Nivuskipu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Nivuskipu

Päivitetty: 20.09.2018

Nivuskipu tarkoittaa vatsan ja reiden raja-alueelle paikallistuvaa arkuutta tai kipua. Nivuskivun yleisimpiä aiheuttajia ovat mm. erilaiset lihasvammat ja venähdykset, lonkkanivelestä ja kivespussista säteilevä kipu, nivustyrät sekä nivusjänteen alta kulkevan hermon pinnetila.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos nivuskipu on alkanut rasituksessa ja kipu on lievää, vaivaa voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla viikon ajan.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkärin tutkimukset ovat paikallaan, mikäli kipu ei hellitä viikon kuluessa ja vaiva haittaa selvästi jokapäiväistä elämää.

Kiireellinen

Jos nivuskipuun liittyy kuumetta, voimakasta kävelyvaikeutta tai hyvin kosketusarka patti nivusessa, on syytä hakeutua päivystykseen.

Nivuskivun aiheuttajat ja tutkiminen

Yleisimmin nivuskipu johtuu lihasperäisistä syistä. Reiden koukistaja- ja lähentäjälihakset kiinnittyvät nivusalueelle, jolloin kipu tyypillisesti pahenee etureittä venyttäessä ja vastustetussa lonkan koukistuksessa. Myös vatsalihasten alaosat voivat rasittua niin, että säteilykipua tulee nivusen alueelle.

Nivuskipu voi johtua myös nivustyrästä. Tällöin vatsaontelon sisältöä pääsee pullistumaan nivuskanavaan aiheuttaen tyypillisen pahkuran nivusen seudussa. Yleensä vaiva pahentuu esim. ponnistelun tai yskimisen yhteydessä. Joskus tyräalue voi ahtautua (ns. kureutuminen), jonka oireena on nopeasti paheneva kova kipu. Tällöin lääkäriin tulee hakeutua päivystyksellisesti. Muita nivusseudun arkuutta ja tunnusteltavia patteja aiheuttavia syitä ovat mm. suurentuneet imusolmukkeet (katso artikkeli patti nivusessa).

Alle murrosikäisillä lapsilla tavataan lonkan nivelkapselin tulehdusta esim. flunssan jälkitautina, johon liittyy lonkan liikuttelukipu sekä nivuseen säteilevä arkuus. Myös reisiluun pään ongelmat voivat lapsilla säteillä nivusiin. Erityisesti varusmiehillä tavataan lisäksi reisiluun pään tai häpyluun rasitusmurtumia. Ikäihmisillä puolestaan lonkan nivelrikko on tavallinen, ja siinä kipusäteily nivusiin on yleistä.

Nivusjänteen ali kulkeva tuntohermo (cutaneus lateralis) voi jäädä pinteeseen nopeista painonmuutoksista tai raskaudesta johtuen. Tällöin oireena voi olla myös nivuskipua ja puutumista noin kämmenenkokoisella alueella reiden etu-sivupuolella (ns. meralgia paraestetica). Miehillä myös eturauhastulehdus tai lisäkivestulehdus voivat säteillä nivusten alueelle.

Nivuskipu on helppo tunnistaa omatoimisesti, mutta vaivan syyn tarkempi tutkiminen saattaa vaatia käyntiä esimerkiksi yleislääkärin, fysiatrin, ortopedin tai liikuntalääketieteen erikoislääkärin vastaanotolla. Lääkärin perustutkimukseen kuuluvat mm. nivusseudun tunnustelu, lonkkanivelen liikkeiden tutkiminen sekä miehillä tarvittaessa eturauhasen ja kivespussin tutkiminen.

Jatkotutkimuksina käytetään tarvittaessa lonkkanivelen röntgenkuvausta ja ultraäänitutkimusta. Tulehduksellista syytä epäiltäessä tarkastetaan laboratoriokokeista mm. perusverenkuva eli PVK ja tulehdusarvo (CRP).

Nivuskivun itsehoito

Lihasperäinen nivuskipu korjaantuu usein itsehoidolla: lepo ja oikeaoppinen venyttely korjaavat vaivan yleensä parissa viikossa.

Jos kyse on nivusjänteen ali kulkevan hermon pinnetilasta, nivusseutua painavien kireiden vaatteiden välttäminen ja mahdollisen ylipainon vähentäminen helpottavat oireita. Lonkan nivelrikon itsehoidossa puolestaan keskeistä on lonkkanivelta rasittamaton liikunta (mm. pyöräily, uinti tai vesijuoksu), tarvittaessa apuvälineiden käyttäminen (esim. kävelykeppi) sekä mahdollisen ylipainon vähentäminen ja tupakoinnin lopettaminen. Eturauhastulehduksen itsehoidosta on kerrottu tarkemmin omassa artikkelissaan.

Nivuskipua voidaan lievittää myös apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Parasetamoli on turvallisin vaihtoehto, joka sopii kaikenikäisille. Tulehduskipulääkkeet (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni) hoitavat kivun lisäksi myös ärtymysreaktiota ja poistavat turvotusta, mikäli niitä käytetään muutaman päivän kuureina. Tällöin on kuitenkin hyvä varmistaa apteekista lääkkeiden yhteensopivuus muiden lääkitysten tai perussairauksien kanssa. Tarvittaessa tulehduskipulääkkeitä voidaan käyttää myös nivusen alueelle siveltävinä kipugeeleinä (diklofenaakki ja piroksikaami).

Nivuskivun asiantuntijahoito

Nivuskivun asiantuntijahoito valitaan oireen aiheuttajan mukaan. Lihasperäisissä kivuissa fysioterapia tai muut fysikaaliset hoidot ovat usein suureksi avuksi. Fysioterapeutit ja mm. kiropraktikot osaavat auttaa myös nivusrevähdyksen kuntoutuksessa.

Jos kyseessä on nivusjänteen ali kulkevan hermon pinnetila, lääkärin antamat paikalliset kortisonipistokset ovat avuksi. Muiden lonkkakivun syiden asiantuntijahoidosta katso tarkemmin erilliset artikkelit lonkan nivelrikko, nivustyrä ja eturauhastulehdus.

Nivuskivun ehkäisy

Useimpia nivuskivun syitä ei sinällään voida ennaltaehkäistä. Lihasvammoja ja venähdyksiä pystytään kuitenkin ehkäisemään oikeaoppisella lihashuollolla (kuten venyttelyllä). Tähän neuvoja saa mm. fysioterapeuteilta, kiropraktikoilta ja kuntosaliohjaajilta.