Ultraäänitutkimus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Ultraäänitutkimus

Päivitetty: 20.09.2018

Ultraäänitutkimus eli kaikukuvaus on yleinen tutkimusmenetelmä, jossa hyödynnetään ihmiskorvalle kuulumatonta, hyvin korkeaa ääntä (ultraääntä). Kuvaus perustuu ultraäänen erilaiseen etenemiseen ja heijastumiseen eri kudostyypeissä ja elimissä. Ultraääni lähetetään kuvattavaan kohteeseen ihon päältä erityisellä anturilla, joka myös mittaa palautuvat äänikaiut. Ultraäänilaite muodostaa näistä mittauksista tutkittavan kohteen kuvan. Ultraäänitutkimukseen tarvitaan lääkärin lähete.

Ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimus on hyvin käyttökelpoinen menetelmä miltei kaikkien hieman pehmeämpien kudosten kuvauksessa. Tavallisimpia ultraäänikuvauksella tutkittavia kohteita ovat sisäelimet, vatsan alue, sukupuoli- ja virtsaelimet, verisuonet, kilpirauhanen, sydän, lihakset, jänteet ja nivelet. Ultraäänellä voidaan esim. tutkia maksassa tai muualla sisäelimissä olevia nesterakkuloita, sydämen pumppaustoimintaa (mm. sydämen vajaatoimintaan liittyen), rintarauhasen patteja, kilpirauhasessa joskus tuntuvia kaulakyhmyjä tai mitä vain epänormaaliksi epäiltyjä patteja tai rakkuloita. Kaikukuvausta käytetään paljon myös sikiön tilan ja voinnin seurantaan sekä kasvuvirheiden poissulkemiseen. Gynekologi käyttää ultraääntä myös munasarjojen ja kohdun tutkimiseen.

Ultraäänen ohjaamana voidaan tarvittaessa ottaa myös pieniä näytepaloja epäselvistä kyhmyistä tai terveistä kudoksista, ja esim. tyhjentää vaarattomia nesterakkuloita.

Ultraäänitutkimuksen tekeminen

Riippuen kuvattavasta paikasta tutkittava joko istuu tai makaa tutkimuspöydällä. Ennen ultraäänitutkimusta tutkittava alue tulee riisua paljaaksi. Jotta kuva olisi mahdollisimman tarkka, pidetään ultraäänianturia suoraan ihoa vasten; lisäksi anturin ja ihon väliin laitetaan ääntä hyvin johtavaa, hieman viileää geeliä. Itse kuvauksen tekeminen on täysin kivutonta. Lääkäri liikuttelee anturia iholla kuvattavan kohdan päällä. Joskus anturia saatetaan painaa hieman voimakkaammin, jotta kuvattava kohde näkyisi paremmin. Painaminen ei kuitenkaan pääsääntöisesti aiheuta kipuja. Kuvaus kestää kohteesta riippuen yleensä noin 5-15 minuuttia.

Ultraäänitutkimus ja lausunnot

Ultraäänikuvaus ei tarvitse mitään varsinaista jälkihoitoa. Tutkimuksen tehnyt lääkäri laatii otettujen kuvien tai videoiden perusteella lausunnon. Tämän lausunnon tutkittava saa joko itselleen tai se lähetetään lähettäneelle lääkärille, jonne tutkittava menee kuulemaan vastausta ja neuvottelemaan tarvittavista jatkotoimenpiteistä. Jos on otettu näytepaloja, ne tutkitaan mikroskoopilla laboratoriossa ja lausunto tuloksista lähetetään ultraäänitutkimukseen lähetteen tehneelle lääkärille.

Korvaukset

Kelan sairausvakuutus korvaa osan lääkärin määräämistä ja sairauden vuoksi tarpeellisista tutkimuksista. Myös ultraäänitutkimukset voivat kuulua näihin. Korvausta suoritetaan vain tutkimuksesta, joka on tehty vuoden kuluessa määräyksen antamisesta. Lisätietoja korvauksen hakemisesta saa Kelasta.