Koepalan otto (iholta) - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Koepalan otto (iholta)

Päivitetty: 20.09.2018

Koepalan ottaminen iholta tarkoittaa ihomuutoksen tai sen osan irrottamista tarkempaa tutkimusta varten. Yleensä tämä tapahtuu pienellä ihoviillolla tai ns. stanssilla (pieni pyöreä terävä näytteenottoväline). Pinnallisia ihomuutoksia voidaan myös ”raaputtaa” näytteeksi. Tämän jälkeen patologian erikoislääkäri (patologi) arvioi näytteen solumuutokset mm. mikroskoopin avulla. Koepalan ottaminen iholta on yleinen pientoimenpide eri ihovaivoissa.

Koepalan otto (iholta)

Koepalan otto iholta auttaa tutkimaan monenlaisia ihomuutoksia. Yleensä koepalalla varmistetaan luomien hyvänlaatuisuus ja suljetaan pois pahanlaatuisten muutosten (kuten melanooma) mahdollisuus. Koepalan avulla voidaan tutkia myös mm. erilaisia rakkulatauteja (kuten ihokeliakia), ihottumia (kuten punajäkälä) ja sidekudossairauksia (kuten ihon punahukka), joita voi muuten olla vaikea erottaa monista muista lähes samannäköisistä muutoksista.

Koepalan otto (iholta) - näytteenotto

Ennen koepalan ottamista hoitaja pesee ja puhdistaa näytteenottoalueen. Tämän jälkeen näytteenottoalue suojataan ns. reikäliinalla. Lääkäri käyttää näytteenotossa kertakäyttöhanskoja ja toimenpidevälineitä. Puhdas toimintaympäristö on tärkeää, jotta vältytään mm. bakteerien aiheuttamilta tulehduksilta.

Lääkäri aloittaa koepalan ottamisen pistämällä puudutusainetta näytteenottoalueen ympärille. Puudute vaikuttaa noin 5 min. kuluessa. Tämän jälkeen kipua ei toimenpiteen aikana tunnu, mutta kosketustunto yleensä säilyy.

Koepala voidaan ottaa joko ns. veneviillolla (veneen muotoinen viilto) tai stanssilla (noin 3-6 mm kokoinen pyöreä terävä näytteenottoväline). Yleensä viilto ulottuu ihon läpi rasvakerrokseen saakka, jotta näyte olisi mahdollisimman kattava. Joskus aivan pinnallisia ihomuutoksia voidaan ”raaputtaa” näytteeksi myös ilman puudutusta. Jos muutos on pieni (kuten epäselvä luomi tai rakkula), se poistetaan yleensä kokonaisuudessaan (katso tarkemmin luomen poisto ja ihon pientoimenpiteet)

Koepalan ottamisen jälkeen lääkäri ompelee haavan kiinni, tai jos haava on alle puolen senttimetrin kokoinen, voidaan haavan reunat yhdistää teipin avulla. Lopuksi haava-alue peitetään puhtaalla harsosidoksella. Tarkemmin mm. haavan ompelusta on kerrottu erillisessä artikkelissa haavan ompelu. Otettu koepala lähetetään laboratorioon patologian erikoislääkärin tutkittavaksi.

Ihokoepalan ottamisen jälkeen

Ihokoepalan ottamisen jälkeen haava-alue pidetään kuivana vuorokauden ajan. Myöhemmin harsosidoksen tai sidetaitoksen voi ottaa pois suihkun ajaksi ja tilalle voi tarvittaessa laittaa uuden. Saunomista ja uimista on syytä välttää, kunnes ompeleet on poistettu. Hoitaja poistaa tikit 5-14 päivän kuluttua, näytteenottopaikasta riippuen. Tarkemmin haavan hoidosta on kerrottu erillisessä artikkelissa haavan ompelu.

Otetun koepalan vastaus valmistuu yleensä parissa viikossa. Tämän jälkeen sovitaan hoitavan lääkärin kanssa mahdollisista jatkotoimenpiteistä.