Vyöruusu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (4)

Vyöruusu

Päivitetty: 20.09.2018

Vyöruusu tarkoittaa vesirokkoviruksen (varicella zoster –virus) aiheuttamaa tulehdusta iholla. Vesirokon sairastamisen jälkeen virus jää elimistöön ”nukkumaan” selkärangan lähellä oleviin hermojuurien tumakkeisiin. Vyöruusussa virus aktivoituu ja kulkeutuu hermoa pitkin iholle. Vyöruusu on nuorilla harvinainen ja sen yleisyys kasvaa iän myötä; vanhuksilla kyse on melko yleisestä vaivasta, joka kuitenkin uusii vain harvoin.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos vyöruusun oireet ovat lieviä, eikä rakkuloita ole kasvojen tai silmän alueella, vaivaa voi turvallisesti lievittää itsehoidolla. 

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli kipu on kovaa, rakkula-alue suuri tai yleisvointi on huono, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Myös kasvojen ja erityisesti silmän alueen vyöruusu on hyvä näyttää lääkärille pikaisesti.

Vyöruusun oireet ja toteaminen

Vyöruusu aiheuttaa oireet aina toispuoleisesti, koska vartalon oikean ja vasemman puolen ihotunnosta huolehtivat erilliset hermot. Tyypillisin paikka on keskivartalo, jossa vyöruusu muodostaa tyypillisesti vyömäisen, vatsa- ja selkäpuolelle ulottuvan vyöhykkeen, joka päättyy tarkasti vartalon keskilinjaan. Vyöruusua voi kuitenkin ilmaantua myös muualle, esimerkiksi kasvoille tai käsiin.  

Vyöruusun oireiden kehittyminen noudattaa yleensä tiettyä ja helposti tunnistettavaa kaavaa: aluksi iholle ilmaantuu särkyä, kipua, vihlomista tai kosketusarkuutta. Tämän jälkeen kipukohtaan ilmaantuu muutamassa päivässä punoittavaa ihottumaa, johon kehittyy pieniä kirkkaita rakkuloita. Rakkulat pienenevät ja rupeutuvat pikkuhiljaa, ja ihoalue rauhoittuu yleensä muutamissa viikoissa.

Kipu saattaa tuntua iholla vielä jonkin aikaa ihottuman paranemisen jälkeenkin. Joskus harvoin kipu saattaa jäädä alueelle jopa vuosien ajaksi. Vanhuksilla tällainen vyöruusun jälkeinen pitkittynyt hermokipu on yleisempää.

Yleensä lääkäri pystyy toteamaan vyöruusun tyypillisten oireiden ja ihottuman perusteella. Jos taudinkuva on epäselvä tai halutaan sulkea muita aiheuttajia pois, voidaan rakkuloista ottaa näyte pumpulitikun avulla.

Vyöruusun itsehoito

Lievää vyöruusua voi hyvin hoitaa itsehoidolla. Iholle kehittyneitä rakkuloita hoidetaan pesuilla sekä apteekista saatavalla desinfioivalla voiteella. Tarvittaessa rakkulat voi peittää ns. hydrokolloidisiteellä, joita saa myös apteekista. 

Iholla tuntuvaa kipua voi hoitaa apteekin itsehoitolääkkeillä. Parasetamoli on turvallisin vaihtoehto, joka sopii kaikenikäisille ja myös useimpien muiden lääkitysten kanssa yhtäaikaa käytettäväksi. Tarvittaessa voidaan käyttää myös tulehduskipulääkkeitä (ibuprofeeni tai ketoprofeeni), kunhan valmisteiden turvallisuus mahdollisten perussairauksien kanssa on varmistettu apteekista. 

Vyöruusun asiantuntijahoito ja viruslääkitys

Jos itsehoito ei lievitä oireita riittävästi, lääkäri voi määrätä reseptillä voimakkaampia särkylääkkeitä. Vyöruusuun on olemassa myös erillinen viruslääkitys (esim. valasikloviiri). Se voi lyhentää taudin kestoa muutamilla päivillä sekä helpottaa kipua. Tavallisesti viruslääkitystä käytetään, jos oireilu on hyvin voimakasta, hoidettavalla henkilöllä on jokin vastustuskykyä alentava sairaus tai jos vyöruusu sijaitsee kasvojen alueella. Myös vanhuksille viruslääkitystä määrätään herkemmin.

Vyöruusun jälkeistä pitkäkestoisempaa kipua voidaan hoitaa erilaisilla hermokipulääkkeillä.

Vyöruusun ehkäisy ja rokote

Vyöruusua voidaan ehkäistä rokotteella, joka laskee vyöruusun riskiä yli 50-vuotiailla henkilöillä. Rokotteeseen tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit