Luomen poisto luetaan ihon pientoimenpiteisiin. Ihon pientoimenpiteet tarkoittavat erilaisten ihomuutosten (kuten luomien ja rasvapattien) poistoa sekä paiseiden avausta. Pientoimenpiteet tapahtuvat paikallispuudutuksessa eivätkä siis vaadi esim. nukutusta. Luomen poisto ja muut ihon pientoimenpiteet ovat yleisimpiä toimenpiteitä terveyskeskuksissa ja lääkäriasemilla, ja yleisimmin niitä suorittavat yleislääkärit ja ihotautilääkärit.
Luomen poisto ja ihon pientoimenpiteet
Luomen poisto on yleisimpiä ihon pientoimenpiteitä. Luomet voivat olla erilaisia ulkonäöltään (katso tarkemmin luomi). Lääkäri arvioi luomen ulkonäön ja ottaa huomioon myös luomen koon, muodon sekä mahdolliset värimuutokset. Luomi voidaan poistaa, jos se on ärsyttävässä paikassa (kuten paidan kaulukseen hankaava luomi) tai näyttää epäilyttävältä.
Myös ihonalaisia patteja voidaan poistaa pientoimenpiteellä; epämääräisiä ihopatteja onkin aina hyvä näyttää lääkärille. Yleisimpiä poistettavia ovat mm. rasvapatit eli lipoomat ja ateroomat eli epidermaalikystat. Ihonalainen patti voidaan poistaa, jos se kipeytyy, tulehtuu tai häiritsee muulla tavoin jokapäiväistä elämää.
Joskus iholle voi kehittyä myös tulehdusontelo eli paise. Pieniä karvatupen tulehduksia (follikuliitti) ei tarvitse puhkaista, mutta laajempien paiseiden hoitoon kuuluu niiden avaaminen, jotta märkäerite pääsee ontelosta ulos ja parantuminen voi käynnistyä.
Koepalan ottamisesta iholta on kerrottu omassa artikkelissaan koepalan otto (iholta).
Luomen poiston ja ihon pientoimenpiteen suoritus
Aluksi hoitaja pesee ja puhdistaa ihoalueen sekä poistaa mahdolliset ihokarvat. Tämän jälkeen toimenpidealue suojataan ns. reikäliinalla. Lääkäri käyttää ihotoimenpiteissä kertakäyttöhanskoja ja toimenpidevälineitä. Puhdas toimintaympäristö on tärkeää, jotta vältytään bakteerien aiheuttamilta tulehduksilta. Lääkäri aloittaa toimenpiteen pistämällä puudutusainetta näytteenottoalueen ympärille. Puudute vaikuttaa noin viidessä minuutissa. Tämän jälkeen kipua ei toimenpiteen aikana tunnu, mutta kosketustunto yleensä säilyy.
Luomi poistetaan yleensä ns. veneviillolla (veneen muotoinen viilto). Viilto tehdään hieman ihomuutosta pidemmäksi, jotta luomi saadaan poistettua kokonaan ja haavan reunat yhdistettyä poiston jälkeen. Joskus aivan pinnallisia ihomuutoksia (kuten rasvaluomia) voidaan myös ”raaputtaa” pois ilman leikkausta. Myös rasvapatit eli lipoomat ja ateroomat eli epidermaalikystat poistetaan veneviillon kautta. Nämä muutokset ovat kuitenkin ns. kapselimaisia, jolloin lääkäri poistaa ne seuraamalla kapselin reunaa ihon alla esim. pienten tylppäkärkisten saksien avulla. Ihomuutoksen poiston jälkeen lääkäri ompelee haavan kiinni (katso erillinen artikkeli haavan ompelu), tai jos haava on alle puolen senttimetrin kokoinen, voidaan haavan reunat yhdistää erityisen haavateipin avulla. Paiseen avaus suoritetaan yleensä ilman puudutusta. Ensin ihoalue pestään ja puhdistetaan. Tämän jälkeen lääkäri puhkaisee ihon terävän veitsen avulla, jotta paiseen sisällä oleva märkä (bakteerien ja kuolleiden valkosolujen muodostama erite) pääsee ulos. Viilto jätetään yleensä auki ja tarvittaessa paiseen sisälle voidaan asettaa pieni imevä hoitonauha pariksi päiväksi. Iholle laitetaan lisäksi puhdas harsosidos. Vaikka paiseen puhkaisemisessa saattaa tuntua pientä kipua, toimenpide helpottaa usein heti paiseesta aiheutunutta painetta.
Koepalan ottamisesta iholta on kerrottu omassa artikkelissaan koepalan otto (iholta).
Luomen poiston ja ihon pientoimenpiteen jälkeen
Haava-alue pidetään kuivana vuorokauden ajan ihon pientoimenpiteen jälkeen. Harsosidoksen tai sidetaitoksen voi poistaa noin vuorokauden kuluttua. Mahdolliset ihoteipit on syytä pitää iholla ja saunomista sekä uimista välttää ompeleiden poistamiseen saakka. Tikit pidetään paikasta riippuen 5-14 päivän ajan, minkä jälkeen hoitaja poistaa ne.
Pieni punoitus ja eritteen vuotaminen toimenpidehaavasta ompelun jälkeen on normaalia. Tulehdukseen viittaavat mm. kovempi kipu, turvotus tai punoituksen leviäminen. Tällöin täytyy ottaa yhteys lääkäriin.
Poistettu luomi lähetetään yleensä aina patologian erikoislääkärin (patologin) arvioon mikroskoopilla tutkittavaksi, jotta mahdolliset pahanlaatuiset vaivat (kuten ihosyöpä) voidaan sulkea pois. Patologin vastaus ihomuutoksesta valmistuu yleensä parin viikon kuluessa, ja se käydään tavallisesti läpi hoitavan lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa.
Paise paranee yleensä pelkällä avauksella. Lääkäri päättää mahdollisesta antibioottihoidosta tapauskohtaisesti. Paiseen jälkihoitoon kuuluvat seurantakäynnit sairaanhoitajan luona. Kun paise on rauhoittunut, imevä hoitonauha poistetaan ja paise ”kuivuu” yleensä tämän jälkeen itsestään. Viiltoaluetta ei ommella kiinni, vaan ontelo kasvaa hiljalleen umpeen ”pohjalta käsin”.
Korvaukset
Yksityisessä terveydenhuollossa lääkärikäynneistä ja pientoimenpiteistä (kuten luomen poistosta) on mahdollista saada osittaista Kela-korvausta.