Hyönteisten puremat - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Hyönteisten puremat

Päivitetty: 20.09.2018

Hyönteisten pistot ja puremat ovat yleensä hyttysten, polttiaisten, ampiaisten ja paarmojen aiheuttamia. Hyönteisten erittämät myrkkyaineet aiheuttavat joko suoran ärsytysreaktion iholla tai kyse voi olla allergisesta reaktiosta eli herkistymisestä hyönteisen erittämälle aineelle. Hyönteisten pistot ja puremat ovat erittäin yleisiä, mutta vakavista allergiaoireista kärsivät vain harvat.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Yleensä hyönteisten pistot ja puremat voidaan hoitaa turvallisesti itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkäriin on hyvä hakeutua, jos pisto- tai puremakohtaan kehittyy vakavamman tulehduksen merkkejä (kuten laajempi punoitus, voimakas turvotus tai märkivän nesteen eritys).

Kiireellinen

Jos hyttysen tai pistiäisen piston jälkeen ilmaantuu nopeasti yleisoireita, kuten palan tunnetta kurkkuun, hengenahdistusta tai hengityksen vinkumista, kyseessä saattaa olla allerginen yleisreaktio eli anafylaksia. Tällöin päivystykseen tulee hakeutua välittömästi.

Hyönteisten puremat ja pistot - oireet ja tutkiminen

Hyönteisten pistot tai puremat aiheuttavat iholle punoittavan läiskän, jonka keskellä voi erottua pieni verenpurkauma. Läiskä voi laajentua ja muodostaa nokkosihottuman kaltaisen, kutiavan tai kivuliaan ihomuutoksen. Yleensä tällaiset muutokset lievenevät ja katoavat muutaman tunnin kuluessa.

Eri hyönteiset voivat aiheuttaa toisistaan hieman poikkeavia oireita. Paarman purema aiheuttaa usein laajempia nokkosihottumaläiskiä ja turvotusta, jonka keskellä voi nähdä vetistävät pisteen. Hirvikärpäsen purema puolestaan voi aiheuttaa märkiviä, useita päiviä kestäviä ihomuutoksia. Pistiäisen (ampiainen, mehiläinen tai kimalainen) pistossa iho turpoaa ja muuttuu punoittavaksi muutaman senttimetrin alueelta. Pistoon liittyy myös melko voimakasta kipua. Pistiäisiin liittyvistä allergisista reaktioista on kerrottu omassa artikkelissa pistiäisallergia.

Hyttysen pisto on luonteeltaan allerginen, vaikka se ei aiheutakaan yleensä voimakkaampia oireita. Allergisen luonteen vuoksi pistojen aiheuttamat oireet voivat olla alkukesästä voimakkaampia. Esimerkiksi silmän seudussa pisto voi aiheuttaa silmäluomen voimakkaankin turpoamisen. Elimistön tottuessa pistoihin kesän kuluessa reaktiot yleensä vaimenevat. Joillekin henkilöillä hyttysten pistot voivat aiheuttaa myös allergisen yleisreaktion eli anafylaksian. Tällöin kehittyy nopeasti yleisoireita, kuten palan tunnetta kurkkuun, hengenahdistusta tai hengityksen vinkumista (katso tarkemmin artikkeli anafylaksia).

Hyönteisten pistot on yleensä helppo todeta ja hoitaa itse. Tarvittaessa hyönteisten puremien tarkempi tutkiminen tapahtuu yleislääkärin tai ihotautilääkärin vastaanotolla. Lääkärin perustutkimuksiin kuuluvat ihon tutkiminen sekä tarvittaessa yleistutkimus (mm. sydämen ja keuhkojen kuuntelu). Yleensä muita tarkempia tutkimuksia ei tarvita.

Hyönteisten puremien itsehoito

Hyttysten, mäkäräisten ja polttiaisten pistot ja puremat hoituvat yleensä itsehoidolla. Pistoskohtaan voi levittää apteekista ilman reseptiä saatavaa kortisonivoidetta. Myös antihistamiinitableteista (kuten setiritsiini) voi olla hyötyä. Vaikka pistoskohta kutisee, sen raapimista tulisi välttää ihorikon ja bakteeritulehduksen estämiseksi.

Pistiäisen piston jälkeistä myrkkyreaktiota voidaan hoitaa kylmän kääreen sekä antihistamiinin ja kortisonitablettien avulla. Tiettyjä kortisonitabletteja on saatavilla apteekeista myös ilman reseptiä (esim. kyy- ja käärmepakkauksissa). Pistiäisallergian hoidosta on kerrottu omassa artikkelissa pistiäisallergia.

Hyönteisten puremien asiantuntijahoito

Mikäli itsehoito ei auta, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä vahvempia kortisonivoiteita tai jopa suun kautta otettavan kortisonitablettikuurin muutaman päivän ajaksi. Lievästi tulehtuneita ihomuutoksia voidaan hoitaa mm. paikallisten antibioottivoiteiden avulla. Joskus harvoin käytetään myös suun kautta otettavaa antibioottikuuria. Anafylaksian tarkemmasta hoidosta on kerrottu omassa artikkelissaan (katso anafylaksia).

Hyönteisten puremien ehkäisy

Pistoksilta ja puremilta voi suojautua päähineeseen sekä pitkähihaisiin housuihin ja paitaan pukeutumalla. Hyttyset voivat kuitenkin pistää myös ohuehkon vaatteen läpi ja mäkärät tunkeutua vaatteiden alle. Kaupoista ja apteekeista on saatavilla erilaisia hyönteis- ja hyttyskarkotteita, joita voi käyttää puremien ennaltaehkäisyyn. Hyttysen pistoista voimakkaita oireita saavat voivat lisäksi hyötyä pari viikkoa ennen hyttyskautta aloitettavasta antihistamiinikuurista.

Pistiäisten (ampiaiset, kimalaiset ja mehiläiset) pistoja voi ehkäistä välttämällä avojaloin kulkemista. Joskus myös hajuvedet ja tuoksut voivat houkutella pistiäisiä. Ampiaisten pesät kannattaa hävittää mm. läheltä ulko-ovia sekä lasten oleskelupaikkojen läheisyydestä. Pistiäisten huitomisesta ei ole hyötyä.