Maksakirroosi - Klinik.fi

VALITUT OIREET (4)

Maksakirroosi

Päivitetty: 20.09.2018

Maksakirroosi tarkoittaa maksan normaalien solujen muuttumista sidekudokseksi. Maksakirroosia voivat aiheuttaa muun muassa alkoholin liiallinen käyttö, B- ja C-hepatiitti sekä erilaiset maksasairaudet. Maksakirroosi on vakava sairaus, johon kuolee vuosittain Suomessa yli 500 ihmistä.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli alkoholin käyttö on runsasta ja henkilöllä on aiemmin ollut maksatulehduksia tai muita maksasairauksia, on hyvä hakeutua terveydenhuollon piiriin maksakirroosin ehkäisemiseksi.

Kiireellinen

Jos yllä mainittuja maksakirroosin oireita esiintyy (kuten keltaisuutta, verenvuototaipumusta tai väsymystä), on hyvä hakeutua lääkärin tutkimuksiin viipymättä.

Maksakirroosin oireet ja tutkimukset

Maksakirroosi voi olla aluksi hyvinkin oireeton. Pidemmälle kehittyneessä maksakirroosissa oireina voi esiintyä mm. keltaisuutta ja ihon kutinaa sappinestekierron vaikeutuessa, verenvuototaipumusta, väsymystä, laihtumista tai ruokahaluttomuutta. Reilusti edenneessä tilanteessa vatsaonteloon voi kertyä nestettä maksan aineenvaihdunnan häiriintyessä - lisäksi miehillä voi kehittyä rintarauhasten suurenemista eli gynekomastiaa sekä kivesten surkastumista. Lopulta kirroosi voi aiheuttaa tajunnantason laskua tai tajuttomuuden.

Maksakirroosin tutkimiseen ja tunnistamiseen käytetään erilaisia verikokeita. Myös ylävatsan ultraääntä eli kaikukuvausta hyödynnetään maksan tilanteen kartoittamiseen. Tarkimmin oikeaan diagnoosiin päästään maksasta neulalla otettavalla näytteellä.

Maksakirroosin hoito ja alkoholin välttäminen

Maksakirroosiin ei ole parantavaa hoitoa. Sen etenemistä voidaan kuitenkin hidastaa. Tärkein keino on alkoholin täydellinen välttäminen. Pitkälle edenneessä tilanteessa voi maksansiirto tulla kyseeseen. Vatsaonteloon kertynyttä nestettä voidaan poistaa joko lääkkeiden tai tyhjennysneulan avulla.

Maksakirroosin ehkäisy ja alkoholin käyttö

Maksakirroosia voivat aiheuttaa muun muassa jatkuva alkoholin liikakäyttö, B- tai C-hepatiitti eli -maksatulehdus, lihavuuden seurauksena syntyvä rasvamaksa tai erilaiset muut harvinaisemmat maksasairaudet. Näin ollen maksakirroosin ehkäisyssä keskeisessä roolissa ovat alkoholin liiallisen käytön välttäminen sekä kehon painon pitäminen normaalina. B-hepatiittiin voi saada suojan rokotteella (katso rokotukset).

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit