Sisäsynnytintulehdus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (8)

Sisäsynnytintulehdus

Päivitetty: 20.09.2018

Sisäsynnytintulehdus eli pelvic inflammatory disease (PID) tarkoittaa kohdunkaulan kautta munasarjoihin tai munanjohtimiin nousevaa tulehdusta. Siitä käytetäänkin myös nimeä munasarjatulehdus. Tärkeimmät sisäsynnytintulehduksen aiheuttajat ovat sukupuolitaudit klamydia ja tippuri, mutta pieni osa on myös hengitysteiden tai suolistobakteerien aiheuttamia. Vaivasta kärsii yleisimmin nuoret hedelmällisessä iässä olevat, yhdynnät aloittaneet naiset.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Sisäsynnytintulehdusta epäiltäessä ei tule jäädä seuraamaan itsenäisesti tilannetta vaan vaiva vaatii aina lääkärin arvion, etenkin jos sukupuolitaudin mahdollisuus on olemassa.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkärin arvio on paikallaan aina sisäsynnytintulehdusta epäiltäessä, esimerkiksi yllämainittujen oireiden (kuten tärinästä pahentuva alavatsakipu, lämpöily, poikkeava valkovuoto) vuoksi.

Kiireellinen

Päivystyksellinen lääkärin arvio on tarpeen sisäsynnytintulehdusepäilyssä, jos oireet ovat voimakkaat, kuume on korkea tai yleisvointi on heikko.

Sisäsynnytintulehduksen oireet ja toteaminen

Sisäsynnytintulehdus nousee kohdunkaulan kanavan kautta tulehduttaen kohdun limakalvon ja edelleen munanjohtimet ja/tai munasarjat. Vaiva voi olla joko akuutti eli äkillinen tai krooninen eli pitkäaikainen. Äkillisenä tulehdus voi olla hyvin lieväoireinen, jopa oireeton (etenkin kun aiheuttajana on klamydia) tai oireiltaan voimakas. 

Oireet alkavat usein kuukautisvuodon jälkeen. Oireina voi esiintyä alavatsakipua joka pahenee tärinästä, poikkeavaa valkovuotoa esimerkiksi välivuotona tai yhdynnän jälkeisenä vuotona, lämpöä, kuumetta tai virtsankirvelyä. 

Tulehdus voi jäädä vaivaamaan myös kroonisena eli pitkäaikaisemmin. Mitä paremmin akuutti tulehdus todetaan ja hoidetaan, sitä epätodennäköisempää on, että vaiva kroonistuisi. Pitkäaikaisia vaivoja ovat muun muassa pitkäaikaiset alavatsakivut, lapsettomuus tai kohdunulkoiset raskaudet. 

Sisäsynnytintulehdusta epäiltäessä lääkäri tekee gynekologisen tutkimuksen, jonka aikana otetaan usein papa-näyte ja tulehdusnäytteitä. Akuutin tulehduksen aikana alavatsa, munasarjat ja kohtu aristavat yleensä tutkimuksessa. Virtsanäyte ja verikokeet, kuten tulehdusarvo (CRP), kuuluvat rutiinitutkimuksiin. Klamydiaa ja tippuria voidaan tutkia erillisen virtsanäytteen avulla. Jos oireet ovat voimakkaat, voidaan miettiä tarkempia kuvantamistutkimuksia kuten gynekologista ultraäänitutkimusta tai magneettikuvantamista.

Sisäsynnytintulehduksen itsehoito

Sisäsynnytintulehduksen oikea-aikainen toteaminen ja hoito on tärkeää, jotta pitkäaikaisia oireita voitaisiin ehkäistä. Sisäsynnytintulehdus voi olla hyvinkin lieväoireinen, mutta haittapuolena on se, että usein (etenkin lieväoireisen) vaivan aiheuttajana on sukupuolitauti klamydia. Tämän vuoksi itsehoitoa ei suositella ja lisätutkimuksiin on aina syytä hakeutua sisäsynnytintulehdusta sekä sukupuolitauteja epäiltäessä.

Sisäsynnytintulehduksen hoito ja antibiootti

Sisäsynnytintulehduksen hoitona käytetään antibiootteja. Oireiden ja tilanteen mukaan hoito voi tapahtua kotioloissa suun kautta otettavien antibioottien avulla tai sairaalaoloissa suoneen annettavilla antibiooteilla. Mahdollinen kierukka poistetaan aina. Joskus tulehdus voi saada aikaan erillisen märkäkertymän eli abskessin, jonka poistoon käytetään joskus tähystystoimenpidettä.

Korvaukset

Klamydian ja tippurin hoito on sairastuneelle ilmaista.

Sisäsynnytintulehduksen ehkäisy

Tärkein sisäsynnytintulehdusta estävä tekijä on sukupuolitautien eli klamydian ja tippurin ehkäisy. Kondomi suojaa tehokkaasti sukupuolitaudeilta. Tarkemmin sukupuolitaudeista ja niiden ehkäisystä on kerrottu artikkelissa Sukupuolitaudit, katso myös Klamydia.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit