Tietokonetomografia eli TT-kuvaus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Tietokonetomografia eli TT-kuvaus

Päivitetty: 20.09.2018

Tietokonetomografia eli TT-kuvaus on yleinen kuvaus- ja tutkimusmenetelmä, jossa röntgensäteilyä tuottava röntgenputki kiertää tutkittavan kehonosan ympäri. Läpäisseet säteet ”vangitaan” kuvauskohteen toisella puolella kiertävälle sähköiselle ilmaisimelle. Koska röntgensäteet läpäisevät ihmisen eri kudoksia eri tavoin, muodostuu ilmaisimen tiedoista tietokoneelle poikkileikkauskuva kohteesta. Yksi kierros kohteen ympäri tuottaa noin 1 cm paksuisen ”viipaleen” ja kun tehdään useita kuvauskierroksia, saadaan lopulta tietokonetomografiasta viipaleittain selattavissa oleva kuva.

Tietokonetomografia eli TT-kuvaus

Tietokonetomografia eli TT-kuvaus sopii hyvin pehmeämpien elinten tutkimuksiin, koska se on röntgenkuvausta tarkempi. Tällaisia elimiä ovat mm. aivot, verisuonet, keuhkot, maksa ja muut sisäelimet. Esimerkiksi kasvaimet ja aivojen verenkierron häiriöt (aivoinfarkti ja aivoverenvuoto) ovat TT-kuvauksen tavallisimpia kohteita. Tietokonetomografiaa käytetään myös kallon luiden tai selkärangan murtumien tutkimiseen, mutta muiden luunmurtumien selvittelyyn riittää hyvin perinteinen röntgenkuvaus.

Koska röntgensäteet voivat suurina määrinä aiheuttaa muutoksia ihmisen soluihin, tulee jokaisen TT-kuvauksen olla hyvin perusteltu ja valvottu tutkimus. Siksi tietokonetomografia tehdään vain lääkärin lähetteellä. Useita lyhyen ajan sisällä tehtyjä tai saman kohdan toistuvia TT-kuvauksia tulee välttää. Nykyaikaisista TT-kuvauslaitteista yhdessä kuvauksessa saatavan sädeannoksen on kuitenkin todettu olevan vaarattoman pieni.

Tietokonetomografia ja kuvaus

Tutkittava asettuu makaamaan pöydälle, joka työnnetään TT-kuvauslaitteen ilmavaan putkeen. Kuvaushenkilöstöllä on koko ajan näkö-, kuulo- ja puheyhteys tutkittavaan. Ennen tutkimusta saatetaan kämmenselän laskimoon ruiskuttaa pieni määrä kudosten ja verisuonten näkyvyyttä parantavaa jodipitoista varjoainetta – tämä voi aiheuttaa pienen lämmöntunteen käteen ja ohimenevän raudanmaun suuhun. Varjoaine poistuu elimistöstä virtsan mukana. Kuvauksen aikana tulee olla täysin liikkumatta, jotta kuvasta tulee mahdollisimman tarkka. Itse tietokonetomografiatutkimus on täysin kivuton ja se kestää noin 5-15 minuuttia.

Tietokonetomografiatutkimuksen jälkeen

Jos ennen tietokonetomografiaa on annettu varjoainetta, on hyvä juoda normaalia runsaammin heti kuvauksen jälkeen. Tämä nopeuttaa varjoaineen poistumista elimistöstä. Kuvauksen jälkeen voi hyvin ajaa autoa, ellei ennen kuvausta ole annettu rauhoittavaa lääkettä. Varjoainetta saaneiden diabeetikoiden tulisi seurata virtsan tuloa kuvauksen jälkeen – heille annetaan tästä yleensä erilliset ohjeet.

Korvaukset

Kelan sairausvakuutus korvaa osan lääkärin määräämistä ja sairauden vuoksi tarpeellisista tutkimuksista, kuten tietokonetomografiatutkimukset. Korvausta suoritetaan vain tutkimuksesta, joka on tehty vuoden kuluessa määräyksen antamisesta. Lisätietoja korvauksen hakemisesta saa Kelasta.