Gynekologiset vuotohäiriöt - Klinik.fi

VALITUT OIREET (4)

Gynekologiset vuotohäiriöt

Päivitetty: 20.09.2018

Gynekologiset vuotohäiriöt tarkoittavat normaalista kuukautiskierrosta poikkeavia vuotoja, joihin luetaan mm. runsaat kuukautiset ja epäsäännölliset kuukautiset. Epäsäännölliset kuukautiset kattavat laajasti eri vuotohäiriöitä ja ovat hyvin yleisiä. Runsaista säännöllisistä kuukautisista kärsii jossakin elämänsä vaiheessa noin joka kolmas suomalaisnainen.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Ajoittaiset muutokset kuukautisissa on tavallinen oire, joka ei välttämättä vaadi käyntiä lääkärissä. Kuukautisten jäädessä pois pidemmäksi ajaksi täytyy aina huomioida raskauden mahdollisuus.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli runsaat tai epäsäännölliset kuukautiset on uusi oire ja se toistuu useamman kerran tai haittaa normaalia elämää, on hyvä ottaa yhteys lääkäriin. Jos mahdollista, ennen lääkäriin menoa kannattaa pitää vuotopäiväkirjaa eli kirjata paperille ylös esim. vuotojen ajankohta ja määrä.

Gynekologisten vuotohäiriöiden tyypit ja tutkiminen

Runsas säännöllinen vuoto eli runsaat kuukautiset tarkoittavat normaalin kuukautiskierron rytmin mukaista runsasta kuukautisvuotoa. Usein vuodossa on mukana myös hyytymiä. Joskus runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa anemian, mutta muut oireet ovat harvinaisia. Tarkemmin runsaista kuukautisista on kerrottu artikkelissa runsaat kuukautiset.

Epäsäännöllisiin vuotohäiriöihin eli epäsäännöllisiin kuukautisiin luetaan epäsäännöllinen vuoto kuukautisten välillä (välivuoto), yli 36 vuorokautta tai alle 23 vuorokautta kestävät kuukautiskierrot, ovulaation eli kuukautisten keskivaiheen aikana tapahtuvat vuodot (ovulaatiovuoto) sekä hormonihoitoon tai ehkäisyyn liittyvät vuodot kuukautisten välillä (läpäisyvuoto). Yleensä epäsäännölliset kuukautiset eivät tuo mukanaan muita oireita. Epäsäännöllisistä kuukautisista voi katsoa tarkempaa tietoa artikkelista epäsäännölliset kuukautiset.

Gynekologisten vuotohäiriöiden perustutkimuksiin kuuluu vuotohäiriön tyypin määrittely ja sukuelinten tutkiminen (gynekologinen tutkimus). Tarvittaessa runsaiden tai epäsäännöllisten kuukautisten vuoksi lääkäri voi tehdä kaikututkimuksen (ultraäänitutkimus), mitata veren hemoglobiinin (perusverenkuva eli PVK) tai ottaa kilpirauhasen tai aivolisäkkeen toimintaa kuvaavia verikokeita.

Jatkotutkimuksina saatetaan ottaa myös papa-koe tai kohdun limakalvonäyte, jotka molemmat otetaan emättimen kautta.

Gynekologisten vuotohäiriöiden itsehoito

Gynekologisten vuotohäiriöiden itsehoito riippuu vuotohäiriön tyypistä. Sekä ylipaino että alipaino voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon, joten pyrkiminen normaalipainoon saattaa auttaa kierron säännöllistämisessä. Myös tupakointi ja runsas alkoholin käyttö voivat aiheuttaa epäsäännöllisiä vuotoja. Apteekeista on saatavilla erilaisia itsehoitotuotteita tupakoinnin lopettamisen tukemiseen. Stressin lievittäminen kuormitusta vähentämällä sekä riittävästä liikunnasta ja levosta huolehtiminen saattavat myös auttaa.

Runsaiden kuukautisten itsehoitoon ei ole toimivia keinoja. Rautavarastoista huolehtiminen on kuitenkin tärkeää (katso tarkemmin anemia sekä runsaat kuukautiset).

Gynekologisten vuotohäiriöiden asiantuntijahoito

Gynekologisten vuotohäiriöiden asiantuntijahoito tapahtuu vuotohäiriön tyypin ja sen aiheuttajan mukaan. Epäsäännöllisissä vuotohäiriöissä pyritään rytmittämään kuukautiskiertoa hormonihoidon avulla. Myös runsaisiin säännöllisiin kuukautisiin voidaan käyttää lääkkeitä, kuten traneksaamihappotabletteja ja yhdistelmäehkäisypillereitä. Myös hormonikierukka on toimiva hoito. Tarkemmin hoidoista on kerrottu artikkeleissa epäsäännölliset kuukautiset sekä runsaat kuukautiset.

Joskus harvoin runsaiden kuukautisten hoitona voidaan joutua käyttämään gynekologista leikkausta: kohdun limakalvon poistoa tai kohdun poistamista kokonaan.

Runsaat tai epäsäännölliset kuukautiset - ehkäisy

Sekä ylipaino että alipaino vaikuttavat kuukautiskiertoon, joten normaalipainoon pyrkiminen saattaa ehkäistä vuotohäiriöitä. Eräät pitkäaikaiset sairaudet (kuten kilpirauhasen sairaudet tai diabetes) voivat myös vaikuttaa vuotoihin, joten näiden hyvä hoito on tärkeää.

Stressi, tupakointi ja runsas alkoholin käyttö sekä sukupuolitautien aiheuttamat tulehdukset voivat myös aiheuttaa vuotohäiriöitä. Mm. apteekeista on saatavilla itsehoitotuotteita tupakoinnin lopettamisen tukemiseen.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit