Tiheävirtsaisuus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Tiheävirtsaisuus

Päivitetty: 20.09.2018

Tiheävirtsaisuus tarkoittaa tihentynyttä virtsaamistarvetta. Sen virallisena määritelmänä on yli 8 kertaa vuorokaudessa tai vähintään kaksi kertaa yössä toistuva virtsaaminen. Tiheävirtsaisuuden taustalla voivat olla mm. lisääntynyt nesteen juominen, tiettyjen aineiden (kuten kahvi, tee tai alkoholi) nauttiminen, virtsatietulehdus, ns. yliaktiivinen rakko tai miehillä eturauhasvaivat. Ajoittainen tiheävirtsaisuus on yleinen vaiva.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Ohimenevä tiheävirtsaisuus on varsin yleinen vaiva. Jos vaivaan ei liity muita oireita, tarkemmat tutkimukset eivät ole ohimenevässä tiheävirtsaisuudessa tarpeen. 

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkärin puoleen on hyvä kääntyä, mikäli virtsaamistarvetta esiintyy yli 8 kertaa vuorokaudessa tai vähintään kaksi kertaa yössä ja vaiva haittaa elämää. Jos vaivaan liittyy alavatsakipua tai verivirtsaisuutta, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen herkemmin.

Kiireellinen

Mikäli tiheävirtsaisuuteen liittyy myös janoa tai väsymystä, oireiden syynä saattaa olla diabetes. Tällöin lääkäriin tulee hakeutua viivyttelemättä; erityisesti lasten kohdalla.

Tiheävirtsaisuuden aiheuttajat ja tutkiminen

Tiheävirtsaisuus eli tihentynyt virtsaamistarve voi johtua joko suurentuneesta virtsamääräästä, virtsarakon pienentyneestä koosta tai virtsarakon herkistymisestä. Suurentunut virtsamäärä johtuu yleensä runsaasta nesteiden nauttimisesta, mutta myös mm. huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes, nesteenpoistolääkkeet tai vika munuaisten toiminnassa voivat olla vaivan taustalla.

Virtsarakon herkistymisen ja tätä kautta äkillisen tiheävirtsaisuuden yleisin syy on bakteerin aiheuttama virtsatietulehdus. Tällöin oireina esiintyy yleensä myös mm. kirvelyä virtsatessa tai alavatsakipua. Yliaktiivinen rakko tarkoittaa tilaa, jossa rakkolihas on herkistynyt ja supistelee tahdosta riippumatta. Vaiva on yleinen erityisesti naisilla, ja siihen voi tiheävirtsaisuuden lisäksi liittyä myös virtsaamispakko tai virtsankarkailu. Miehillä puolestaan eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu voi aiheuttaa tiheävirtsaisuutta.

Virtsaumpi tarkoittaa tilaa, jossa virtsan kulku on estynyt virtsarakosta ja tällöin virtsa kerääntyy virtsarakkoon. Ajoittain virtsaa voi kuitenkin päästä hieman valumaan pois virtsarakosta ja tämä voidaan tuntea tiheävirtsaisuutena (ns. ylivuotoinkontinenssi). Tilaan liittyy usein myös mm. alavatsakipua.

Muita harvinaisempia tiheävirtsaisuuden syitä ovat mm. pitkäaikainen virtsarakon tulehdus, pienentynyt virtsarakon koko (esimerkiksi sädehoidon seurauksena), henkinen jännittyneisyys tai tietyt neurologiset sairaudet (kuten Parkinsonin tauti).

Tiheävirtsaisuuden tarkempi tutkiminen tapahtuu yleislääkärin, gynekologin (naispotilaat), urologin (miespotilaat) tai lastenlääkärin vastaanotolla. Lääkärin perustutkimuksiin kuuluu mm. vatsan tunnustelu. Lisäksi miehillä lääkäri saattaa arvioida eturauhasen kokoa peräaukon kautta tunnustelemalla, ja naisilla gynekologinen tutkimus voi joskus olla tarpeen. Usein vaivaa kartoitetaan erillisten oirekyselyiden avulla. Myös virtsaamispäiväkirjan pitämisestä voi olla hyötyä.

Muut tutkimukset kohdistuvat oirekuvan mukaan. Virtsatietulehduksen mahdollisuus suljetaan pois virtsanäytteellä. Myös verikokeita ja kuvantamistutkimuksia (kuten virtsarakon ultraäänitutkimusta) käytetään.

Tiheävirtsaisuuden ja yliaktiivisen rakon itsehoito

Mikäli tiheävirtsaisuutta aiheuttavat runsas nesteiden juominen tai tietyt juomat (kuten kahvi, tee tai alkoholi), niiden vähentämisestä on usein hyötyä. Yliaktiivisessa rakossa lantionpohjan lihasten vahvistaminen ja virtsarakon ”kouluttaminen” (virtsaamisvälin pidentäminen tietoisesti) voivat myös auttaa.

Tiheävirtsaisuuden ja yliaktiivisen rakon asiantuntijahoito

Tiheävirtsaisuuden asiantuntijahoito tapahtuu vaivan aiheuttajan mukaan. Yliaktiivinen rakko hoidetaan rakkolihasta hillitsevällä lääkityksellä, lantionpohjalihasten fysioterapialla ja vaihdevuodet ohittaneilla naisilla mahdollisesti estrogeenivalmisteilla.

Virtsatietulehdus hoidetaan antibiooteilla ja eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu lääkityksellä tai ”höyläysleikkauksella”. Jos verenpainetautia hoidetaan nesteenpoistolääkkeillä eli diureeteilla, ja lääkkeet aiheuttavat häiritsevää tiheävirtsaisuutta, voi hoitava lääkäri harkita muunlaista verenpainelääkettä.

Tiheävirtsaisuuden ehkäisy

Tietyt nautintoaineet (kuten kahvi, tee tai alkoholi) voivat aiheuttaa tiheävirtsaisuutta. Tällöin virtsaamistarvetta voi harventaa välttämällä niiden nauttimista erityisesti iltaisin. Myös verenpainetaudissa ja sydämen vajaatoiminnassa yleisesti käytetyt nesteenpoistolääkkeet eli diureetit lisäävät virtsaneritystä. Mikäli tiheävirtsaisuus näitä lääkkeitä käytettäessä aiheuttaa merkittävää haittaa, asia on hyvä ottaa puheeksi hoitavan lääkärin kanssa.

Erityisesti naisilla tiheävirtsaisuuden taustalla voi olla myös lantionpohjan lihasten heikkoutta tai vaihdevuodet ohittaneilla estrogeenin eli naissukupuolihormonin puutetta. Tällöin lantionpohjan lihasten harjoittaminen ja paikalliset estrogeenivalmisteet voivat ehkäistä myös tiheävirtsaisuutta.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit