Musta uloste - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Musta uloste

Päivitetty: 20.09.2018

Musta uloste (meleena) tarkoittaa tervamaisia ja tummia ulosteita. Mustan ulosteen aiheuttaa ruuansulatuskanavaan vuotanut veri, joka muuttuu mustaksi kulkeutuessaan suoliston läpi. Tavallisimpia vuodon aiheuttajia ovat maha- tai pohjukkaissuolihaavat, ruokatorven haavaumat ja laskimolaajentumat sekä ohutsuoliperäiset syyt. Meleenaa todetaan vuosittain arviolta 100 henkilöllä / 100 000 suomalaista kohti.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos musta uloste liittyy selvästi mustikan syöntiin tai rautalääkkeiden käyttöön, eikä muita oireita ole, voi tilanteen korjaantumista odotella hetken aikaa.

Kiireellinen

Mikäli ulosteet muuttuvat mustiksi ilman selvää syytä, tulee lääkäriin hakeutua välittömästi.

Mustan ulosteen aiheuttajat ja tutkiminen

Vaarattomia mustan ulosteen aiheuttajia ovat runsas mustikan syönti sekä rautalääkityksen käyttö. Yleensä musta uloste johtuu kuitenkin maha-suolikanavan verenvuodosta. Verenvuoto on peräisin ruuansulatuskanavan yläosasta, jolloin veri ehtii sekoittua ulosteen joukkoon ja muuttua mustaksi. Mustien ulosteiden taustalla olevat syyt voivat aiheuttaa myös verioksennusta.

Ruokatorven laskimolaajentumissa verenvuoto voi olla hyvinkin runsasta. Tällöin muina oireina voi olla kalpeutta, huimausta ja kylmänhikisyyttä. Mahalaukusta tai pohjukaissuolesta peräisin oleva vuoto (katso vatsahaava) voi vaihdella pienestä tihkuttamisesta runsaaseenkin vuotoon. Vähäisessä vuodossa veren hemoglobiinin lasku eli anemia voi kehittyä hitaasti, eikä vuodosta hälyttäviä muita oireita välttämättä ole. Tavallisesti anemiaan liittyy kuitenkin väsymystä ja suorituskyvyn laskua.

Mikäli ulosteen mukana on kirkasta verta, verenvuoto on lähtöisin peräaukon seudusta. Paksu- tai peräsuolen alueelta tuleva veri näkyy puolestaan ulosteen pinnalla ja on väriltään hieman tummempaa (katso erillinen artikkeli verta ulosteessa).

Lääkäri tarkastaa tummien tai mustien ulosteiden esiintymisen tuseeraamalla eli tunnustelemalla peräsuolta peräaukon kautta. Myös verikokeita (mm. hemoglobiini) voidaan ottaa. Sairaalassa tehdään jatkotutkimuksina mahalaukun tähystys eli gastroskopia sekä joskus myös paksusuolen tähystys eli kolonoskopia.

Mustan ulosteen hoito

Ruuansulatuskanavan verenvuotojen hoito tapahtuu aina sairaalassa. Mahalaukun tähystys eli gastroskopia pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti vuotokohdan havaitsemiseksi ja hoitamiseksi. Vuotanut veri korvataan suonensisäisellä nesteytyksellä.

Mikäli vuotokohtaa ei mahalaukun tähystyksellä löydetä, voidaan verenvuotoa etsiä myös paksusuolen tähystyksellä eli kolonoskopialla.

Mustan ulosteen ehkäisy

Mahalaukun limakalvon vaurioita (katso vatsahaava) voi ennaltaehkäistä välttämällä turhaa tulehduskipulääkkeiden käyttöä. Myös mahan limakalvolla asustava helikobakteeri voi aiheuttaa vatsahaavaa, joten bakteerin häätäminen antibioottikuurin avulla voi ehkäistä verenvuotoa ja tätä kautta mustia ulosteita.

Ruokatorven laskimolaajentumat johtuvat yleensä maksakirroosista, jota voi ehkäistä välttämällä liiallista alkoholinkäyttöä.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja