CRP - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

CRP

Päivitetty: 26.09.2018

CRP eli C-reaktiivinen proteiini on maksan valmistama elimistön omaan puolustusjärjestelmään kuuluva valkuaisaine, jonka määrä veressä eli pitoisuus voidaan määrittää verikokeella. CRP-koe on yksi käytetyimmistä verikokeista. CRP:n normaaliarvo on alle 3-5. Vain vähän tämän arvon ylittävä tulos ei ole yleensä merkki vakavasta taudista, varsinkaan jos tautiin viittaavia oireita ei ole.

CRP eli C-reaktiivinen proteiini

CRP eli C-reaktiivinen proteiini on käytetyimpiä verikokeita. CRP-pitoisuus suurenee tulehdusten ja kudosten tuhoutumista aiheuttavien tautien yhteydessä. Näitä ovat mm. bakteeriperäiset tulehdukset, suuret vammat, sydäninfarkti ja myös lääkärin tekemät toimenpiteet kuten esim. leikkaushoidot. CRP:n pitoisuus veressä nousee yleensä 6-12 tunnin kuluttua taudin alusta ja laskee nopeasti parantumisen yhteydessä. CRP-koetta käytetäänkin apuna tautien tilan ja kudostuhon laajuuden selvittämisessä sekä paranemisen ja lääkehoidon vaikutuksen seuraamisessa. Sitä voidaan käyttää myös bakteerin ja viruksen aiheuttaman tulehduksen erottamiseen toisistaan, sillä bakteeritulehduksessa CRP-arvo on usein yli 50 tai jopa yli 100, mutta virustulehduksessa useimmiten alle 50.

CRP-kokeen otto ja CRP-pikamittari

CRP-koe otetaan yleensä samalla tavalla ja samaan aikaan kuin muutkin laskimoiden verestä otettavat verikokeet. Laboratorion henkilöstö ottaa verinäytteen CRP:n pitoisuuden määrittämiseksi neulalla näytteenottoputkeen. Yleensä neula pistetään kyynärtaipeen laskimoon tai kämmenen selän laskimoon, mutta myös muualla sijaitsevia ihon alla kulkevia laskimoita voidaan tarvittaessa käyttää. Pistettäessä neula ihon läpi verisuoneen saattaa tuntua lievää ja nopeasti ohi menevää kipua. Lapsilla CRP-kokeen kuten muidenkin verinäytteiden ottoa voidaan helpottaa käyttämällä ihoa puuduttavaa laastaria tai voidetta ennen näyteneulan pistoa. Päivystyksissä on käytössä myös CRP-pikamittareita, joihin veri otetaan sormenpäästä.

CRP:n verinäytteenoton jälkeen

Jos verta on otettu CRP:n lisäksi useita eri tutkimuksia varten, on näytteenoton jälkeen syytä syödä ja juoda kunnollisesti sekä levätä hyvin. Näytteenottokohta saattaa vuotaa hieman verta, mutta vuoto loppuu yleensä nopeasti eikä muita jälkioireita yleensä ole.

Korvaukset

CRP-koe saattaa kuulua työterveyshuollossa korvattuihin verikokeisiin.