Koronavirus (COVID-19) - Klinik.fi

VALITUT OIREET (11)

Koronavirus (COVID-19)

Päivitetty: 02.09.2021

Koronavirus COVID-19 on ihmiselle uusi koronavirus, joka todettiin joulukuussa 2019 Kiinassa Wuhanissa. Uusi koronavirus tarttuu pisaratartuntana esimerkiksi yskän välityksellä, ns. aerosolitartuntana pienten aerosolihiukkasten avulla tai mahdollisesti myös kosketuksen välityksellä. Itämisaika eli aika tartunnasta oireiden alkuun on nykytiedon valossa noin 1-14 vuorokautta, yleensä 4-5 päivää. Taudin tyypillisimmät oireet ovat kuume, kuiva yskä, hengenahdistus ja kurkkukipu. Rokotuksista huolimatta uusia koronavirustartuntoja tavataan edelleen laajasti eri puolilla maapalloa. 

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Vaikka koronavirus aiheuttaa tyypillisesti lieväoireisen taudin, jota voisi hoitaa kotioloissa itsenäisestikin, suositellaan kaikissa koronavirusepäilyissä ottamaan yhteyttä terveydenhuollon toimipisteeseen esimerkiksi sähköisesti tai puhelimitse. Tämä koskee myös muun muassa niin sanotuista normaaleista hengitystietulehduksen tai flunssan oireista kärsiviä. Esimerkiksi Uudenmaan asukkaat voivat varata itse sähköisesti ajan koronatestiin. Osa alueista voi ohjeistaa esimerkiksi lievissä flunssaoireissa vain jäämään kotiin, mikäli henkilö toisesta koronarokotteesta on vähintään viikko. Oman kunnan tai kaupungin ohjeistus kannattaa kuitenkin aina tarkistaa koronatestien ja ohjeistusten suhteen.

Suositellaan jatkotutkimusta

Yhteydenottoa suositellaan koronavirusepäilyn lisäksi silloin, kun oireet ovat voimakkaita eivätkä lievity kotikonstein. Tässäkin tapauksessa tulee ensisijaisesti välttää mahdollista muiden tartuttamista. Riskiryhmään kuuluvan kannattaa myös herkemmin olla yhteydessä. Monessa kunnassa suositellaan soittoa erilliseen terveysneuvontaan.

Kiireellinen

Jos vointi on hyvin heikko ja hengitysvaikeus on merkittävä, on syytä olla yhteydessä lähimpään päivystykseen tai soittaa numeroon 112. Voimakkaasti hengitystä salpaava tila voi vaatia sairaalahoitoa, joskus jopa tehohoitoa. Sairaalahoidon toteutus on yleensä keskitettyä ja tapahtuu eristysoloissa.

Koronaviruksen oireet ja tutkiminen

Koronavirus COVID-19 aiheuttaa yleensä normaaleja flunssalle tyypillisiä lieviä oireita. Näihin kuuluvat muun muassa kuume, yskä, lihassäryt, väsymys, päänsärky ja hengenahdistus. Myös ruokahaluttomuutta, ripulia, oksentelua tai vatsakipua voi esiintyä. Nuorilla ja lapsilla tauti on nykytiedon valossa lieväoireinen. Hyvin hoidossa olevista perussairauksista, kuten diabeteksesta, tai esimerkiksi puolustuskykyä heikentävästä lääkityksestä ei ole todettu lapsilla suurempaa riskiä koronavirukseen sairastumiselle tai hankalampien oireiden kehittymiselle. Raskaana olevilla ei nykytiedon valossa ole suurempaa riskiä hankalampien oireiden kehittymiselle.

Iäkkäille ja henkilöille, joilla on perussairauksia, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus, tauti voi olla rajuoireisempi ja aiheuttaa vakavankin tilan, kuten keuhkokuumeen tai jopa hengitysvaikeusoireyhtymän (acute respiratory distress syndrome, ARDS). Suurin riski vakavalle taudille on yli 80-vuotiailla. Tauti lisää riskiä myös laskimotukoksille, kuten keuhkoveritulpalle. Nykytiedon valossa tautiin menehtyy alle yksi - pari henkilöä sadasta, mutta kuolleisuus on laskenut, kun tautia ymmärretään paremmin ja etenkin sairaalassa hoidettavien potilaiden hoito on parantunut. Etenkin kaksi rokotusta saaneiden oireet ja tautimuodot ovat selkeästi lievemmät kuin rokottamattomien henkilöiden. 

Koronaviruksia on lukuisia ja yleensä ne aiheuttavat ihmiselle lieväoireisen flunssataudin. Koronavirus COVID-19 aiheuttaa kuitenkin oireita eri tavalla. Uudesta koronaviruksesta käytetään Suomessa yleisesti lyhennettä COVID-19, kansainvälisesti käytetään myös lyhennettä Sars-CoV-2. Uuden koronaviruksen siirtyminen ihmiseen on tapahtunut luultavimmin eläimestä, mahdollisesti lepakosta.

Uusi koronavirus todettiin Kiinassa Wuhanissa joulukuussa 2019, jonka jälkeen virus on levinnyt ympäri maailmaa. Koronaviruksesta on ilmaantunut uusia muunnoksia, jotka tarttuvat herkemmin kuin normaali koronavirus. Osa muunnoksista voi olla vaarallisempia. Eri muunnoksia on levinnyt eri puolille maailmaa ja myös Suomeen. Tällä hetkellä yleisin muunnos on niin sanottu deltavariantti. Aikaisempiin vakaviin koronavirustyyppeihin kuuluvat muun muassa SARS (severe acute respiratory syndrome) ja MERS (Middle East respiratory syndrome). 

Suomessa on aikaisemmin pyritty testaamaan ja osa alueista testaa edelleen kaikki koronavirusepäilyt lievissäkin oireissa. Rokotusten etenemisen myötä nykyisin osa alueista tai kunnista ohjeistaa, ettei esimerkiksi lievissä flunssaoireissa tarvitse lähteä testeihin, mikäli toisesta koronarokotteesta on vähintään viikko. Oman kunnan tai kaupungin ohjeistus kannattaa kuitenkin aina tarkistaa koronatestien ja ohjeistusten suhteen.

Uusi koronavirus voidaan varmistaa hengitystie-eritenäytteen, kuten ysköksen, perusteella geeninmonistusmenetelmällä (PCR). Vasta-ainetestit eivät toistaiseksi ole tarpeeksi luotettavia testaamaan sitä, onko henkilö sairastanut koronavirusinfektion vai ei. Potilasta tutkittaessa lääkärin perustutkimus voi riittää. Tarvittaessa otetaan verikokeita ja keuhkojen röntgenkuva tai tarkempia kuvantamistutkimuksia, kuten keuhkojen tietokonetomografia (TT).

Koronaviruksen itsehoito

Suurimmalla osalla koronavirukseen COVID-19 sairastuneista oireet ovat lieviä eivätkä he tarvitse terveydenhuollon henkilöstön toimia itse hoidon osalta. Epäselvissä tapauksissa terveydenhuollon henkilöstö voi antaa ohjeistuksen hoitopaikasta yksilöllisen arvion perusteella ja arvioida voiko henkilö jäädä kotioloihin toipumaan vai tarvitseeko hän sairaalahoitoa. 

Kotona hoidettavissa tapauksissa hoito on oireenmukaista eikä sinällään eroa normaalin flunssan hoidosta. Tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni) tai muita kipulääkkeitä (kuten parasetamoli) voi käyttää, mikäli niille ei ole vasta-aiheita. Mikäli taustalla on astma tai keuhkoahtaumatauti, saattaa tilapäinen peruslääkkeiden tehostaminen olla tarpeen.

Lapsen hoito kotona on oireenmukaista kuten muissakin hengitystieinfektioissa. Riittävästä nesteiden juomisesta tulisi huolehtia. Mikäli ruokailu ei kunnolla onnistu esimerkiksi kurkkukivun vuoksi, sokerisilla juomilla voidaan korvata osa ravinnosta. Varmennetun koronaviruksen kohdalla kotihoidon kesto poikkeaa tavanomaisista hengitystieinfektioista ja kotihoidon aika määräytyy THL:n ohjeistuksen mukaisesti.

Koronaviruksen asiantuntijahoito

Koronavirukseen COVID-19 ei ole olemassa parantavaa hoitoa, vaan hoito on hankalissakin tapauksissa oireenmukaista. Henkilöt, joilla on rajummat oireet, voivat vaatia sairaala- tai jopa teho-osastohoitoa, jossa tarvittaessa esimerkiksi keuhkojen toimintaa voidaan helpottaa hengitystä tukemalla. Kohonneen laskimotukosriskin vuoksi verenohennuslääkitys voidaan aloittaa tai sitä voidaan tarvittaessa tehostaa tukoksia estämään.

Koronaviruksen ehkäisy

Uutta koronavirusta vastaan on kehitetty useita rokotteita. Rokotukset ovat käynnissä eri rokotteilla sekä Suomessa että ympäri maailman. Rokotukset vähentävät etenkin vakavia tautitapauksia. Osassa nopeasti väestöä rokottaneista maista koronatapauksia tavataan edelleen reilusti, mutta rokotusten myötä vakavien tautitapausten lukumäärä ei ole noussut samaa tahtia. 

Koronaviruksen ennaltaehkäisyssä oleellisinta on hyvä käsihygienia. Käsiä suositellaan pestävän saippuan kanssa vähintään 20 sekunnin ajan ja käsien pyyhkimiseen suositellaan kertakäyttöisiä papereita. Turhia kosketteluja silmiin, nenään tai suuhun käsillä tulee välttää. Yskimistä suositellaan paperiin tai paidan hihan yläosiin, mikäli paperia ei ole saatavilla. Hengitystieoireisen henkilön kanssa tulee välttää läheistä kosketusta. Kasvomaskien käyttöä suositellaan yleisesti.

Henkilöt, joilla on varmistettu koronavirus, asetetaan 10 päivän karanteeniin, joka käytännössä tarkoittaa kotona oleskelua. Sairastuneeseen henkilöön suorassa kontaktissa olleet, kuten opiskelutoverit, selvitetään ja asetetaan myös karanteeniin. 

Suomessa tautitilanteessa on vaihtelua alueellisesti. Kansalaisten on edelleen tärkeää noudattaa yleisiä ohjeita, jotta koronatilanne pysyisi siedettävällä tasolla. THL päivittää sivuilleen ajantasaista tietoa koronaviruksesta.