Kastelu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (3)

Kastelu

Päivitetty: 20.09.2018

Kastelu tarkoittaa lapsen tahatonta virtsan karkaamista. Kastelu voi olla yöllistä (yökastelu) tai tapahtua päiväsaikaan (päiväkastelu). Kyse ei ole sairaudesta, vaan eri tahtiin kehittyvästä kyvystä hallita virtsarakon toimintaa. Joskus harvoin päiväkastelun taustalla voi olla mm. virtsateiden rakennevika tai virtsatietulehdus. Jopa joka viides lapsi kastelee vuoteensa ajoittain vielä 5-vuotiaana ja 10-vuotiaanakin säännöllistä yökastelua esiintyy vielä kolmella prosentilla lapsista.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Kastelu on pienillä lapsilla hyvin yleinen vaiva. Alle 5-vuotiailla yökastelu ei vaadi minkäänlaista hoitoa. Myöskään vanhemmilla lapsilla yksittäinen yökastelu tai päiväkastelu ei vaadi lääkärikäyntiä.

Suositellaan jatkotutkimusta

Neuvolaan tai lääkäriin on hyvä ottaa yhteyttä, mikäli yökastelu jatkuu säännöllisenä yli 5-6 –vuotiaalla tai päiväkastelu yli 4-5 –vuotiaalla lapsella. Jos kasteluun liittyy muita oireita, kuten tihentynyttä virtsaamistarvetta tai kirvelyä, on hyvä ottaa lääkäriin yhteys herkemmin.

Kastelun aiheuttajat ja tutkiminen

Lapsen kuivaksi oppiminen vaatii useiden monimutkaisten ”taitojen” kehittymistä. Mm. virtsarakon pitää täyttyessään osata antaa merkki virtsaamistarpeesta, johon keskushermoston täytyy oppia vastaamaan (esim. heräämään sikeästäkin unesta). Lisäksi lapsen elimistö oppii myös pikkuhiljaa mm. vähentämään virtsan muodostamista öisin.

Yökastelu tarkoittaa yli 4-5 -vuotiaan lapsen yöllistä tahatonta virtsan karkaamista lapsen nukkuessa. Joskus taustalla voi olla pelkästään sikeä uni. Yökastelu voi olla säännöllistä tai vain ajoittaista, ja siihen voi liittyä myös päiväkastelua tai ummetusta.

Päiväkastelu tarkoittaa päiväaikaista virtsan karkaamista, ennen kuin lapsi ehtii wc:een. Joskus lapsi ei edes huomaa virtsan karkaamista. Myös ummetusta voi esiintyä. Päiväkastelun syynä voi olla vain lapsen syventyminen leikkeihin, jolloin virtsaamistarve jää huomiotta. Mikäli päiväkastelun taustalla on virtsatietulehdus, muina oireina voi esiintyä mm. kirvelyä virtsatessa, selkeää tiheävirtsaisuutta tai jopa lämpöä.

Erilaiset suuremmat elämänmuutokset (kuten koulun aloitus, muutto uudelle paikkakunnalle tai perhetilanteen muutokset) voivat aiheuttaa vanhemmillekin lapsille hetkittäistä tai ajoittaista kastelua, joka sinänsä on normaalia.

Kastelun tarkempi tutkiminen tapahtuu neuvolassa, kouluterveydenhuollossa, yleislääkärin vastaanotolla tai lastenlääkärilä. Perustutkimuksiin kastelun vuoksi kuuluvat mm. lapsen vatsan tunnustelu sekä joskus myös sukuelinten tutkiminen. Lääkäri voi arvioida myös lapsen kehityksellistä tasoa erilaisten tutkimusten avulla. Usein lapselta otetaan virtsanäyte.

Päiväkastelun tutkimisessa käytetään tarvittaessa myös virtsateiden ultraäänitutkimuksia tai virtsan virtaustestejä.

Yökastelun ja päiväkastelun itsehoito

Yleensä lapsen kastelussa on kyse vain tavallista myöhemmin kehittyvästä rakonhallintataidosta. Alle 5-vuotiaiden yökastelu on vielä täysin normaalia. Kuivaksi oppimista voi yrittää tukea huolehtimalla virtsalla käymisestä juuri ennen nukkumaanmenoa sekä välttämällä nesteiden runsasta juomista iltaisin. Tukea antava ja kannustava suhtautuminen auttaa kuivaksi oppimisessa. Sen sijaan syyllistämisestä ei ole hyötyä; se voi päinvastoin pitkittää tai voimistaa oireilua.

Yökastelussa kasteluhälytin on todettu tehokkaaksi hoitokeinoksi yli 5-vuotiailla lapsilla. Laite aistii sängyn tai alushousujen kosteuden ja herättää lapsen. Monilla hälytin korjaa kastelun nopeastikin, mutta useimmiten tulokset näkyvät vasta muutaman viikon kuluessa. Mikäli edistystä ei tapahdu 6 viikossa, hoitokokeilu kannattaa keskeyttää ja palata asiaan esim. puolen vuoden kuluttua. Ohjeita kasteluhälyttimen hankkimiseen saa mm. neuvoloista.

Päiväkasteluun voidaan vaikuttaa mm. ”kouluttamalla rakkoa”. Tämä tarkoittaa säännöllisiä virtsaamiskäyntejä esim. kahden-kolmen tunnin välein. Mikäli taustalla on ummetusta, sen hyvä hoito voi korjata myös kasteluoireita.

Yökastelun ja päiväkastelun hoito

Jos itsehoito ei tuota tulosta, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Päiväkastelun syynä voi olla virtsatietulehdus, jolloin lääkäri kirjoittaa sen hoitoon antibioottikuurin.

Yökasteluun käytetään myös erilaisia lääkkeitä, kuten virtsaneritystä vähentävää desmopressiiniä. Lääkitys voi tulla kyseeseen, kun halutaan nopeaa vaikutusta yökasteluun, kuten yökyläilyn tai leirien aikana, mutta lääkettä ei suositella säännölliseksi hoidoksi.

Käytännössä kastelu korjaantuu lopulta aina, sillä lähes kaikki lapset oppivat kuiviksi viimeistään peruskoulun aikana.

Korvaukset

Yli 5-vuotiaalle lapselle on mahdollista saada Kelan myöntämää korvausta eli tukea, jos kastelu on tiheää ja säännöllistä eivätkä asianmukaiset lääkärin suosittelemat hoidot auta. Tuen saamista varten on kuitenkin olemassa omat kriteerinsä ja tuen hakemisesta on hyvä keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Tukea varten vaaditaan myös hoitavan lääkärin kirjoittama lääkärinlausunto.

Kastelun ehkäisy

Lapsen kastelun on todettu olevan perinnöllistä: usein kastelevan lapsen jompikumpi vanhemmista on kärsinyt vaivasta lapsena. Nykytiedon valossa kastelua ei voida ennaltaehkäistä.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit