Lonkan nivelrikko - Klinik.fi

VALITUT OIREET (9)

Lonkan nivelrikko

Päivitetty: 20.09.2018

Lonkan nivelrikko eli artroosi on yksi yleisimmistä lonkkakivun syistä. Nivelrikossa nivelen rustopinta vaurioituu, mikä johtaa nivelruston ohentumiseen ja lopulta osittaiseen häviämiseen. Nivelrikon tarkkaa syytä ei tunneta, mutta sen syntyyn vaikuttavat mm. ikääntyminen, ylipaino sekä nivelvammat. Kyse on iän myötä yleistyvästä vaivasta: alle 45-vuotiailla lonkan nivelrikkoa ei esiinny juuri lainkaan, mutta yli 65-vuotiaista sitä sairastaa jo yli joka kymmenes.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos lonkan nivelrikon oireet ovat väliaikaisia tai lieviä, niitä voi turvallisesti lievittää itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli lonkan nivelrikon aiheuttama oireilu haittaa selkeästi jokapäiväistä elämää, on hyvä hakeutua lääkärin arvioon.

Lonkan nivelrikon oireet ja tutkimukset

Lonkan nivelrikon tyypillinen oire on jomottava kipu, joka ilmaantuu rasituksessa ja helpottuu levossa. Useimmiten kipu tuntuu etureiden yläosissa nivusen alapuolella, mutta kipu voi myös säteillä taka- tai ulkoreiteenkin. Aamujäykkyyttä tai liikkeellelähtöjäykkyyttä voi esiintyä. Myöhemmin kävely voi vaikeutua, etenkin rapuissa, ja pitemmälle edenneessä lonkan nivelrikossa pukeutuminenkin voi olla vaikeaa.

Yleensä nivelrikko voidaan todeta lääkärin tutkimuksella sekä röntgenkuvauksella. Lääkärin tutkimukseen sisältyy mm. lonkkanivelen liikelaajuuksien tutkiminen.

Lonkan nivelrikon itsehoito

Lonkan nivelrikon itsehoidon perusta on lonkkanivelen lihaskunnosta ja liikkuvuudesta huolehtiminen. Tämä tapahtuu päivittäisillä harjoitteilla, joita voi tehdä myös kotona. Muun muassa pyöräily, uinti ja vesijuoksu ovat suositeltavia liikuntamuotoja, sen sijaan toistuvaa iskutyyppistä liikuntaa (kuten juoksua) on hyvä välttää. Erilaisista apuvälineistä on usein hyötyä: kävelykeppi auttaa lievässä nivelrikossa, kävelyteline eli rollaattori vaikeammassa. Pukeutumisessa voidaan käyttää apuvälineinä mm. pitkävartista kenkälusikkaa ja sukanvetolaitetta. Myös mahdollisen ylipainon vähentäminen ja tupakoinnin lopettaminen on tärkeä osa hoitoa.

Lonkkanivelrikon aiheuttaman kivun hoitoon ensisijainen lääke on parasetamoli, joka sopii myös astmaatikoille ja verenohennuslääkitystä käyttäville. Mikäli parasetamoli ei riitä kivun lievitykseen, voidaan lisänä käyttää tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai ketoprofeenia. Tällöin tulee kuitenkin varmistaa lääkkeen sopivuus muiden sairauksien tai lääkitysten kanssa apteekista tai lääkäriltä. Tulehduskipulääkkeitä on olemassa myös kipugeeleinä (diklofenaakki ja piroksikaami), jota voi sivellä lonkan seutuun.

Lonkan nivelrikon asiantuntijahoito ja tekonivelleikkaus

Jos lonkan nivelrikon oireet eivät pysy kurissa itsehoidolla, mm. fysioterapeutit, naprapaatit ja kiropraktikot voivat neuvoa tehokkaampien lonkkanivelen liikkuvuus- ja venyttelyharjoitteiden tekemisessä. Jotkut ovat saaneet apua myös pakkashuone- eli huippukylmähoidosta.

Tarvittaessa lääkäri voi kirjoittaa reseptillä pitkävaikutteisempia kipu- ja tulehduskipulääkkeitä. Joskus saatetaan tarvita myös voimakkaampia kipulääkkeitä, kuten tramadolia tai laastarin muodossa annosteltava buprenorfiinia. Suun kautta otettavasta glukosamiinista ei ole tutkimusnäyttöä lonkkanivelrikon hoidossa.

Lonkan tekonivelleikkaus voi tulla kyseeseen edenneessä lonkan nivelrikossa, jos nivelessä on merkittävää liikerajoitusta, päivittäinen toimintakyky on selkeästi rajoittunut vaivan vuoksi, eikä kipu ole hallittavissa muilla keinoin. Jos leikkaukseen päädytään, on oleellista muistaa myös leikkauksen jälkeinen kuntoutus.

Lonkan nivelrikon ehkäisy

Perintötekijät vaikuttaa vahvasti nivelrikon syntyyn, mutta elämäntavoillakin on suuri merkitys lonkkanivelrikon kehittymisessä. Ylipaino on keskeisin lonkkanivelrikon riskitekijöistä. Ylipainon välttäminen sekä kohtuullinen liikunta ja nivelen käyttäminen voivat ehkäistä lonkkanivelrikon syntyä. Muun muassa kuntosaliohjaajat voivat auttaa itselle sopivan liikuntamuodon löytämisessä ja ravitsemusterapeutit normaalipainoa tukevan ruokavalion laatimisessa.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit