Karvatupen tulehdus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (6)

Karvatupen tulehdus

Päivitetty: 20.09.2018

Karvatupen tulehdus eli follikuliitti tarkoittaa ihokarvan kiinnittymiskohdan ärtymystilaa. Yleensä karvatuppitulehduksen aiheuttaa bakteeri (useimmiten Staphylococcus aureus), mutta joskus myös hiiva voi olla karvatupen tulehduksen taustalla. Satunnainen ja lievä karvatupen tulehdus on hyvin yleinen ja vaaraton vaiva.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Tavallista ja lievää karvatupen tulehdusta voi turvallisesti hoitaa itse parin viikon ajan.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkärikäynti voi olla tarpeen, jos karvatupen tulehdus ei korjaannu kahden viikon itsehoidolla tai follikuliitti on laaja-alainen. Päänahan tai parran alueen follikuliitti vaatii herkemmin lääkärin arvion, varsinkin jos se leviää laajemmalle alueelle. Lääkärin arvio on paikallaan myös silloin, kun karvatupen tulehdus kasvaa ja kehittyy suuremmaksi, senttimetrien kokoiseksi paiseeksi.

Karvatupen tulehduksen oireet ja tutkiminen

Karvatupen tulehdus aiheuttaa ihokarvan ympärille muutaman millimetrin kokoisen, punoittavan märkäpaiseen, joka on arka, kipeä tai kutittava. Ihomuutos muistuttaa hieman aknessa tavattavaa märkäpäätä eli finniä. Tulehdus voi levitä lähialueelle ja tulehtuneita karvatuppia ilmestyä useampia. Usein oireet alkavat kuitenkin pikkuhiljaa itsestään laantua muutamassa päivässä ja märkäpaiseet häviävät tavallisesti parin viikon sisällä. Joskus follikuliitti voi kuitenkin kestää kuukausia tai syventyessään aiheuttaa suuremman paiseen. 

Karvatupen tulehdus syntyy herkemmin rasvaisille ihoalueille, kuten päänahkaan, hartioihin, parran tai nivusten alueelle. Tulehdusta voi kuitenkin esiintyä kaikkialla, missä on ihokarvoja.

Karvatupen tulehdus on helppo todeta itsekin: pienen, punoittavan märkäpaiseen keskellä kasvaa aina karva. Yleis- tai ihotautilääkärin arvio voi olla tarpeen pitkittyneissä tai hankalissa tapauksissa, jolloin otetaan huomioon myös muiden ihotautien mahdollisuus.

Karvatupen tulehduksen itsehoito

Normaali karvatupen tulehduksen voi hyvin hoitaa itse. Iho kannattaa pestä karvatuppitulehduksen alueelta pari kertaa päivässä saippualla. Pesun jälkeen iho kuivataan huolella ja tulehdusalueelle levitetään apteekeista saatavaa antimikrobista tai antiseptistä itsehoitovoidetta. Antimikrobinen voide voi sisältää mm. fusidiinihappoa tai basitromysiinia, antiseptinen taas mm. klooriheksidiiniä. Kaikkien tarkoitus on pitää iho puhtaana bakteereista ja muista pieneliöistä. Myös kortisonin ja klooriheksidiinin yhdistelmävoiteita käytetään. 

Jos karvatupen tulehdukset tuntuvat leviävän tai uusivan kotona huomattavan usein, voivat pyyhkeiden vaihto ja partakoneen tai ihokarvanpoistolaitteen huolellinen puhdistaminen olla tarpeen.

Karvatupen tulehduksen asiantuntijahoito 

Asiantuntijahoitoon kannattaa hakeutua laajoissa tai syvissä karvatupen tulehduksissa, samoin kuin päänahan tai parran alueen tulehduksissa. Lääkäri kirjoittaa yleensä reseptillä suun kautta otettavan, noin viikon kestävän antibioottikuurin.

Mikäli karvatupen tulehdus on kehittynyt suuremmaksi paiseeksi, on hoitona paiseen avaus. Lääkäri voi tehdä veitsellä pienen viillon paiseeseen, jotta märkä pääsee ulos (katso tarkemmin luomen poisto ja ihon pientoimenpiteet). Usein tämä riittää hoidoksi, mutta joskus suun kautta otettava antibioottikuuri voi olla aiheellinen paiseen avaamisen lisäksi.

Karvatupen tulehduksen ehkäisy

Ihorikko esim. ihokarvoja ajaessa, hikoilu tai ihon hautuminen voivat altistaa karvatupen tulehdukselle. Tällöin karvatuppitulehdusta voi ehkäistä huolehtimalla ihon hyvästä hygieniasta. Kovempaa ihon hankausta pesusienellä tai pesuharjalla kannattaa kuitenkin välttää, sillä se saattaa päinvastoin ärsyttää ihon karvatuppia ja altistaa niiden tulehdukselle. 

Myös diabetes ja ylipaino lisäävät karvatupen tulehtumisen riskiä.