Papa-koe - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Papa-koe

Päivitetty: 20.09.2018

Papa-koe tarkoittaa gynekologista irtosolukoetta, joka otetaan kolmesta eri kohdasta naisen sisäisistä sukupuolielimistä (emättimen pohjukka, kohdunsuu ja kohdunkaulan kanava). Papa-kokeella voidaan mm. seuloa kohdunkaulansyöpää sekä tutkia poikkeavaa valkovuotoa ja emättimen tulehduksia. Suomessa järjestetään 30–60-vuotiaille naisille ilmainen papa-seulonta viiden vuoden välein kohdunkaulansyövän ja sen esiasteiden havaitsemiseksi.

Papa-koe

Papa-koe tutkii emättimen pohjukan ja kohdunkaulan alueen pinnallisia solumuutoksia. Muutoksia voivat aiheuttaa mm. erilaiset gynekologiset tulehdukset. Tärkein syy papa-kokeelle on kuitenkin seuloa papilloomavirustulehduksen (engl. Human Papilloma Virus eli HPV) aiheuttamaa kohdunkaulansyöpää. Ensimmäinen papa-koe suositellaan otettavaksi muutama vuosi yhdyntöjen aloittamisen jälkeen (yleensä ei alle 20-vuotiailta) ja sen jälkeen 2-3 vuoden välein. Lisäksi Suomessa järjestetään 30–60 -vuotiaille (joissain kaupungeissa 25-65-vuotiaille) ilmainen papa-seulonta viiden vuoden välein.

Patologian erikoislääkäri (patologi) arvioi papa-näytteen. Aikaisemmin käytössä on ollut numeroitu luokitus (I-V), mutta nykyisin on siirrytty sanalliseen arvioon, jossa käytetään tiettyjä nimityksiä havaituille muutoksille. Reaktiiviset muutokset voivat olla mm. tulehduksen tai kierukan aiheuttamia tilapäisiä muutoksia. Atrofialla tarkoitetaan limakalvon ohenemista estrogeenin puutteen vuoksi (liittyy yleensä vaihdevuosiin). Epiteelisolu-atypia tarkoittaa kohdunkaulan pintasolujen poikkeavuutta, joka vaatii seurantaa tai tarkempia tutkimuksia. Metaplasialla tarkoitetaan hyvänlaatuista solujen uusiutumista, johon voi liittyä kohonnut papilloomavirustulehduksen riski ja usein näyte tarkistetaan vuoden kuluttua uudestaan. Myös mm. bakteerien ja hiivojen aiheuttamia tulehduksia voidaan löytää papa-kokeen avulla – sukupuolitauteja ei sen avulla kuitenkaan voida diagnosoida.

Papa-kokeen ottaminen

Papa-kokeen ottaa tavallisesti yleislääkäri tai naistentautien erikoislääkäri (gynekologi). Myös erikseen kokeen ottamiseen koulutettuja hoitajia on olemassa.

Yleensä papa-koe otetaan gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Lääkäri tai hoitaja laajentaa emätintä joko spekulan (L-kirjaimen muotoinen tutkimusväline) ja kohottimen (kapea lastamainen väline) avulla tai ns. ankannokka-spekulalla (ankan nokkaa muistuttava tutkimusväline). Tämän jälkeen otetaan irtosolunäyte kolmesta eri kohtaa: emättimen pohjukasta, kohdunsuulta sekä kohdunkaulan kanavasta. Ensimmäinen ja toinen näyte otetaan pienen puulastan avulla, kolmas näyte pientä harjaa kohdunkaulan kanavassa pyörittämällä. Yleensä kokeen ottaminen ei tunnu kivuliaalta, mutta pientä pistelyä voi tuntua.

Papa-kokeen jälkeen

Näytteenoton jälkeen saattaa esiintyä pientä ruskehtavaa vuotoa emättimestä. Tämä on kuitenkin aivan normaalia. Koetulokset ovat yleensä valmiita 2-3 viikon kuluessa näytteenotosta. Lääkäri voi kertoa papa-kokeen tulokset puhelimitse tai kutsua vastaanotolleen niitä kuulemaan. Tämän jälkeen sovitaan mahdollisista jatkotoimista tai seuraavan näytteen ajankohdasta.

Korvaukset

Suomessa järjestettävä papa-kokeen joukkoseulonta 30-60-vuotiaille (joissakin kunnissa 25-65-vuotiaille) on tutkittaville ilmainen. Lisäksi Kelan sairausvakuutus korvaa osan lääkärin määräämistä tarpeellisista tutkimuksista yksityisen terveydenhuollon puolella.