Hengenahdistus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Hengenahdistus

Päivitetty: 20.09.2018

Hengenahdistus tarkoittaa tukehtumisen tunnetta tai rasituksessa ilmenevää poikkeuksellista hengästymistä. Hengenahdistuksen taustalla on yleensä keuhkoihin liittyvä ongelma, mutta joskus myös kurkunpäähän tai henkitorveen liittyvä vaiva. Sen yleisimpiä aiheuttajia ovat mm. astma, keuhkojen tulehdukset, sydämen vajaatoiminta, keuhkoveritulppa, hengitysteiden tukkeutuminen ja paniikkikohtaus.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos hengenahdistus liittyy selvästi paniikkihäiriöön (nopeasti kehittyvä ja ohimenevä hengenahdistus, sydämentykytys, huimaus ja puutumisen tunne käsissä), kohtausta voi pyrkiä rauhoittamaan itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Pikkuhiljaa kehittyväkin hengenahdistus on aina tutkittava, ellei taustalla ole tiedossa olevaa tautia, kuten astmaa tai keuhkoahtaumatautia.

Kiireellinen

Äkillisen ja voimakkaan hengenahdistuksen ilmaantuessa hoitoon on hakeuduttava välittömästi.

Hengenahdistuksen aiheuttajat ja tutkiminen

Hengenahdistus voidaan jakaa kolmeen oireryhmään sen mukaisesti, kuinka nopeasti oireet ovat kehittyneet.

Äkillisesti alkaneen hengenahdistuksen voi aiheuttaa hengitysteihin joutunut vierasesine (esim. ruoka tai pieni lelu). Tällöin saattaa esiintyä lisäksi sisäänhengityksen vinkumista. Myös äkilliseen astmakohtaukseen (katso astma) tai allergiseen reaktioon (anafylaktinen reaktio esim. hyönteisen piston tai lääkkeen antamisen jälkeen) voi liittyä voimakas hengenahdistus, mutta näissä hengitys vinkuu yleisimmin uloshengityksessä. Ilmarinnassa keuhkopussiin pääsee ilmaa keuhkorakkulan puhjetessa ja tällöin oireena voi olla äkillisen hengenahdistuksen lisäksi toispuoleista, pistävää rintakipua. Keuhkoveritulpassa äkillisen hengenahdistuksen aiheuttaa tavallisesti jalasta liikkeelle lähtenyt verihyytymä (laskimotukos), joka tukkii keuhkovaltimon. Sen muina oireina ovat rintakipu ja yskä – joskus myös voinnin nopea romahtaminen. Myös sydäninfarktin yksi oire saattaa olla äkillisesti tai muutamien tuntien kuluessa alkanut voimakas hengenahdistus.

Muutamien tuntien kuluessa kehittyvän hengenahdistuksen aiheuttajia ovat mm. keuhkokuume ja keuhkorakkulatulehdus. Muina oireina on tällöin yleensä kuumetta ja yskää. Myös astman, keuhkoahtaumataudin ja keuhkoveritulpan oireet voivat kehittyä hitaammin, muutamien tuntien kuluessa.

Päivien ja viikkojen aikana kehittyvän hengenahdistuksen taustalla voi olla sydämen vajaatoiminta. Tällöin sydän ei jaksa pumpata keuhkoista tulevaa verta riittävästi eteenpäin, jolloin oireena on erityisesti makuuasentoon liittyvä hengenahdistus ja kuiva yskä. Myös anemia (veren alhainen hemoglobiini) voi aiheuttaa hengenahdistusta ja kehittyä huomaamattakin esim. suolistonsisäisen verenvuodon seurauksena.

Paniikkihäiriö on erityinen hengenahdistuksen muoto. Se kehittyy yleensä muutamassa minuutissa ja menee ohi noin puolessa tunnissa. Sen tyypillisiä oireita ovat sydämentykytys, huimaus ja puutumisen tunne erityisesti käsissä.

Hengenahdistuksen syyn tutkiminen tapahtuu yleislääkärin tai keuhkolääkärin vastaanotolla. Perustutkimukseen kuuluu mm. keuhkojen ja sydämen kuuntelu stetoskoopilla. Yleensä myös röntgenkuvaus keuhkoista kuuluu perustutkimuksiin. Muut tutkimukset määräytyvät hengenahdistuksen aiheuttajan mukaan.

Hengenahdistuksen itsehoito

Hengenahdistuksen itsehoito määräytyy vaivan aiheuttajan mukaan. Esimerkiksi paniikkihäiriön aiheuttamaan hengenahdistukseen auttaa tilanteen rauhoittaminen ja johonkin konkreettiseen tekemiseen keskittyminen. Lääkärin toteaman astman tai keuhkoahtaumataudin hoitoon on omat hengitettävät lääkkeensä. Mikäli hengenahdistus liittyy lääkärin toteamaan sepelvaltimotautiin, tulee hengenahdistuskohtauksen ensiavuksi ottaa nopeasti vaikuttava nitraattitabletti tai –suihke.

Hengitysteiden vierasesinettä voi yrittää poistaa yskimällä. Ellei henkilö pysty yskimään, mutta on edelleen tajuissaan, 1) taivuta hänen vartalonsa reilusti eteenpäin (pää vyötärön tasolle) ja 2) lyö viisi napakkaa iskua lapaluiden väliin avokämmenellä. Ellei tästä ole apua, voidaan kokeilla ns. Heimlichin otetta: Tartu henkilöä takaapäin otteella, jossa laitat kätesi ristiin potilaan ylävatsalle navan ja rintalastan väliin, ja vetäise voimakkaasti ylös itseäsi kohti.

Hengenahdistuksen asiantuntijahoito

Hengenahdistuksen asiantuntijahoito suunnataan vaivan aiheuttajan mukaan (katso tarkemmin mm. astma, keuhkoahtaumatauti, sydämen vajaatoiminta, keuhkokuume ja paniikkihäiriö).

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja