Sukupuolitaudit - Klinik.fi

VALITUT OIREET (6)

Sukupuolitaudit

Päivitetty: 20.09.2018

Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat virusten tai bakteerien aiheuttamia tulehduksia, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksikontaktissa. Yleisimpiä sukupuolitauteja ovat klamydia, kondylooma, genitaaliherpes, tippuri sekä HIV.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli on ollut tilapäisessä ja suojaamattomassa seksisuhteessa, on hyvä hakeutua sukupuolitautitesteihin. Jos selkeää oireilua esiintyy, tulisi lääkäriin mennä muutaman päivän sisällä. Ulkomailla harrastettu suojaamaton seksi lisää erityisesti sukupuolitautien mahdollisuutta.

Sukupuolitautien oireet ja tutkiminen

Yleisimmät sukupuolitaudin oireet ovat kirvely virtsatessa, poikkeava vuoto virtsaputkesta, haavaumat sukuelinten alueella sekä myöhemmin myös alavatsakivut. Sukupuolitaudit voivat olla myös täysin oireettomia – HIV jopa vuosien ajan. Hoitamattomana sukupuolitaudit, kuten klamydia, saattavat aiheuttaa myös lapsettomuutta.

Klamydia on yleisin sukupuolitauti. Sen tyypillisiä oireita ovat mm. kirvely virtsatessa, vuoto virtsaputkesta, lisääntynyt valkovuoto sekä alavatsakivut; 50-70 % tartunnan saaneista on kuitenkin täysin oireettomia. Genitaaliherpeksen tyypillisin oire on limakalvon ja ihon rakkulat, jotka kutisevat ja kihelmöivät. Kondyloomassa eli visvasyylässä puolestaan kehittyy syylän kaltaisia ihomuutoksia erityisesti ulkosynnyttimiin, virtsaputken suulle, esinahkaan tai terskaan.

Tippuri, kuppa ja HIV ovat selvästi harvinaisempia. Tippurin oireita ovat mm. kirvely virtsaamisessa, vuoto virtsaputkesta, lisääntynyt valkovuoto ja alavatsakivut. Kuppa puolestaan aiheuttaa tyypillisesti kovan, aristamattoman haavauman sukuelinten alueelle. HIV:n oireet ovat epämääräisiä ja vaikeasti tunnistettavia, kuten kuume, päänsärky, ihottuma tai nivelsäryt.

Sukupuolitautien tutkimuksiin voi hakeutua paitsi omalle terveysasemalle ja opiskelijaterveydenhuollon toimipisteisiin, myös yksityislääkärin vastaanotolle tai suuremmissa kaupungeissa erillisille sukupuolitautien poliklinikoille. Sukupuolitauteihin erikoistuneita lääkäreitä ovat ihotautilääkärit, gynekologit (naispotilaat) sekä urologit (miespotilaat). Mikäli sukuelimissä on haavaumia tai muita muutoksia, lääkärin perustutkimukseen kuuluu näiden muutosten tarkastaminen. Myös laboratoriokokeita käytetään eri sukupuolitautien osoittamiseen - yleisimmin aiheuttajamikrobin jäljille päästään virtsa- tai verikokeilla.

Sukupuolitautien itsehoito

Sukupuolitaudit eivät parane itsestään eikä niitä voi hoitaa itsehoidolla. Sukupuolitautia epäiltäessä on hyvä kuitenkin pidättäytyä suojaamattomasta seksistä taudin leviämisen ehkäisemiseksi, kunnes tutkimukset ja mahdollinen hoito on järjestetty. Tarvittaessa kondomeja voi ostaa mm. apteekeista. 

Sukupuolitautien asiantuntijahoito ja lääkkeet

Sukupuolitaudit vaativat aina asiantuntijahoitoa, joka toteutetaan eri taudeissa eri tavalla. Joitain sukupuolitauteja (kuten klamydia, tippuri ja kuppa) pystytään parantamaan suun kautta otettavalla antibioottilääkityksellä. Myös seksikumppanien tutkiminen ja hoitaminen on tärkeää.

Eri sukupuolitautien hoidosta voi lukea tarkemmin erillisistä artikkeleista klamydia, kondylooma, genitaaliherpes ja HIV.

Korvaukset

Sukupuolitautien tutkimukset ovat maksuttomia sukupuolitautien poliklinikoissa sekä terveyskeskuksissa. Lisäksi joidenkin sukupuolitautien, kuten klamydian, tippurin tai kupan hoito on sairastuneelle ilmaista.

Sukupuolitautien ehkäisy

Sukupuolitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen kautta. Mahdollisia tartuntakohtia ovat sukuelinten lisäksi peräsuoli ja suun limakalvot. Sen sijaan sukupuolitaudit eivät voi tarttua esim. uimaveden välityksellä, saunan lauteista tai likaisesta WC-istuimesta.

Ainoa varma keino seksitautien ehkäisyyn on suojaamattoman seksin ja tilapäisten seksisuhteiden välttäminen. Kondomi suojaa tehokkaasti sukupuolitaudeilta, mikäli se pysyy ehjänä paikoillaan koko yhdynnän ajan.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit