Vauvarokko - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Vauvarokko

Päivitetty: 20.09.2018

Vauvarokko eli exanthema subitum (kutsutaan myös nimellä kolmen päivän kuume) tarkoittaa herpes-6-viruksen (HHV-6) aiheuttamaa lasten kuumetautia. Tauti on melkein aina vaaraton ja erittäin yleinen: jopa yli 90 prosenttia lapsista sairastaa taudin kahteen ikävuoteen mennessä. Yleisin sairastumisikä on 6–12 kuukautta.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Vauvarokkoa voi lievittää turvallisesti itsehoidolla, eikä lääkärin arviolle yleensä ole tarvetta.

Suositellaan jatkotutkimusta

Alle kolmen kuukauden ikäisen imeväisen kuume on aina syy lääkärikäynnille.

Kiireellinen

Päivystykselliseen lääkärin arvioon on syytä hakeutua, mikäli lapsen yleisvointi on selkeästi heikentynyt kuumeilun yhteydessä. Yleisvoinnin heikentyminen voi näkyä esimerkiksi voipuneisuutena tai velttoutena, eikä lapsi ole tällöin oma itsensä. Arvio on paikallaan myös silloin, kun kuumeiluun liittyy poikkeavaa oireilua, kuten vatsakipua tai oksentelua.

Vauvarokon oireet ja toteaminen

Vauvarokko aiheuttaa yleensä helposti tunnistettavat oireet: aluksi lapselle nousee korkea kuume 3-4 päivän ajaksi. Kuumeeseen voi liittyä silmien punoitusta, nuhaa, yskää tai imusolmukkeiden suurenemista esimerkiksi korvien takana. Suun sisälle limakalvoille voi tulla pistemäisiä, kohonneita muutoksia. Myös kuumekouristuksia tulee joka kymmenennelle sairastuneelle (katso tarkemmin lapsen kuumekouristus). Kuume laskee yleensä viimeistään neljänteen päivään mennessä, minkä jälkeen iholle ilmaantuu hentoa ja pieninäppyläistä ihottumaa. Ihottuma alkaa usein korvien seudusta ja leviää siitä kasvojen ja ylävartalon alueelle. 

Joskus vauvarokon oireet voivat olla myös hyvin lieviä: kuume voi olla matala tai sitä ei ole lainkaan, ja ihottumakin voi puuttua oirekuvasta. Joskus erittäin harvoin vauvarokko voi aiheuttaa vakavampia tautimuotoja, kuten aivokuumetta.

Vauvarokon voi todeta itsenäisestikin: korkeaa kuumetta seuraa ihottuma kuumeen laskiessa. Korkean kuumeen aikana tautia voi kuitenkin joskus olla hankala erottaa muista tulehdustiloista, jolloin yleislääkärin tai lastenlääkärin tutkimus saattaa olla tarpeen. Lääkäri tarkastaa lapsen yleiskunnon ja ihon sekä kuuntelee mm. keuhkot ja sydänäänet stetoskoopilla. Tarvittaessa muita tulehduksellisia tauteja voidaan sulkea pois virtsanäytteen tai verikokeiden avulla (esim. tulehdusarvo eli CRP).

Vauvarokon itsehoito

Vauvarokko paranee itsestäänkin ilman suurempia hoitoja. Itsehoidolla voidaan kuitenkin lievittää vauvarokon oireita. Riittävä nesteytys on hyvin tärkeää kuumeilun yhteydessä, koska tällöin nesteiden kulutus lisääntyy kehossa. 

Apteekista saa itsehoitolääkkeitä kuumeen laskemiseen ja kiputuntemusten lievittämiseen. Näitä kannattaakin antaa, jotta syöminen ja nukkuminen sujuvat paremmin eikä vointi huonone niin helposti. Suositeltavin valmiste on parasetamoli. 

Vauvarokon asiantuntijahoito

Koska vauvarokon aiheuttaa virus, sen paranemista ei pystytä nopeuttamaan lääkityksellä. Tarvittaessa lääkäri voi kuitenkin kirjoittaa reseptillä pitkävaikutteisempaa tulehduskipulääkettä (naprokseeni) kuumeen alentamiseen.

Vauvarokon ehkäisy

Herpes-6-virus tarttuu hyvin herkästi pisaratartuntana, joten viruksen tartuntaa tai tautia on vaikea ehkäistä. Käytännössä melkein kaikki kaksivuotiaat lapset ovatkin sairastaneet vauvarokon jossakin muodossa. Vauvarokkoa vastaan ei ole olemassa rokotetta.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja