Umpilisäkkeen tulehdus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Umpilisäkkeen tulehdus

Päivitetty: 20.09.2018

Umpilisäkkeen tulehdus eli appendisiitti syntyy, kun umpilisäkkeeseen suolistosta johtava aukko tukkeutuu ja bakteerit pääsevät lisääntymään sen sisällä. Umpilisäke sijaitsee oikealla alavatsalla umpisuolessa, ohutsuolen loppuosassa. Se on noin pikkusormen kokoinen uloke. Umpilisäkkeen tulehdus on yleisin teini-ikäisillä ja alle 30-vuotiailla, mutta vaiva voi ilmaantua missä iässä tahansa. Umpilisäkkeen tulehduksen sairastaa elämänsä aikana noin 7 % suomalaisista.

MILLOIN HOITOON?

Kiireellinen

Muutamia tunteja kestänyt äkillinen ja kova vatsakipuon aina aihe hakeutua päivystykseen – etenkin, jos vaivaan liittyy kuumetta tai oksentelua.

Umpilisäkkeen tulehduksen oireet ja tutkiminen

Umpilisäkkeen tulehduksen pääoire on muutamassa tunnissa alkava ja voimistuva vatsakipu. Aluksi vatsakipu voi olla epämääräistä tai tuntua eri puolilla vatsaa, mutta viimeistään muutaman tunnin kuluessa kipu siirtyy tyypilliselle paikalleen oikealle alavatsalle. Yskä, tärinä ja hypyt voivat pahentaa kipua. Kivun ohella umpilisäkkeen tulehdus voi aiheuttaa myös pahoinvointia, oksentelua ja kuumetta. 

Tulehtunut umpilisäke voi puhjeta. Tällöin tulehtunut erite leviää vatsaonteloon ja voi aiheuttaa vatsakalvon tulehduksen. Seurauksena voi olla yleisvoinnin huononemista sekä edelleen lisääntynyttä vatsakipua, kuumetta ja oksentelua.

Umpilisäkkeen tulehdus vaatii aina lääkärin arvion. Vastaanotolla perustutkimuksiin kuuluvat mm. vatsan tunnustelu sekä vatsan äänien kuuntelu stetoskoopilla. Verikokeita (kuten tulehdusarvo eli CRP) voidaan myös ottaa. Epäselvissä tilanteissa tarkemmista kuvantamistutkimuksista (kuten ultraäänitutkimus tai tietokonetomografia) voi olla apua.

Umpilisäkkeen tulehduksen hoito ja leikkaus

Umpilisäkeen tulehduksen hoito tapahtuu aina sairaalassa. Yleensä hoitona on tähystysleikkaus, jossa tulehtunut umpilisäke poistetaan. Lisäksi hoitoon liitetään antibiootti. Mikäli tulehdus on hyvin lievä, voi pelkkä antibioottihoito riittää. Jos lisäke on ehtinut puhjeta, voi olla tarvetta suuremmallekin leikkaukselle.

Umpilisäkkeen tulehduksen ehkäisy

Umpilisäkkeen tulehduksen ehkäisyyn ei tunneta toimivia keinoja. 

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit