Ruusu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (6)

Ruusu

Päivitetty: 20.09.2018

Ruusu eli erysipelas on streptokokki-bakteerin aiheuttama ihon tulehdus. Ruusu sijaitsee yleisimmin alaraajassa ja saa tavallisesti alkunsa rikkoutuneen ihon kautta. Joskus ruusua voi esiintyä myös yläraajoissa tai pään alueella.

MILLOIN HOITOON?

Kiireellinen

Mikäli iholle ilmestyy punoittava ja kuumottava kohta, ja lisäksi nousee lämpöä tai kuumetta, on hyvä hakeutua lääkärin arvioon viipymättä.

Ruusun oireet ja tutkiminen

Ruusun oireet ovat melko helposti tunnistettavia: tulehtunut kohta turpoaa ja punoittaa sekä tuntuu kuumottavalta ja kipeältä - myös ihon rakkulointia voi esiintyä. Yleisoireitakin voi esiintyä, kuten korkeaa kuumetta, vatsakipua, oksentelua, pahoinvointia tai yleiskunnon laskua.

Tyypillinen taudinkuva johtaa joskus taudin toteamiseen ilman lisätutkimuksia, mutta usein lääkäri määrää diagnoosin varmistamiseksi laboratoriokokeita mm. kohonneen tulehdusarvon (CRP) toteamiseksi.

Ruusun hoito ja antibiootti

Ruusu vaatii parantuakseen aina antibioottilääkityksen. Yleensä hoito aloitetaan suonensisäisellä tai lihakseen pistettävällä antibiootilla. Kokonaisuudessaan antibioottihoito voi kestää kuukaudenkin, mutta tavallisesti suonensisäinen tai lihakseen pistettävä lääkitys vaihdetaan 3-5 vuorokauden kohdalla suun kautta otettavaksi antibiootiksi. Ensimmäisten päivien aikana ihon kuumotusta voi yrittää hoitaa myös esim. kylmillä kääreillä.

Toistuvia ruusuja voidaan yrittää estää kuukausia kestävällä tai joskus jopa elinikäisellä antibioottihoidolla. Keskeistä on myös uusien ihorikkojen estäminen.

Ruusun ehkäisy ja ihonhoito

Ruusun aiheuttava streptokokki-bakteeri tunkeutuu ihoon yleensä ihorikon kautta. Tämän vuoksi keskeisintä ruusun ehkäisyssä on ihon hyvä hoito ja erityisesti jalkojen hyvä hygienia. Käytännössä tämä tarkoittaa jalkojen ihokovettumien hyvää hoitoa ja kuivan tai halkeilevan ihon riittävää rasvausta.

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää varvasvälien kuntoon. Mikäli varvasvälit ovat hautuneita, hoidoksi voi käyttää varvasväleihin laitettavaa talkkia, villakangasta tai varvassukkia. Jos varpaan väleissä on jalkasienen merkkejä, se hoidetaan käyttämällä apteekista saatavaa sienilääkevoidetta. Tarkemmin jalkasienestä ja sen hoidosta on kerrottu artikkelissa jalkasieni.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit