Virtsaumpi - Klinik.fi

VALITUT OIREET (4)

Virtsaumpi

Päivitetty: 20.09.2018

Virtsaumpi tarkoittaa tilaa, jossa virtsaaminen ei onnistu normaalisti ja tämän vuoksi virtsaa kertyy virtsarakkoon joskus suuriakin määriä. Vaiva voi kehittyä äkillisesti tai pidemmän ajan kuluessa. Virtsaumpi on selkeästi yleisempi miehillä ja tavallisin virtsaummen syy onkin eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu. Virtsaumpea voivat aiheuttaa myös mm. tietyt lääkkeet, leikkauksen jälkitilat, liika alkoholin käyttö tai kylmettyminen.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos virtsaumpi liittyy selvästi jännittämiseen tai alkoholin nauttimiseen, virtsan tuloa voi rauhassa odotella muutaman tunnin ajan.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkäriin on hyvä hakeutua, jos virtsaaminen ei onnistu noin 8 tuntiin yrityksistä huolimatta.

Kiireellinen

Mikäli virtsaumpeen liittyy ulosteen pidättämisen ongelmaa, tunnottomuutta reisien sisäsivuilla ja jalkojen voimattomuutta, kyse voi olla vakavasta selkärangan välilevypullistumasta. Tällöin hoitoon on hakeuduttava välittömästi.

Virtsaummen aiheuttajat ja tutkimukset

Virtsaumpi voi kehittyä joko äkillisesti tai pidemmän ajan kuluessa. Äkillinen virtsaumpi aiheuttaa usein selkeitä oireita: virtsaaminen ei onnistu ja alavatsalla tuntuu jomottavaa kipua.

Pidemmän ajan kuluessa syntyvä virtsaumpi voi kehittyä salakavalammin, koska virtsarakon hermot tottuvat rakon hitaaseen venymiseen. Virtsaaminen voi onnistua osittain, mutta rakko ei kuitenkaan tyhjene kunnolla. Alavatsalla voi tuntua epämääräistä paineen tunnetta (ei varsinaista kipua) ja lisäksi voi esiintyä ns. ylivuoto-oireina virtsankarkailua tai tiheävirtsaisuutta.

Virtsaumpi liittyy useimmiten miesten eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun, jonka muita oireita ovat mm. heikentynyt virtsasuihku, yövirtsaaminen sekä virtsarakon huono tyhjeneminen. Vaivaa voivat aiheuttaa kuitenkin myös virtsaputken kuroutumat, hermostolliset sairaudet (kuten MS-tauti), leikkausten jälkitilat, tietyt lääkkeet (kuten esim. keuhkoahtaumataudin hoidossa käytetyt antikolinergiset lääkkeet), jännittyminen tai liika alkoholin käyttö. Joskus taustalla voi olla myös mm. virtsateiden tai eturauhasen kasvain tai virtsaputken kivi. Naisilla virtsaumpi voi kehittyä myös alkuraskauteen ja kohdun kasvamiseen liittyen tai vaihdevuosiin liittyvän limakalvojen kuivumisen seurauksena.

Mikäli virtsaumpeen liittyy ulosteen pidättämisen ongelmaa, tunnottomuutta reisien sisäsivuilla ja jalkojen voimattomuutta, kyse voi olla selkärangan välilevypullistumasta. Tällöin hoitoon on hakeuduttava välittömästi.

Virtsaummen tarkempi tutkiminen tapahtuu yleislääkärin, geriatrin (ikäihmiset), urologin (miespotilaat) tai gynekologin (naispotilaat) vastaanotolla. Lääkärin perustutkimuksiin virtsaumpea epäiltäessä kuuluu mm. vatsan tunnustelu ja koputtelu virtsarakon koon määrittämiseksi. Naisilla gynekologinen tutkimus saattaa olla tarpeen. Tarvittaessa virtsarakossa olevan virtsan määrää voidaan arvioida myös ultraäänitutkimuksen avulla. Jatkotutkimuksina voidaan lisäksi ottaa virtsanäyte sekä muutamia verikokeita (kuten krea, PSA ja verensokeri).

Virtsaummen itsehoito

Lievä ja ohimenevä virtsaumpi saattaa olla mahdollista laukaista itsehoidolla. Jos taustalla on selvästi jännittäminen tai stressaava tilanne, hetkellinen tilanteen rauhoittaminen ja uusi kiireetön virtsausyritys voi laukaista virtsaummen. Mikäli syynä on alkoholin nauttiminen, voi rauhassa odotella muutaman tunnin alkoholin vaikutuksen poistumista. Usein virtsaaminen tämän jälkeen onnistuu. 

Virtsaummen asiantuntijahoito ja katetrointi

Äkillinen virtsaumpi hoidetaan tyhjentämällä virtsarakko pienen putken eli katetrin avulla. Tavallisesti katetri viedään virtsarakkoon virtsaputken kautta. Apuna käytetään puuduttavaa geeliä, joten toimenpide ei ole kovin kivulias. Virtsarakko voidaan tyhjentää myös alavatsalta ihon läpi virtsarakkoon viedyn ohuen putken avulla (kystostomia), jos lääkäri katsoo sen aiheelliseksi. Myös tässä toimenpiteessä käytetään puudutusta.

Katetrointi voi olla kertaluontoinen tai katetri voidaan jättää esimerkiksi pariksi päiväksi virtsarakkoon virtsan kulun turvaamiseksi. Jatkohoito riippuu virtsaummen aiheuttajasta. Jos virtsaummen taustalla on esim. eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, voidaan hoitoon liittää eturauhaslääkitys vaivan helpottamiseksi.

Virtsaummen ehkäiseminen

Virtsaummen yhtenä syynä voi olla liiallinen alkoholin käyttö tai kylmettyminen. Erityisesti eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta kärsivien miesten onkin hyvä välttää runsasta alkoholin käyttöä ja lantion seudun kylmettymistä virtsaummen ehkäisemiseksi.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit