Haimatulehdus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Haimatulehdus

Päivitetty: 20.09.2018

Haimatulehduksella eli pankreatiitilla tarkoitetaan yleensä äkillistä haiman tulehdus- eli ärsytystilaa, jonka aiheuttaa haiman itse tuottama haimaneste sen päästessä ärsyttämään haiman muuta kudosta. Haimatulehdus ei siis ole bakteerien tai virusten aiheuttama. Valtaosa haimatulehduksista aiheutuu runsaasta alkoholin käytöstä ja noin 20 % tulehduksista on sappikivien aiheuttamia. Pitkäaikainen eli krooninen haimatulehdus voi kehittyä toistuvien äkillisten haimatulehdusten myötä. Äkillisen eli akuutin pankreatiitin saa vuosittain noin 5 000 suomalaista.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Haimatulehdus tai sen epäily vaatii aina terveydenhuollon ammattilaisen hoidon tarpeen arvioinnin.

Suositellaan jatkotutkimusta

Haimatulehdus tai sen epäily vaatii aina terveydenhuollon ammattilaisen hoidon tarpeen arvioinnin.

Kiireellinen

Päivystykselliseen arvioon on syytä hakeutua aina voimakkaassa vatsakivussa, etenkin jos se on alkanut äkillisesti.

Haimatulehduksen oireet ja tutkiminen

Äkilliseen haimatulehdukseen liittyy tyypillisesti voimakas vyömäinen ylävatsakipu, joka voi säteillä selkää kohti. Kipuun liittyy usein pahoinvointia ja oksentelua. Yleisvointi voi olla huonontunut tai huonontua oireiden pahentuessa. Oireilu alkaa usein alkoholin käytön jälkeen, mutta sen taustalla voi olla myös jo todettu tai vielä tunnistamaton sappikivi tai sappikivitauti

Toistuvat haimatulehdukset voivat johtaa krooniseen eli pitkäaikaiseen haimatulehdukseen, jolloin haiman toiminta häiriintyy. Oireena esiintyy toistuvaa ylävatsakipua. Haiman toiminnan häiriintyessä insuliinin tuotanto vaikeutuu, josta voi seurata diabeteksen kehittyminen. Pitkäaikaisen haimatulehduksen suurin aiheuttaja on pitkäaikainen alkoholinkäyttö, joskin muitakin aiheuttajia on olemassa.

Haimatulehduksen toteaminen tapahtuu lääkärin perustutkimuksen sekä veri- ja virtsanäytteiden avulla. Tulehdusarvot (kuten CRP) ovat yleensä suurentuneet ja haimaan viittaavat veri- ja virtsanäytteet (kuten amylaasi, Amyl) ovat koholla. Tilannetta voidaan kartoittaa tarkemmin tarvittaessa kuvantamisen, kuten vatsan tietokonekuvauksen, avulla.

Haimatulehduksen itsehoito

Haimatulehdusta epäiltäessä on aina oltava yhteydessä lääkäriin.

Haimatulehduksen hoito

Haimatulehdus voi olla vakava tila, joka vaatii yleensä sairaalahoitoa. Vointia ja tulehdustilaa seurataan tarkasti, jotta vaikeampiin tapauksiin pystytään puuttumaan ajoissa. Usein nestehoito suoneen annettuna sekä kivunhoito ovat riittäviä toimenpiteitä. Joskus harvoin haimatulehdus voi kuitenkin edetä niin voimakkaaksi, että se tuhoaa haimakudosta. Tällöin voidaan joutua pohtimaan haiman osapoistoa leikkauksen avulla. 

Sappikivitaudista johtuva haimatulehdus ja tulehduksen aiheuttanut kivi voidaan poistaa leikkaamalla.

Haimatulehduksen ehkäisy

Valtaosaa haimatulehduksista voidaan ehkäistä välttämällä runsasta alkoholin käyttöä. Yleisesti yhden tai kahden alkoholiannoksen nauttiminen ei suoranaisesti lisää riskiä haimatulehdukseen, mutta aikaisemmin haimatulehduksesta kärsineellä jo pienikin annos alkoholia saattaa lisätä tulehdusriskiä. 

Sappikiven aiheuttamassa haimatulehduksessa sappileikkauksella voidaan ehkäistä tulehduksien ilmaantuminen tulevaisuudessa. Jos leikkausta ei ole tehty heti, se voidaan tehdä hetken kuluttua, esimerkiksi parin viikon kuluessa.

Koska pitkäaikainen haimatulehdus aiheutuu toistuvista äkillisistä haimatulehduksista, uusiutuvien tulehdusten välttäminen ehkäisee myös pitkäaikaisen tulehduksen kehittymistä.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit