Endometrioosi - Klinik.fi

VALITUT OIREET (8)

Endometrioosi

Päivitetty: 20.09.2018

Endometrioosi tarkoittaa tilaa, jossa kohdun limakalvon tapaista kudosta esiintyy pesäkemäisinä muutoksina kohdun ulkopuolella, mm. vatsaontelon kalvoissa. Tämä aiheuttaa paikallisen ärtymysreaktion ja kipua, usein samassa rytmissä normaalin kuukautiskierron kanssa. Syytä endometrioosille ei tiedetä, mutta ilman naissukupuolihormonia eli estrogeeniä ei oireita yleensä ilmene eivätkä vaihdevuosi-iän ylittäneet naiset yleensä kärsi endometrioosista. Vaiva on yleinen hedelmällisessä iässä olevilla naisilla: siitä kärsii jossakin muodossa noin joka kymmenes.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Kuten tavallisia kuukautiskipujakin, endometrioosin oireita voi turvallisesti lievittää itsehoidolla, mikäli oireet ovat lieviä.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkäriin on hyvä hakeutua, jos herää epäily endometrioosista ja oireilu haittaa jokapäiväistä elämää.

Endometrioosin oireet ja tutkiminen

Endometrioosi aiheuttaa tavallista voimakkaampia kuukautiskipuja alavatsalla, jotka alkavat muutama päivä ennen kuukautisten alkua. Kipuja voi ilmaantua myös virtsatessa, ulostettaessa, yhdynnän aikana tai tärinän aiheuttamana. Myös vuotohäiriöitä, kuten ylimääräistä tiputtelevaa vuotoa, voi esiintyä (katso tarkemmin gynekologiset vuotohäiriöt).

Tutkimuksissa endometrioosi on yhdistetty myös lapsettomuuteen.

Endometrioosi diagnosoidaan yleislääkärin tai gynekologin tutkimuksissa. Vastaanotolla perustutkimuksiin kuuluu gynekologinen tutkimus. Lisätutkimuksena käytetään yleensä gynekologista ultraäänitutkimusta.

Varmuudella endometrioosi voidaan todentaa vatsaontelon tähystystutkimuksella eli laparoskopialla. Joissakin tapauksissa (kuten leikkausta suunniteltaessa) voi lantion alueen magneettikuvaus eli MRI olla hyödyllinen.

Endometrioosin itsehoito

Lievää endometrioosia on mahdollista lievittää itsehoidolla. Tehokkain keino on apteekeista saatavat tulehduskipulääkkeet (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni), joita voi ottaa kipuvaiheen aikana. Lisäksi vaihdevuosi-ikää lähestyttäessä oireet lievittyvät itsestään.

Endometrioosin lääkehoito ja leikkaus

Endometrioosin asiantuntijahoito riippuu taudin vaikeusasteesta. Lääkäri voi kirjoittaa endometrioosin oireiden lievitykseen reseptillä pitkäaikaista hormonaalista lääkehoitoa, kuten yhdistelmäehkäisypillereitä, keltarauhashormonitabletteja tai ns. GnRH-analogeja. Myös hormonikierukkaa voidaan käyttää. Lääkityksen tavoitteena on vähentää munasarjojen estrogeenin tuotantoa ja siten vähentää oireita. Haittapuolena on, että raskaaksi tuleminen ei onnistu hoidon ollessa käynnissä.

Leikkausta harkitaan, jos lääkehoidolla ei saada oireita kuriin. Leikkaus pyritään tekemään laparoskooppisesti eli tähystysleikkauksena, jossa endometrioosipesäkkeet yritetään poistaa. Leikkauksen jälkeen voidaan käyttää lisäksi hormonihoitoa. Suurin osa hyötyy leikkauksesta.

Myös lapsettomuuteen kiinnitetään tarvittaessa huomiota endometrioosin hoidossa. Leikkauskin voi parantaa raskauden mahdollisuutta, mutta tarvittaessa koeputkihedelmöityshoidoilla voidaan lisätä raskauden mahdollisuutta. Endometrioosin oireet lievenevät usein raskauden aikana ja joillakin vaiva voi loppua kokonaan raskauteen ja synnytykseen.

Endometrioosin ehkäisy ja alttius

Koska syytä endometrioosille ei tiedetä, ei sitä valitettavasti voida myöskään ennaltaehkäistä. Alttius voi olla perinnöllistä.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit