Influenssa - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Influenssa

Päivitetty: 20.09.2018

Influenssa on influenssaviruksen aiheuttama hengitystietulehdus, joka on yleensä selvästi rajuoireisempi kuin normaalit nuhakuumeet eli flunssat. Influenssaa esiintyy Suomessa vuosittaisina epidemioina yleensä joulukuun ja huhtikuun välisenä aikana.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos influenssaa sairastettaessa yleisvointi pysyy kohtalaisena, tautia voi turvallisesti lievittää itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli kuume nousee hyvin korkeaksi, yleisvointi heikkenee huomattavasti, tai oireilu palaa takaisin muutaman paremman päivän jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioon. Erityisen herkästi lääkäriin kannattaa hakeutua suuremman riskin henkilöiden, jotka sairastavat esimerkiksi sydämen vajaatoimintaasepelvaltimotautiaastmaakeuhkoahtaumatautia tai diabetesta.

Influenssan oireet ja tutkiminen

Influenssa on usein melko rajuoireiden tauti, jonka yleisimpiä oireita ovat korkea kuume, lihassäryt, yleinen väsymys ja päänsärky. Lisäksi voi esiintyä kuivaa yskää, kurkkukipua ja silmien valonarkuutta. Sen sijaan nuha ja nenän tukkoisuus eivät ole influenssan keskeisiä oireita. Yleensä tauti kestää noin viikon, mutta rajumpi oireilu helpottaa yleensä jo muutaman päivän kuluessa.

Influenssa ja sen oireet voivat muistuttaa tavallista flunssaa, mutta influenssassa taudin alku on rajumpi ja nopeampi. Lisäksi flunssan oireilu on muutenkin yleensä lievempää, ja siinä esiintyy yleisemmin nenän tukkoisuutta ja nuhaa.

Usein influenssa esiintyy aaltoina ja epidemioina tietyillä seuduilla, ja tämä auttaa taudin toteamisessa. Vaikka lääkärin vastaanotolla tehtäviä influenssaviruksen osoittavia pikatestejä on olemassa, yleensä mitään tarkempia tutkimuksia ei influenssan vuoksi tarvitse tehdä. Tarvittaessa lääkäri voi sulkea pois jälkitauteja tai muita tulehduksia (kuten keuhkokuumetta) esimerkiksi tulehdusarvon (CRP) tai keuhkoröntgenkuvan avulla.

Influenssan itsehoito ja kipulääkkeet

Perusterveillä ihmisillä oireenmukainen hoito riittää, kuten flunssassakin. Riittävä nesteiden nauttiminen ja lepo on tärkeää. Fyysistä ponnistelua on hyvä välttää sen ajan, kun kuumetta ja yleisoireita esiintyy. Kouluun tai töihin voi yleensä palata, kun takana on yksi kuumeeton päivä.

Kuumetta ja särkyjä voi lievittää apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Suositeltavin kipu- ja kuumelääke on parasetamoli, joka sopii kaikenikäisille. Aikuisella annos on 500 – 1000 mg korkeintaan kolme kertaa päivässä. Myös tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeenia tai ketoprofeenia) voi käyttää kuumeen laskuun ja kipujen lievitykseen. Tällöin on kuitenkin hyvä varmistaa lääkkeen sopivuus muiden sairauksien tai lääkitysten kanssa lääkäriltä tai apteekista.

Apteekista voi kysyä neuvoja myös influenssaan liittyvän yskän itsehoidossa. Yskänlääkkeet eivät sinällään nopeuta taudin paranemista, mutta niitä voi käyttää erityisesti yöunta häiritsevän yskän lievitykseen. Tällaisia yskänärsytystä lievittäviä lääkeaineita ovat mm. kodeiini ja dekstrometorfaani. Alle 2-vuotiaille lapsille tai raskaana oleville yskänlääkkeitä ei kuitenkaan suositella.

Influenssan asiantuntijahoito ja lääkitys

Influenssa on virustauti, joten keinoja sen paranemisen nopeuttamiseksi ei juuri ole. Suoraan influenssaviruksiin vaikuttava reseptilääkitys (oseltamiviiri tai tsanamaviiri) voi kuitenkin olla tarpeen riskiryhmille, kuten iäkkäämmille tai esimerkiksi sydämen vajaatoimintaa, sepelvaltimotautia, astmaa, keuhkoahtaumatautia tai diabetesta sairastaville henkilöille. Lääkitys on hyvä aloittaa mahdollisimman varhain influenssan alkamisesta, ja se nopeuttaa hieman taudista paranemista. Perusterveillä viruslääkkeen antama hyöty influenssan paranemisessa katsotaan kuitenkin niin vähäiseksi, ettei hoitoa yleensä suositeta.

Influenssan ehkäisy ja rokote

Influenssalta on mahdollista suojautua ottamalla kausi-influenssarokote. Rokote annetaan ilmaiseksi mm. alle kolmevuotiaille, yli 65-vuotiaille sekä esimerkiksi pitkäaikaista sydänsairautta tai diabetesta sairastaville. Muidenkin on mahdollista saada rokote pyytämällä resepti lääkäriltä. On kuitenkin syytä huomata, että rokote ei anna suojaa normaaleja flunssia vastaan.

Suun peittäminen yskiessä, hyvä hygienia ja käsien peseminen on myös tärkeää taudin välttämisessä, sillä influenssa tarttuu hengitysteiden eritteiden leviämisen kautta. Myös elimistön puolustusjärjestelmän toiminnasta kannattaa huolehtia: mm. liian vähäinen yöuni, stressi ja tupakointi heikentävät tutkimusten mukaan vastustuskykyä. Näin ollen riittävä lepo ja terveelliset elämäntavat saattavat auttaa myös influenssan ehkäisyssä.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit