nivelrikossa, jos nivelessä on esimerkiksi merkittävää liikerajoitusta, virheasentoa tai päivittäinen toimintakyky on selkeästi rajoittunut vaivan vuoksi. Yleensä tekonivel asetetaan polvi- tai lonkkaniveleen (katso tarkemmin polven tekonivelleikkaus sekä lonkan tekonivelleikkaus).

Nivelrikon ehkäisy

Perimä vaikuttaa vahvasti nivelrikon syntyyn, mutta elämäntavoillakin on suuri merkitys nivelrikon kehittymisessä. Lihavuus on yksi nivelrikon tärkeimmistä riskitekijöistä. Tämän vuoksi ylipainon välttäminen sekä kohtuullinen liikunta jo lapsuudesta saakka voivat ehkäistä nivelrikon syntyä. Esim. kuntosaliohjaajat voivat auttaa itselle sopivan liikuntamuodon löytämisessä ja ravitsemusterapeutit normaalipainoa tukevan ruokavalion laatimisessa.

Niveltapaturmien, nivelen ääriasentojen sekä toistuvan raskaan kuormituksen välttämisellä voi myös ehkäistä nivelrikkoa.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja