Anafylaksia - Klinik.fi

VALITUT OIREET (10)

Anafylaksia

Päivitetty: 20.09.2018

Anafylaksia tarkoittaa allergian aiheuttamaa äkillistä yleisreaktiota. Se kehittyy yleensä puolen tunnin sisällä altistumisesta ja voi aiheuttaa hengenvaarallisen tilan. Tavallisimpia anafylaktisen reaktion aiheuttajia ovat mm. pistiäisten pistot, tietyt ruoka-aineet (kuten siemenet, pähkinät, kalat ja äyriäiset) ja lääkkeet. Joskus harvoin jopa ruumiillinen rasitus voi laukaista anafylaksian. Anafylaksia on harvinainen vaiva: anafylaktisen reaktion saa vuosittain noin 5 henkilöä / 100 000 suomalaista kohti.

MILLOIN HOITOON?

Kiireellinen

Anafylaksiaa epäiltäessä on tärkeää soittaa välittömästi hätänumeroon 112. Päivystykseen on hakeuduttava mahdollisimman nopeasti.

Anafylaksia eli anafylaktinen reaktio - oireet ja tutkimukset

Anafylaksia aiheuttaa ensioireina mm. huulten tai ihon kutinaa, pistelyä ja kuumotusta. Myös nokkosihottumaa eli urtikariaa voi ilmaantua. Muutaman minuutin kuluessa alkavat yleensä muut oireet: mm. palan tunnetta kurkussa, vatsakipua, pahoinvointia, hengenahdistusta ja hengityksen vinkumista. Oireilu anafylaksiassa on tavallisesti sitä vakavampaa, mitä nopeammin se kehittyy.

Aikuisilla on todettu myös harvinaista vehnäallergiasta johtuvaa anafylaktista reaktiota, jonka laukaisee vehnän nauttimisen jälkeinen ruumiillinen rasitus. Vaiva on kuitenkin harvinainen.

Lääkärin ensimmäisenä tehtävänä on pistää adrenaliinia lihakseen, jos sitä ei vielä ole tehty. Tämän jälkeen anafylaksian perustutkimuksiin kuuluvat mm. elintoimintojen, kuten hengityksen ja sydämen toiminnan tutkiminen ja turvaaminen. Oleellista tilanteessa on mahdollisimman nopea hoito.

Anafylaksian ensihoito ja adrenaliinin pistäminen

Hätänumeroon 112 soittaminen ja adrenaliinin pistäminen lihakseen ovat ensisijainen toimenpide anafylaksiaa epäiltäessä. Tärkeää on päästä lähimpään päivystyspisteeseen, jotta varmistetaan anafylaksian mahdollisimman hyvä jatkohoito.

Jos anafylaksiasta kärsivällä on mukanaan adrenaliini-kertakäyttöruisku, tulee se pistää mahdollisimman nopeasti lihakseen. Kertakäyttöruiskun mukana tulevat ohjeet sen käytöstä, mutta yleensä se pistetään etureiteen, tarvittaessa vaatteiden läpi. Mikäli oireet palaavat, pistos voidaan myös uusia esim. 20 minuutin kuluttua, jos toinen injektori on saatavilla. Adrenaliinin pistämisestä ei ole suurempaa haittaa, joten sen käyttöä ei tarvitse epäröidä.

Mikäli adrenaliinia ei ole saatavilla, voi antihistamiini- tai kortisonitableteista olla hyötyä, jos ne ovat nopeasti saatavilla. Kyseisiä lääkkeitä löytyy mm. kyy- tai käärmepakkauksista. Myös avaavasta astmalääkkeestä ("astmapiippu” tai –kiekko, esim. salbutamoli) voi olla apua.

Anafylaksian asiantuntijahoito

Lääkärissä ensiapuna on adrenaliinin pistäminen, mikäli sitä ei ole jo tehty. Tämän lisäksi hoitoon kuuluu mm. kortisonin ja antihistamiinin antaminen sekä elintoimintojen tarkkailu. Yleensä seurantaa jatketaan vähintään 8 tunnin ajan, joskus selvästi pitempäänkin.

Mahdollisia tulevia reaktioita varten lääkäri kirjoittaa reseptillä adrenaliini-kertakäyttöruiskun, jonka saa mukaan kotiin.

Anafylaksian ehkäisy ja siedätyshoito

Anafylaktinen reaktio voidaan ehkäistä välttämällä todettua anafylaksian aiheuttajaa. Pistiäisallergiassa ja ruoka-allergioissa myös siedätyshoidolla voidaan ehkäistä tulevia reaktioita.

Vakavien allergisten ensioireiden ilmaantuessa anafylaksian kehittymistä voidaan ehkäistä erillisellä adrenaliini-pistoksella.