Kuume - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Kuume

Päivitetty: 20.09.2018

Kuume tarkoittaa normaalia korkeampaa ruumiinlämpöä. Elimistön lämmönsäätelystä vastaa aivoissa sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka kuumeessa asettaa elimistön ”termostaatin” korkeampaan tavoitelämpötilaan. Normaalilämpö on useimmilla ihmisillä aamuisin noin 37 astetta kainalosta mitattuna, mutta varsinaisen kuumeen rajana pidetään noin 38 astetta. Kuume ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire jostain taustalla olevasta syystä, kuten virus- ja bakteeritulehduksesta tai harvemmin esim. sidekudossairaudesta.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Kuumeen nousu ns. vaarattomissa tulehdustaudeissa (kuten flunssa tai vatsatauti) on erittäin yleistä. Tällöin itsehoito yleensä riittää kuumeen hoidoksi.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkäriin on hyvä hakeutua, jos kuume ei lähde laskuun kolmessa päivässä tai se nousee uudestaan oltuaan välillä poissa. Kuumeen vuoksi lääkäriin on hakeuduttava herkemmin, mikäli taustalla on jokin perussairaus (kuten diabetessepelvaltimotautisydämen vajaatoiminta tai astma) tai kuumeeseen liittyy jatkuvampaa vatsakipua tai virtsaamisoireilua. Myös kuumeilu ainoana oireena yli viikon ajan on aihe lääkärissä käynnille. Lasten kohdalla kuumetta tärkeämpää on lapsen yleisvoinnin tarkkailu. Mikäli yleisvointi on selkeästi laskenut, on hyvä hakeutua lääkäriin viivyttelemättä. Alle kolmen kuukauden ikäisten imeväisten kuume on aina aihe lääkärin tutkimuksiin.

Kiireellinen

Välittömästi lääkäriin on hakeuduttava, jos kuumeeseen liittyy niskakipua, oksentelua tai pahoinvointia, yleiskunnon laskua tai selkeitä niveloireita (kuten nivelen punoitus tai kuumotus).

Kuumeen aiheuttajat ja tutkiminen

Ruumiinlämpö vaihtelee mm. vuorokauden ajan, stressin sekä naisilla kuukautiskierron mukaan. Esimerkiksi illalla ruumiinlämpö voi olla jopa 0,5 astetta korkeampi kuin aamulla. Myös ruumiillinen rasitus nostaa ruumiinlämpöä. Kuumemittarin lukema vaihtelee myös mittauspaikan mukaan: esim. kainalosta mitattu lämpö on hieman matalampi kuin peräsuolesta mitattu.

Kuume on hyvin tavallinen oire yleisissä virus- ja bakteeritaudeissa, kuten flunssassa, nielurisatulehduksessa, vatsataudissa tai ihon ruusu-tulehduksessa. Tulehdustaudeissa kuume nousee yleensä aluksi korkealle, kestää muutaman päivän ja laskee pikkuhiljaa. Usein kuume ei kuitenkaan ole ainoa oire, vaan lisäksi esiintyy esim. nuhaa, kurkkukipua, ripulia, oksentelua, hengitysvaikeutta, virtsaamisvaikeutta jne. - riippuen tulehduksen sijainnista ja aiheuttajasta. Erityisen herkästi kuume nousee lapsilla. Heillä kuume voi myös kestää muutamista päivistä jopa viikkoon, eikä se sinänsä ole vaarallista. Tällöin kuumeen seuraamista tärkeämpää on lapsen yleisvoinnin tarkastelu ja riittävä nesteiden juominen.

Pitkittynyt kuume tarkoittaa tilaa, jossa ruumiinlämpö on ollut yli 38 asteessa vähintään kolmen viikon ajan. Pitkittyneen kuumeen taustalla voi olla mm. pitkäkestoinen tulehdus (kuten poskiontelotulehdus, keuhkokuume tai munuaistason virtsatietulehdus), jotkin psyykenlääkkeet tai muut sairaudet (kuten kihti tai allerginen reaktio). Syytä pitkittyneeseen kuumeeseen ei aina löydetä tarkoissakaan tutkimuksissa.

Harvinaisempia kuumeen syitä ovat erilaiset sidekudossairaudet (kuten nivelreuma) sekä jotkin syövät (kuten imusolmukesyöpä). Tällöin kuume alkaa usein pikkuhiljaa ja on pitkäkestoista.

Lääkäri kohdistaa tutkimuksensa tilanteen ja oirekuvan mukaan. Vakavampaa tulehdusta epäiltäessä kuumeen taustalla otetaan usein verikokeita (kuten tulehdusarvo eli CRP), virtsanäyte sekä tarvittaessa kuvantamistutkimuksia (kuten keuhkojen tai poskionteloiden röntgenkuvaus).

Kuumeen alentaminen ja itsehoito

Yleensä kuume on itsessään vaaraton oire; 39-40 asteen kuumettakaan ei tarvitse säikähtää, sillä elimistölle vahingolliseksi se muuttuu vasta yli 42 asteisena. Kuumeen noustessa elimistö kuluttaa nesteitä enemmän, joten riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Fyysinen rasitus ei ole suotavaa kuumeisena.

Kuumetta voidaan alentaa apteekeista saatavilla kuumelääkkeillä. Parasetamoli on turvallisin vaihtoehto, joka sopii hyvin sekä lapsille että aikuisille. Tarvittaessa parasetamolin lisänä voidaan käyttää myös tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeenia tai ketoprofeenia), kunhan näiden valmisteiden sopiminen yhteen mahdollisten perussairauksien tai muiden lääkitysten kanssa on varmistettu.

Myös lapsilla riittävä nesteiden saanti ja tarvittaessa kuumeen alentaminen tableteilla tai peräpuikoilla helpottaa oloa. Alle kolmen kuukauden ikäisten imeväisten kuumetta ei kuitenkaan pidä hoitaa kotona.

Kuumeen asiantuntijahoito

Kuumeen asiantuntijahoito suunnataan kuumeen aiheuttajan mukaisesti. Tarvittaessa lääkäri voi kirjoittaa oiretta lievittämään reseptillä pitkävaikutteisempaa tulehduskipulääkettä (mm. naprokseeni).

Alle 3 kuukauden ikäisten imeväisten kuumeenhoito tapahtuu aina lastenosastolla.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja