Röntgenkuvaus on yleinen kuvaus- ja tutkimusmenetelmä. Siinä röntgenlaitteella synnytetään ihmisen kudoksia ja elimiä osittain läpäisevää sähkömagneettista röntgensäteilyä, joka ohjataan haluttuun kuvauskohtaan. Läpäisseet säteet ”vangitaan” kuvauskohteen toisella puolella olevalle sähköiselle ilmaisimelle. Koska röntgensäteet läpäisevät ihmisen eri kudoksia ja elimiä eri tavalla, muodostuu ilmaisimen tiedoista tietokoneelle läpivalaisukuva kohteesta.
Röntgenkuvaus
Röntgenkuvaus sopii erityisen hyvin luiden kuvaamiseen eli esimerkiksi luunmurtumien tutkimuksiin. Muita tavallisesti kuvattavia kohteita ovat nivelet, keuhkot, selkäranka, suoli ja sen sisältämä ilma, virtsarakon kivet sekä poski- ja otsaontelot. Koska pehmeämmät elimet ja kudokset eivät erotu röntgenkuvissa hyvin, ei röntgeniä juurikaan käytetä esim. aivojen, mahalaukun, maksan ja muiden sisäelinten tai sydämen tarkempaan tutkimiseen.
Koska röntgensäteet voivat suurina määrinä aiheuttaa muutoksia ihmisen soluihin, tulee jokaisen röntgenkuvauksen olla hyvin perusteltu ja valvottu tutkimus. Siksi röntgenkuvaus tehdään vain lääkärin lähetteellä. Useita lyhyen ajan sisällä tehtyjä tai saman kohdan toistuvia röntgenkuvauksia tulee välttää.
Röntgenkuvauksen toteutus
Röntgentutkimus on täysin kivuton. Ennen tutkimusta ne osat, joita ei olla kuvaamassa, suojataan erityisillä suojaliiveillä, joista röntgensäteet eivät pääse läpi. Kuvattava kohta asetetaan röntgenputken alle, tarvittaessa tutkittava makaa tutkimuspöydällä. Kuvauksen aikana tulee olla täysin liikkumatta, jotta kuvasta tulee mahdollisimman tarkka.
Röntgentutkimuksen jälkeen
Röntgentutkimus ei vaadi jälkihoitoa kuvauksen jälkeen. Yleensä röntgenlääkäri antaa kuvasta lausunnon, joka lähetetään röntgenkuvan kanssa lähettävälle lääkärille. Lääkäri tekee kuvan perusteella päätökset tilanteen vaatimasta jatkohoidosta.
Korvaukset
Kelan sairausvakuutus korvaa osan lääkärin määräämistä ja sairauden vuoksi tarpeellisista tutkimuksista, kuten röntgentutkimuksista. Korvausta suoritetaan vain tutkimuksesta, joka on tehty vuoden kuluessa määräyksen antamisesta. Lisätietoja korvauksen hakemisesta voi kysyä Kelasta.