Tupakointi - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Tupakointi

Päivitetty: 20.09.2018

Säännöllinen tupakointi aiheuttaa nikotiiniriippuvuutta ja lisää mm. sydänkohtauksen, aivoinfarktin ja aivoverenvuodon, keuhkoahtaumataudin ja keuhkosyövän riskiä. Joka toinen tupakoitsija kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Tupakoinnin lopettamista voi hyvin kokeilla omatoimisesti esim. apteekista saatavilla itsehoitotuotteilla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli lopettaminen ei yrityksistä huolimatta onnistu, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen tehokkaampien hoitokeinojen kokeilua varten.

Tupakoinnin haitat, nikotiiniriippuvuus ja oireet

Yleisin säännöllisen tupakoinnin oire on yskä. Tupakointi myös lisää sairastelua tavallisiin virustauteihin (kuten flunssa) ja heikentää fyysistä suorituskykyä. Pitkäaikainen tupakointi aiheuttaa lisäksi mm. ihon ennenaikaista vanhenemista, impotenssia ja vaihdevuosien aikaistumista.

Tupakointi vaikuttaa lisäksi kokonaisvaltaisesti koko elimistöön ja täten altistaa muille sairauksille, jollaisia ovat mm. sepelvaltimotauti, aivoinfarkti ja aivoverenvuoto, keuhkosyöpä ja keuhkoahtaumatauti.

Raskauden aikainen tupakointi aiheuttaa lapsen pienipainoisuutta ja lisää myös keskenmenon riskiä. Lasten altistuminen tupakansavulle puolestaan lisää mm. allergioiden kehittymisen riskiä sekä sairastelua tavallisiin virustauteihin.

Tupakoinnin lopettaminen ja nikotiinivalmisteet

Tupakoinnin lopettamisessa tärkeintä on oma tahto ja lopettamispäätös. Yleensä lopettamispäivä kannattaa päättää etukäteen ja hävittää sitä ennen kaikki tupakointivälineet. Lähipiiriltä on hyvä pyytää tukea lopettamispäätökseen ja varustautua jo etukäteen myös vieroitusoireiden tulemiseen. On myös hyvä muistaa, ettei tupakoinnin lopettaminen välttämättä onnistu heti ensimmäisellä yrittämällä. Hyviä käytännön vinkkejä lopettamiseen saa mm. Hengitysliiton ylläpitämästä Stumppi-palvelusta.

Tupakoinnin lopettamiseen on saatavilla myös apukeinoja. Apteekeista voi ostaa lopettamista tukevia ja vieroitusoireita lievittäviä nikotiinivalmisteita ilman reseptiä (mm. nikotiinilaastari ja nikotiinipurukumi).

Kun tupakoinnista on päässyt eroon, on turvallisinta olla jatkossa tupakan sunteen "absolutisti". Kertaalleen kehittynyt riippuvuus voi nimittäin aktivoitua uudelleen jopa yhdestä savukkeesta.

Tupakoinnin lopettaminen ja reseptilääkkeet

Mikäli tupakoinnin lopettaminen omatoimisesti ei onnistu, lääkäri voi kirjoittaa lopettamisen tueksi myös reseptilääkkeitä, kuten varenikliini tai bupropioni. Nämä lääkeaineet vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin sekä estävät nikotiinin vaikutusta keskushermostossa - tuloksena tupakanhimo vähenee ja myös vierotusoireet lievittyvät. Reseptilääkkeitä ei kuitenkaan voida kirjoitaa alle 18-vuotiaille eikä odottaville tai imettäville äideille.

Tupakoinnin ehkäisy

Parasta ennaltaehkäisyä on, ettei tupakointia aloita lainkaan. Tupakointi aiheuttaa riippuvuutta muun muassa nikotiiniriippuvuuden kautta, ja tämän vuoksi tupakoinnin lopettaminen voi olla hankalaa.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja