Haavan ompelu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Haavan ompelu

Päivitetty: 07.10.2020

Haavan ompelu tarkoittaa ihohaavan sulkemista ompeleiden eli tikkien avulla. Tikkaamista käytetään sekä tapaturmaisten haavojen sulkemiseen että ihon pientoimenpiteiden yhteydessä. Haavan ompelu on tavallisimpia toimenpiteitä terveyskeskuksissa ja lääkäriasemilla, ja yleisimmin siitä vastaavat yleislääkärit ja ihotautilääkärit. Myös suurempien leikkausten yhteydessä leikkaushaavat suljetaan ompeleilla.

Haavan ompelu

Haava suljetaan tikkien avulla, jos se on liian suuri tai repaleinen hoidettavaksi muilla keinoilla. Pienet ja siistit haavat voidaan sulkea myös erityisen haavaliiman tai perhosteipin avulla. Haavan ompelu tulee kyseeseen vain tuoreissa haavoissa (noin 6-12 tunnin ikäisissä). Tätä vanhempien haavojen sulkeminen vaatii suuremman toimenpiteen.

Myös isompien leikkausten yhteydessä tarvitaan ihoviillon sulkemista, usein monessa kerroksessa. Tällaisia leikkauksia ovat mm. keisarileikkaus, tekonivelleikkaukset (mm. lonkan tekonivelleikkaus ja polven tekonivelleikkaus), leikkaushoitoa vaativat luunmurtumat sekä sydämen ohitusleikkaus.

Haavan ompelun kulku

Aluksi hoitaja pesee ja puhdistaa haavan keittosuolaliuoksen avulla. Tämän jälkeen haava-alue suojataan ns. reikäliinalla. Lääkäri käyttää haavan ompelussa kertakäyttöhanskoja ja toimenpidevälineitä, jotta vältytään bakteerien aiheuttamilta tulehduksilta.

Tapaturmaisten haavojen hoito aloitetaan pistämällä puudutusainetta haavan lähiympäristöön. Jos kyseessä on varvas tai sormi, käytetään ns. johtopuudutusta, jossa puudutusaine pistetään varpaan tai sormen tyveen kummallekin puolelle. Tällöin puudutusaine vaikuttaa koko varpaaseen tai sormeen puuduttamalla kipuhermot. Usein puudutusaine sisältää adrenaliinia, joka pienentää verisuonia ja vähentää verenvuotoa toimenpiteen aikana. Lapsille voidaan käyttää vaihtoehtoisesti puuduttavaa laastaria tai voidetta, jolloin vältytään puudutusaineen pistämiseltä.

Puudutuksen jälkeen lääkäri yhdistää haavan reunat tikkien eli ompeleiden avulla. Tehtävään käytetään eri paksuisia ommellankoja, jonka päässä on terävä neula. Apuvälineinä ovat mm. pinsetin näköiset atulat sekä ns. neulankuljetin, jonka avulla lääkäri saa pistettyä neulan tarkasti ihon läpi. Yleensä ompeleet ommellaan yksitellen ja sidotaan kiinni ihon pinnalle. Ompeleiden päälle voidaan laittaa lisäksi ihoteippiä, joka vielä yhdistää haavan reunoja. Tikkien ompelemisen jälkeen haava-alue peitetään puhtaalla harsosidoksella.

Syvempiä haavoja voidaan sulkea useammassa kerroksessa, jolloin ihon sisään jääviin ompeleisiin käytetään ns. sulavaa lankaa, jota ei poisteta myöhemmin. Leikkaushaavojen sulkemiseen käytetään myös erityisiä haavahakasia.

Haavan ompelun jälkeen ja tikkien poisto

Haavan ompelun jälkeen potilas saa kotiinsa mukaan erityiset haavanhoito-ohjeet. Ommeltu haava on syytä pitää kuivana vuorokauden ajan. Tämän jälkeen haavaa voi suihkutella päivittäin ja vaihtaa haavalaput uusiin, mutta saunomista ja uimista tulee välttää ompeleiden poistoon saakka. Mikäli haava erittää, haavan päällä olevat haavalaput kannattaa vaihtaa uusiin, mutta mahdolliset haavateipit on syytä pitää iholla tikkien ajan. Mikäli vastaanotolta mukaan saadut haavalaput loppuvat, niitä voi ostaa lisää apteekeista. Lääkäri päättää haavan paikasta riippuen, kuinka pitkään ompeleita pidetään (viidestä päivästä kahteen viikkoon), minkä jälkeen hoitaja poistaa ne (ns. tikkien poisto).

Pieni punoitus ja eritteen vuotaminen haavasta ompelun jälkeen on normaalia. Tulehdukseen viittaavat mm. kovempi kipu, turvotus tai punoituksen leviäminen. Tällöin täytyy ottaa yhteys lääkäriin. Ennaltaehkäisevää antibioottikuuria käytetään lähinnä joidenkin puremahaavojen kohdalla.

Korvaukset

Yksityisessä terveydenhuollossa lääkärikäynneistä ja pientoimenpiteistä (kuten haavan ompelusta) on mahdollista saada osittaista Kela-korvausta. Mikäli haava on syntynyt tapaturman seurauksena, sen hoitoon liittyvistä kuluista on mahdollista saada korvausta tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit