Erektiohäiriö - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Erektiohäiriö

Päivitetty: 20.09.2018

Erektiohäiriö eli impotenssi tarkoittaa vaikeutta saavuttaa tai ylläpitää siittimen jäykkyyttä eli erektiota yhdyntää varten. Syitä erektiöhäiriölle on lukuisia. Kyse on yleisestä vaivasta, sillä tutkimusten mukaan kolme neljästä miehestä kärsii erektiovaikeuksista ainakin kerran viidestä yhdynnästä. Erektiohäiriöiden yleisyys kasvaa iän myötä.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Satunnainen erektiohäiriö on hyvin yleinen ilmiö, joka ei välttämättä vaadi käyntiä vastaanotolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos erektiohäiriö on toistuvaa ja kuormittaa parisuhdetta, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Erektiohäiriön oireet ja tutkiminen

Erektiohäiriö on hyvin yleinen ongelma, joka voi aiheuttaa ristiriitoja toimivassakin parisuhteessa. Erektiohäiriö voi ilmetä eri vaiheissa yhdyntää: siittimen jäykistymistä voi olla hankala saada aikaiseksi yhdyntää varten tai erektio voi hävitä yhdynnän aikana. Yleensä erektiohäiriöön ei liity muita oireita.

Lääkärin perustutkimuksiin erektiohäiriötä tutkittaessa kuuluvat mm. sukuelinten tutkiminen, eturauhasen tunnustelu peräaukon kautta sekä verenpaineen mittaaminen. Mahdolliset jatkoselvittelyt tapahtuvat yksilöllisesti lääkärin arvion mukaan. Tarkempiin jatkoselvittelyihin kuuluvat mm. verikokeet (kuten testosteroni) tai joskus harvemmin miesten vaivoihin perehtyneen erikoislääkärin (urologi) tekemät tarkemmat kuvantamistutkimukset.

Erektiohäiriön itsehoito

Psykologiset syyt, kuten stressaava elämäntilanne, yhdyntään liittyvät suorituspaineet ja parisuhdeongelmat, ovat yleisimpiä erektiohäiriöiden aiheuttajia. Tällöin ongelmista keskusteleminen ja toimivan parisuhteen rakentaminen voivat lievittää erektio-ongelmia. Myös elintavoilla on merkitystä: alkoholin liikakäytön ja tupakoinnin lopettaminen sekä liikunnan lisääminen ja ylipainon välttäminen voivat jo itsessään helpottaa erektiohäiriötä.

Erektiohäiriön hoito ja lääkkeet

Jos erektiohäiriö on toistuvaa ja parisuhdetta kuormittavaa, on asiantuntijahoito tarpeen. Seksuaaliterapeutti voi keskittyä mahdollisiin parisuhteen ongelmiin sekä yhdyntään liittyvien pelkojen ja suorituspaineiden hoitoon. Myös pariterapiasta on usein apua. Psykologi tai psykiatri voivat auttaa psyykkisten syiden (kuten masennuksen) hoidossa.

Erektiohäiriön muu hoito tapahtuu tilanteen ja aiheuttajan mukaan. Mahdolliset taustalla olevat sairaudet hoidetaan (katso erilliset artikkelit sepelvaltimotauti, verenpainetauti, diabetes)

Erektion saavuttamiseksi lääkehoitona voidaan käyttää mm. testosteronia tai siittimen verenkiertoa parantavia lääkkeitä (kuten sildenafiili tai tadalafiili). Tietyille lääkkeille on olemassa omat vasta-aiheensa, joten lääkityksen aloituksesta on hyvä keskustella lääkärin kanssa. Myös peniksen paisuvaiskudokseen pistettäviä ja virtsaputkeen laitettavia kapselimuotoisia lääkkeitä on olemassa.

Erektiohäiriöiden ennaltaehkäisy

Psykologiset syyt ovat yleisimpiä erektiohäiriön aiheuttajia. Näitä voivat olla mm. stressaava elämäntilanne, yhdyntään liittyvät suorituspaineet ja pelko epäonnistumisesta, väsymys sekä parisuhdeongelmat. Ongelmista keskusteleminen ja toimivan parisuhteen rakentaminen auttavat usein ehkäisemään erektiohäiriöitä. Myös terveet elämäntavat, kuten ylipainon, tupakoinnin ja liiallisen alkoholinkäytön välttäminen, ehkäisevät erektiohäiriöitä.

Myös elimistön sairaudet voivat aiheuttaa impotenssia. Syy voi olla verisuoniperäinen (esim. verisuonten kalkkeutuminen tai verenpainetauti), hermostoperäinen (esim. diabetekseen eli sokeritautiin liittyvä diabeettinen neuropatia), hormoniperäinen (esim. testosteronin puute) tai psyykkinen (esim. masennus). Myös jotkin lääkkeet, kuten eräät verenpainelääkkeet tai mielialalääkkeet, voivat aiheuttaa erektiohäiriöitä. Jopa neljällä viidestä henkilöstä voidaan löytää jokin syy erektiohäiriön taustalta – tämän syyn hyvä hoito auttaakin usein ehkäisemään impotenssia.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja