Anemia - Klinik.fi

VALITUT OIREET (4)

Anemia

Päivitetty: 26.09.2018

Anemia tarkoittaa veren hemoglobiinipitoisuuden pienenemistä. Miehillä normaalin hemoglobiinin alarajana on 134 g/l ja naisilla 117 g/l. Anemian taustalla on veren punasolujen määrän vähentyminen tai punasolujen rakenteen poikkeavuudet. Anemia ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire jostain taustalla vaikuttavasta sairaudesta tai poikkeavuudesta.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Runsaisiin kuukautisiin tai raskauteen liittyvää lievää anemiaa voi turvallisesti lievittää itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli anemia ei ole lyhytaikainen esim. runsaisiin kuukautisiin liittyvä ilmiö, pitää anemian syy aina selvittää.

Kiireellinen

Jos anemiaan liittyy verioksennusta tai mustia ulosteita, on syytä hakeutua välittömästi lääkärin tutkittavaksi.

Anemian aiheuttajat, oireet ja tutkiminen

Yleisimpiä lievän anemian oireita ovat epämääräinen väsymys ja suorituskyvyn aleneminen. Hitaasti syntyvä lievä anemia voi joskus olla myös hyvinkin vähäoireinen. Jos hemoglobiinipitoisuus laskee edelleen, oireet pahenevat: vaikean anemian oireita ovat mm. yleinen heikkous, ihon kalpeus, sydämen nopealyöntisyys, huimaus ja jopa hengenahdistus. Myös sepelvaltimotaudin tai sydämen vajaatoiminnan oireet pahenevat anemian myötä.

Yleisin anemian aiheuttaja on ns. raudanpuuteanemia. Nykyisin raudanpuute ei tavallisesti johdu puutteellisesta ruokavaliosta, vaan lisääntyneestä punasolujen menetyksestä eli verenvuodosta. Naisilla runsaat kuukautiset (katso gynekologiset vuorohäiriöt) ovat tavallisimpia anemian aiheuttajia. Myös peräpukamat ja vatsahaava voivat olla raudanpuuteanemiaan johtavan verenvuodon syynä. Tällöin oireena saattaa olla verta ulosteessa tai musta uloste. Raudan imeytymishäiriön ja sitä kautta syntyvän raudanpuuteanemian taustalla on yleisimmin keliakia.

Raskaus aiheuttaa usein lievän anemian. Jos tulevan äidin hemoglobiinitaso on alle 110 g/l, aloitetaan lisäraudan ottaminen. Alle 100 g/l -hemoglobiinitasolla erikoissairaanhoidon tutkimukset ovat tarpeen.

Harvinaisempia anemian aiheuttajia ovat mm. B12-vitamiinin tai folaatin puute sekä erilaiset luuytimen sairaudet. Myös muut pitkäaikaiset sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta, nivelreuma, erilaiset syövät tai pitkäaikaiset tulehdukset, voivat olla anemian syynä.

Anemia ja alhainen hemoglobiini todetaan verikokeella. Usein käytetty tutkimus on perusverenkuva (PVK), jossa verisolujen määrän lisäksi nähdään myös hemoglobiinitaso. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä myös lisäverikokeita, joilla tutkitaan esimerkiksi elimistön rauta-varastoja tai B12-vitamiinipitoisuutta. Joskus anemian syyn selvittämiseksi saatetaan tehdä myös mahan ja suoliston tähystyksiä (gastroskopia tai kolonoskopia) tai ottaa näyte luuytimestä.

Anemian itsehoito ja rautalääkitys

Raudanpuuteanemian hoidon kulmakivi on rautaa sisältävien itsehoitolääkkeiden käyttö. Niiden sisältämä rautamäärä on yleensä 100 milligrammaa tabletissa, jolloin annostelu itselääkinnässä on 1-2 tablettia vuorokaudessa. Lisärauta tulisi ottaa vähintään puoli tuntia ennen ateriaa esim. C-vitamiinipitoisen mehun kanssa, sillä samanaikainen ruoka mahalaukussa vähentää raudan imeytymistä jopa 50 %:lla. Hoitoa jatketaan yleensä 4-6 kk, jotta kehon rautavarastot ehtivät täyttyä. Ennen rautakuurin aloittamista suositellaan veren hemoglobiinimittausta.

Rautahoito aiheuttaa haittavaikutuksenaan vatsakipuja noin 7-20 %:lle käyttäjistä, ummetusta noin 10 %:lle ja ripulia noin 5-10 %:lle. Lisäksi rautalääkkeet värjäävät ulosteet tummiksi. Haittavaikutukset vähenevät annosta pienentämällä tai ottamalla rauta aterian yhteydessä. Hitaasti rautaa vapauttavat valmisteet aiheuttavat usein vähemmän haittoja.

Rautalääkkeet voivat estää monien antibioottien (kuten tetrasykliinien ja kinolonien) imeytymistä ja silloin antibiootit eivät tehoa. Rauta vähentää myös kilpirauhasen vajaatoimintaan käytettävän tyroksiinin ja joidenkin osteoporoosin hoitoon käytettävien lääkkeiden imeytymistä suolistosta. Tällöin suositellaan vähintään kahden tunnin väliä lisäraudan ja toisen lääkkeen annostelussa. Koska muitakin yhteisvaikutusmahdollisuuksia on, kannattaa rautalääkkeen yhteensopivuus muiden lääkkeiden kanssa varmistaa apteekissa.

Anemian asiantuntijahoito

Anemian asiantuntijahoito kohdistuu anemiaa aiheuttavan perussairauden korjaamiseen. Jos syynä on lisääntynyt punasolujen menetys, kuten vuotava vatsahaava, peräpukamat tai gynekologiset vuorohäiriöt, vuoto pyritään tyrehdyttämään. Jos taustalla on imeytymishäiriö ja keliakia, hoitona on gluteeniton ruokavalio.

Jos anemia johtuu B12-vitamiinin tai foolihapon puutteesta, hoitona on näiden vitamiinien lisäannokset. B12-vitamiini voidaan annostella sekä tabletteina että pistoksina, foolihappo tabletteina.

Mikäli anemian taustalla on puutteellinen ruokavalio, ravitsemusterapeutit voivat neuvoa sopivan ruokavalion löytämisessä.

Anemian ehkäisy

Monipuolinen ruokavalio on tärkeää kaikentyyppisten anemioiden ehkäisyssä. Rautaa saadaan mm. maksasta sekä liha- ja kalatuotteista. Siksi esimerkiksi vegaanit tarvitsevat usein rautalisää. Paljon maitotuotteita ja siten kalkkia sisältävä ravinto saattaa ehkäistä raudan imeytymistä.

Muuten anemian ehkäisy perustuu pääsääntöisesti matalaa hemoglobiinia aiheuttavan perussyyn ehkäisemiseen. Esimerkiksi vuotavat peräpukamat tai vatsahaava saattavat löytyä matalan hemoglobiinin taustalla.

Jos anemia liittyy raskauteen tai runsaisiin kuukautisiin, apteekista saatavan rautalisän käytöllä voidaan ehkäistä hemoglobiinin laskua.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit