Keuhkokuume - Klinik.fi

VALITUT OIREET (7)

Keuhkokuume

Päivitetty: 20.09.2018

Keuhkokuume eli pneumonia on vakava keuhkokudoksen tulehdus. Sen voi aiheuttaa bakteeri tai virus, ja se hoidetaan aina antibioottihoidolla. Keuhkokuumeeseen sairastuu vuosittain 1000-2000 henkilöä / 100 000 suomalaista kohti, ja se on yleisin lapsilla ja vanhuksilla.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Keuhkokuumetta ei voi hoitaa itsehoidolla, vaan sen hoito vaatii aina lääkärin vastaanottokäynnin. Mikäli esiintyy yskää, kuumetta, hengenahdistusta tai kylki-/vatsakipua, on syytä hakeutua lääkärin tutkittavaksi. Jos keuhkokuume on todettu ja sitä hoidetaan kotona lääkekuurin avulla, pitäisi oireiden alkaa lievittyä kolmen päivän sisällä. Mikäli näin ei tapahdu tai vointi menee huonommaksi. on hyvä kääntyä uudestaan lääkärin puoleen.

Kiireellinen

Päivystykseen on syytä hakeutua, mikäli muihin keuhkokuumeen oireisiin liittyy voimakasta yleisvoinnin laskua tai hyvin korkeaa kuumetta.

Keuhkokuumeen oireet ja tutkiminen

Yleisimpiä keuhkokuumeen oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, kylki- tai vatsakipu sekä yleisvoinnin lasku. Sen sijaan nuha tai kurkkukipu eivät ole tyypillisiä keuhkokuumeen oireita. Iäkkäämmillä ihmisillä pelkkä väsymys ja yleisvoinnin huononeminen voivat olla ainoa oire keuhkokuumeesta.

Lapsilla keuhkokuumeen yleisimpiä oireita ovat yskä ja kuume. Tavallisesta flunssasta keuhkokuumeen erottaa kuitenkin yleisvoinnin heikentyminen, voimakkaampi väsymys ja oireiden pitkittyminen. Erityisesti kouluikäisillä ja nuorilla aikuisilla yksi tavallisimmista keuhkokuumeen aiheuttajista on mykoplasma, jonka oireena voi olla pelkästään hyvin pitkäkestoinen yskä.

Keuhkokuumeen luotettava tunnistaminen vaatii lääkärin tutkimuksen. Vastaanotolla diagnoosin asettaminen perustuu yleistutkimukseen, sekä erityisesti keuhkojen kuunteluun, tulehdusarvon (CRP) mittaamiseen verikokeella ja keuhkoröntgenkuvaan.

Keuhkokuumeen hoito ja antibiootti

Keuhkokuume hoidetaan aina antibiooteilla. Käytetyimmät antibiootit ovat amoksisilliini ja doksisykliini. Hyväkuntoiset aikuiset voidaan hoitaa kotona suun kautta otettavalla antibioottikuurilla (yleensä 7-10 päivää). Jos yleisvointi on huono, potilaalla on muita perussairauksia tai kyse on pienestä lapsesta, hoito aloitetaan yleensä sairaalassa suonensisäisellä antibioottilääkityksellä.

Toipuminen keuhkokuumeesta vie aikaa - useimmiten vointi korjaantuu täysin vasta muutaman viikon kuluessa. Jos keuhkokuumetta hoidetaan kotona, eikä tauti ole kolmen päivän sisällä lainkaan helpottanut tai jos vointi menee huonommaksi, on hyvä kääntyä uudestaan lääkärin puoleen.

Keuhkokuumeen ehkäisy

Pneumokokkirokote suojaa pneumokokki-bakteerin aiheuttamilta keuhkokuumeilta. Tämä rokote kuuluu yleiseen rokotusohjelmaan ja se annetaan alle 2-vuotiaille lapsille.

Myös influenssa voi aiheuttaa jälkitautina keuhkokuumetta. Tämän vuoksi influenssarokotteen ottamisella voidaan vähentää varsinkin riskiryhmiin kuuluvien keuhkokuumeita.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit