Nielun alapuolella sijaitseva kurkunpää on henkitorven ja ruokatorven yhtymäkohta. Kurkunpääntulehdus eli laryngiitti tarkoittaa tämän alueen eli äänihuulten, henkitorven ylimmän osan ja kurkunkannen tulehdusta sekä lievää turvotusta. Tulehduksen aiheuttaa yleensä aina virus, yleisimmin parainfluenssavirus. Kurkunpääntulehdus on yleinen vaiva 0,5-2 vuotiailla lapsilla, etenkin pojilla. Voimakkaasta ja pelottavasta oirekuvastaan huolimatta se on usein melko vaaraton vaiva, jonka oireisiin löytyy ensiapu jo kotoa.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Useimmiten kurkunpääntulehdus on lievä eikä suurempaa hengitysvaikeutta ole. Tällöin vaivaa voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla kotioloissa.
Kiireellinen
Lääkäriin on syytä hakeutua päivystyksellisesti, jos lapselle ilmaantuu hengitys- tai nielemisvaikeus, hän kuolaa tavallista enemmän ja/tai kuume on korkea tai yleisvointi on alentunut.
Kurkunpääntulehduksen oireet ja tutkiminen
Lapsen kurkunpääntulehdus eli laryngiitti alkaa usein äkillisesti yöaikaan. Tyypillisin oire on kuiva, kumea ja ”haukkuva” yskä. Muita oireita ovat äänen käheys (jopa äänen menetys), kurkkukipu sekä mahdollisesti yskänkohtaukseen liittyvä sisäänhengittämisen vaikeus. Hengitys voi myös vinkua tai rohista. Virustautiin liittyen kuumetta esiintyy yleensä aina. Useimmiten lapsen oireilu on lievää eikä vaikeutunutta sisäänhengitystä ole lainkaan. Lapsen kurkunpääntulehdus on usein helppo tunnistaa kumeasta yskästä. Lääkäri havainnoi lapsen hengitystyötä ja arvioi mahdollista hengitysvaikeutta. Perustutkimuksiin kuuluvat sydämen ja keuhkojen kuuntelu sekä nielun tutkiminen. Yleensä kurkunpääntulehduksen toteamiseen ei tarvita verikokeita tai kuvantamistutkimuksia.
Kurkunpääntulehduksen itsehoito
Usein kurkunpääntulehdus on lievä ja kotihoito riittää. Ensisijainen hoito on viileän tai kylmän ilman hengittäminen (esimerkiksi ulkoportailla tai parvekkeella) ja viileän nesteen juominen. Ne vähentävät kurkunpäänalueen turvotusta ja siten helpottavat lapsen oloa ja hengittämistä. Tilanteen rauhoittaminen on hyväksi, koska lapsen tai vanhempien hätääntyminen voi pahentaa tilannetta. Kuumelääkitys alentaa kuumetta ja vähentää nielukipua. Kuumetta voi turvallisesti alentaa apteekeista saatavilla kuumelääkkeillä, kuten parasetamolilla tai naprokseenilla. Jos lievää hengitysvaikeutta ilmaantuu, on paras asento lapselle istuma-asento vanhemman sylissä. Mikäli hengitysvaikeus ei tällä helpota, on hyvä hakeutua päivystävän lääkärin tutkittavaksi.
Kurkunpääntulehduksen asiantuntijahoito
Vaivan tarkempi tutkiminen voi edellyttää käyntiä yleislääkärin, lastenlääkärin tai korvalääkärin vastaanotolla. Antibioottihoidosta ei ole hyötyä, koska kurkunpääntulehduksen aiheuttaa virus. Lääkäri voi tarvittaessa käyttää kortisonia (tabletteina tai hengitettynä) sekä höyrynä hengitettävää adrenaliinia oireiden lievitykseen. Mikäli näistä hoidoista ei ole apua, lapsi voidaan siirtää sairaalapäivystykseen hoitoa ja mahdollista osastohoidon tarpeen arviota varten. Tämä on tarpeellista onneksi melko harvoin.