Magneettikuvaus eli MRI - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Magneettikuvaus eli MRI

Päivitetty: 20.09.2018

Magneettikuvaus eli MRI on yleinen ja vaaraton kuvaus- ja tutkimusmenetelmä. Siinä mitataan heikkoja signaaleita, joita elimistön soluissa olevat atomit lähettävät, kun niihin vaikutetaan vaarattomalla magneettikentällä. Näistä mittaustuloksista tietokone rakentaa viipaleleikekuvat, joista pystytään tarkasti näkemään kuvattava elin tai muu elimistön kohde. Magneettikuvauksella voidaan nähdä tarkasti sellaisia kehon kohteita, joita perinteisellä röntgenkuvauksella ei nähdä (esim. lihakset, jänteet, rustot ja verisuonissa liikkuva veri). Magneettikuvausta varten tarvitaan lääkärin tekemä lähete.

Magneettikuvaus eli MRI

Magneettikuvaus eli MRI on monipuolinen ja tarkka kehon sisäosien tutkimuksessa käytettävä kuvausmenetelmä. Magneettikuvauksella tutkitaan mm. aivoja ja muita sisäelimiä, niveliä ja niiden pehmeitäkin rakenteita, monimutkaisia luunmurtumia sekä myös sydämen toimintaa. Selkärangan välilevytyrät (kaularangan välilevyn pullistuma, iskias), aivojen verenkierron häiriötilat (aivoinfarkti ja aivoverenvuoto) ja syöpäkasvainten havaitseminen ovat tavallisimpia magneettikuvauksen kohteita.

Magneettikuvauksen toteutus

Tutkittava asettuu makaamaan pöydälle, joka työnnetään magneettikuvauslaitteen ilmavaan putkeen. Kuvaushenkilöstöllä on koko ajan näkö-, kuulo- ja puheyhteys tutkittavaan magneettikuvauksen toteutuksen ajan. Ennen tutkimusta saatetaan kämmenselän laskimoon ruiskuttaa pieni määrä kudosten ja verisuonten näkyvyyttä parantavaa vaaratonta varjoainetta – tämä voi aiheuttaa pienen lämmöntunteen käteen. Varjoaine poistuu elimistöstä virtsan mukana. Itse kuvaustapahtuma on täysin kivuton ja se kestää noin 15-30 min. Kuvauslaite pitää kuvauksen aikana melko kovaa ääntä. Kuvauksen aikana tulee olla täysin liikkumatta, jotta kuvasta tulee mahdollisimman tarkka. Tarkkuuden lisäämiseksi saatetaan tutkittavaa pyytää pidättämään henkeään, esim. 10-20 sekuntia kerrallaan.

Magneettikuvauksen jälkeen

Jos magneettikuvausta ennen on annettu varjoainetta, on hyvä juoda normaalia runsaammin heti kuvauksen jälkeen. Tämä nopeuttaa varjoaineen poistumista elimistöstä. Magneettikuvauksen jälkeen voi hyvin ajaa autoa, ellei ennen kuvausta ole annettu rauhoittavaa lääkettä.

Korvaukset

Kelan sairausvakuutus korvaa osan lääkärin määräämistä ja sairauden vuoksi tarpeellisista tutkimuksista, kuten magneettikuvauksesta. Korvaus voidaan myöntää vain tutkimuksesta, joka on tehty vuoden kuluessa määräyksen antamisesta. Lisätietoja korvauksen hakemisesta saa Kelasta.