Karvatupen tulehdus eli follikuliitti tarkoittaa ihokarvan kiinnittymiskohdan paikallista tulehdustilaa. Se muistuttaa aknea ja voi esiintyä kaikkialla ihon karvoitusalueilla. Yleensä karvatuppitulehduksen aiheuttaa iholla normaalistikin elävä bakteeri (Staphylococcus aureus), mutta joskus myös muu bakteeri tai hiiva voi olla karvatupen tulehduksen taustalla. Satunnainen ja lievä karvatupen tulehdus on hyvin yleinen ja vaaraton vaiva varsinkin teini-ikäisillä nuorilla. Pienillä lapsilla tulehdus on harvinaisempi.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Tavallista ja lievää karvatupen tulehdusta voi turvallisesti hoitaa itse parin viikon ajan.
Suositellaan jatkotutkimusta
Lääkärikäynti voi olla tarpeen, jos karvatupen tulehdus ei korjaannu kahden viikon itsehoidolla tai follikuliitti on laaja-alainen. Päänahan tai parran alueen follikuliitti vaatii herkemmin lääkärin arvion, varsinkin jos se leviää laajemmalle alueelle. Lääkärin arvio on paikallaan myös silloin, kun karvatupen tulehdus kasvaa ja kehittyy suuremmaksi, senttimetrien kokoiseksi paiseeksi.
Kiireellinen
Päivystyskäynti on tarpeellinen karvatuppitulehduksen vuoksi, jos paise on suuri ja siihen liittyy yleisoireita, kuten kuumetta.
Karvatupen tulehduksen oireet ja tutkiminen
Karvatupen tulehdus aiheuttaa ihokarvan ympärille muutaman millimetrin kokoisen, punoittavan märkäpaiseen, joka on arka, kipeä tai kutittava. Ihomuutos muistuttaa aknessa tavattavaa märkäpäätä eli finniä. Tulehdus voi levitä lähialueelle ja tulehtuneita karvatuppia ilmestyä useampia. Usein oireet alkavat kuitenkin pikkuhiljaa itsestään laantua muutamassa päivässä ja märkäpaiseet häviävät tavallisesti parin viikon sisällä.
Karvatuppitulehduksen syvemmässä muodossa tulehdus ulottuu syvälle karvan juureen, jolloin märkänäpyt kasvavat isommiksi tulehtuneiksi kohoumiksi ja niitä ympäröivä tulehtunut ihoalue laajenee. Tällöin puhutaan paiseesta eli furunkkelista. Jos tulehdus leviää ympäröivään kudokseen laajemmalle alueelle ihonsisäisten käytävien välityksellä, muodostuu isompi paiseryhmä eli karbunkkeli.
Karvatupen tulehdus syntyy herkemmin rasvaisille ihoalueille, kuten päänahkaan, hartioihin, parran tai nivusten alueelle.
Karvatupen tulehdus on helppo todeta itsekin: pienen, punoittavan märkäpaiseen keskellä kasvaa aina karva. Yleis- tai ihotautilääkärin arvio voi olla tarpeen pitkittyneissä tai hankalissa tapauksissa, jolloin otetaan huomioon myös muiden ihotautien mahdollisuus.
Karvatupen tulehduksen itsehoito
Normaali karvatupen tulehduksen voi hyvin hoitaa itse. Iho kannattaa pestä karvatuppitulehduksen alueelta pari kertaa päivässä saippualla tai happamilla ihonpuhdistusnesteillä. Pesun jälkeen iho kuivataan huolella ja tulehdusalueelle levitetään apteekeista saatavaa antimikrobista tai antiseptistä itsehoitovoidetta. Antimikrobinen voide voi sisältää mm. fusidiinihappoa tai basitromysiinia, antiseptinen taas mm. klooriheksidiiniä. Kaikkien tarkoitus on pitää iho puhtaana bakteereista ja muista pieneliöistä.
Jos karvatupen tulehdukset tuntuvat leviävän tai uusivan kotona huomattavan usein, voivat pyyhkeiden vaihto ja partakoneen tai ihokarvanpoistolaitteen huolellinen puhdistaminen olla tarpeen.
Karvatupen tulehduksen asiantuntijahoito
Asiantuntijahoitoon kannattaa hakeutua laajoissa tai syvissä karvatupen tulehduksissa, samoin kuin päänahan tai parran alueen tulehduksissa. Teini-ikäisillä pojilla parran alueen syvä karvatuppitulehdus on syytä hoitaa herkästi antibioottikuurilla. Lääkäri kirjoittaa yleensä reseptillä suun kautta otettavan, noin viikon kestävän antibioottikuurin.
Mikäli karvatupen tulehdus on kehittynyt suuremmaksi paiseeksi, on hoitona paiseen avaus. Lääkäri voi tehdä veitsellä pienen viillon paiseeseen, jotta märkä pääsee ulos. Toimenpide voidaan tehdä lääkärin vastaanotolla paikallispuudutuksessa (katso tarkemmin luomen poisto ja ihon pientoimenpiteet). Usein tämä riittää hoidoksi, mutta joskus suun kautta otettava antibioottikuuri voi olla aiheellinen paiseen avaamisen lisäksi.
Karvatupen tulehduksen ehkäisy
Ihorikko esim. ihokarvoja ajaessa, hikoilu tai ihon hautuminen voivat altistaa karvatupen tulehdukselle. Tällöin karvatuppitulehdusta voi ehkäistä huolehtimalla ihon hyvästä hygieniasta. Kovempaa ihon hankausta pesusienellä tai pesuharjalla kannattaa kuitenkin välttää, sillä se saattaa päinvastoin ärsyttää ihon karvatuppia ja altistaa niiden tulehdukselle. Teini-ikäisillä huono henkilökohtainen hygienia sekä sukuhormonien vaikutus lisäävät karvatuppitulehduksen esiintymisen riskiä. Ihon puhtaudesta huolehtiminen on paras ja tärkein karvatuppitulehduksen ehkäisykeino.
Myös diabetes ja ylipaino lisäävät karvatupen tulehtumisen riskiä.