Keuhkoputkentulehdus eli bronkiitti tarkoittaa henkitorven ja keuhkoputkien limakalvojen ärtymystilaa. Sitä esiintyy usein mm. flunssan aikana. Valtaosa keuhkoputkentulehduksista on virusten aiheuttamia. Keuhkoputkentulehdus on hyvin yleinen vaiva: vuosittain sen sairastaa vähintään joka kymmenes suomalainen.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Keuhkoputkentulehdus on hyvin yleinen vaiva, joka parantuu yleensä itsestään. Lievässä taudissa oireita voikin turvallisesti lievittää itsehoidolla.
Suositellaan jatkotutkimusta
Mikäli yskään liittyy korkeaa kuumetta (yli 38.5 astetta), hengenahdistusta tai yleisvoinnin selvää laskua, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Tutkimuksiin tulee mennä myös, mikäli kuume jatkuu pitempään kuin kolme päivää, oireilu pahenee taudin aikana uudelleen tai yskä jatkuu yhtäjaksoisesti yli kaksi viikkoa.
Keuhkoputkentulehduksen oireet ja tutkiminen
Äkillisen keuhkoputkentulehduksen oireita ovat yskä, kurkkukipu, äänen käheys ja kuume (varsinkin alkupäivinä). Yskä voi olla aluksi kuivaa ja muuttua myöhemmin limaisemmaksi. Kuume pysyttelee yleensä alle 38.5 asteessa eikä kestä paria päivää pitempää. Yskä voi kestää kolmekin viikkoa. Koska äkillinen keuhkoputkentulehdus liittyy usein flunssaan, muina oireina voi olla myös nuhaa ja korvien tukkoisuutta.
Pitkäaikaisen keuhkoputkentulehduksen keskeisin oire on sitkeä yskä. Virustautiin sairastuminen voi joskus johtaa pahenemisvaiheeseen, jolloin voi lisäksi ilmaantua hengenahdistusta, limaisuuden lisääntymistä sekä kuumetta. Pitkäaikaisen keuhkoputkentulehduksen yleisimpiä aiheuttajia ovat astma ja keuhkoahtaumatauti.
Lääkärin suorittamaan perustutkimukseen keuhkoputkentulehduksen vuoksi kuuluvat mm. keuhkojen kuuntelu stetoskoopilla, nielun tähystys, kaulan alueen imusolmukkeiden tunnustelu sekä tarvittaessa myös poskionteloiden tutkiminen. Yleensä keuhkoputkentulehduksen toteamiseksi ei tarvita tarkempia kuvantamistutkimuksia tai verikokeita. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä kuitenkin verikokeita (kuten tulehdusarvo eli CRP) tai keuhkojen röntgenkuvauksen, jos keuhkokuumeen mahdollisuus halutaan sulkea pois.
Keuhkoputkentulehduksen itsehoito
Keuhkoputkentulehdukseen ei ole paranemista jouduttavaa itsehoitoa, mutta sen oireita voidaan lievittää itsehoitolääkkeiden ja muutamien kotikonstien avulla.
Yskän hoidossa voi kokeilla sängynpäädyn kohottamista ja höyryhengitystä, joka tekee keuhkoista nousevasta limasta juoksevampaa ja helpommin yskittävää. Myös yskänkeskusta lamaavat lääkkeet (ns. yskänärsytystä hillitsevät yskänlääkkeet) ovat käyttökelpoisia yöyskän hoidossa. Tällaisia lääkeaineita ovat mm. kodeiini ja dekstrometorfaani. Kuumeeseen tai kipuihin auttavat parasetamoli tai tulehduskipulääkkeet (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni).
Tupakoinnin lopettaminen helpottaa oireilua ja nopeuttaa paranemista (katso tarkemmin tupakointi). Mikäli keuhkoputkentulehduksen taustalla on astma tai keuhkoahtaumatauti, näiden perussairauksien itsehoidon tehostaminen lievittää yleensä myös keuhkoputkentulehduksen oireita.
Keuhkoputkentulehduksen asiantuntijahoito
Edes hankalaoireisen keuhkoputkentulehduksen hoitoon ei yleensä käytetä antibiootteja, koska äkillisen keuhkoputkitulehduksen aiheuttavat yleensä virukset. Poikkeuksen muodostavat ne potilaat, jotka sairastavat keuhkoahtaumatautia tai joiden tulehdusarvo (CRP) on hyvin korkea.
Useita viikkoja tai kuukausia kestävän eli pitkäaikaisen keuhkoputkentulehduksen pahenemiseen voidaan käyttää hoitona noin viikon pituista antibioottikuuria lääkärin harkinnan mukaan. Muuten pitkäaikaisen keuhkoputkentulehduksen hoito tapahtuu taustalla olevan perussairauden mukaan (katso tarkemmin astma ja keuhkoahtaumatauti)
Keuhkoputkentulehduksen ehkäisy
Äkillisen keuhkoputkentulehduksen yleisimpiä aiheuttajia ovat tavalliset virusflunssat. Tällöin käsien pesu ja hyvä hygienia voivat auttaa keuhkoputkentulehduksen ehkäisyssä. Myös elimistön puolustusjärjestelmän toiminnan tukemisella on vaikutusta, joten riittävä lepo ja terveelliset elämäntavat saattavat myös auttaa keuhkoputkentulehduksen torjunnassa.
Pitkäaikainen keuhkoputkentulehdus eroaa äkillisestä tulehduksesta: pitkäaikaisessa tulehduksessa keuhkoputkien limakalvoilla on jatkuvaa ärsytystä. Tupakointi ja keuhkoahtaumatauti aiheuttavat suuren osan pitkäaikaisista tulehduksista. Tämän vuoksi tupakoinnin välttämisellä voidaan ehkäistä pitkäaikaista keuhkoputkentulehdusta.
Mm. apteekeista on saatavilla itsehoitotuotteita tupakoinnin lopettamisen tukemiseen.