Polven tekonivelleikkaus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Polven tekonivelleikkaus

Päivitetty: 20.09.2018

Polven tekonivelleikkaus on ortopedin suorittama toimenpide, jossa vaurioitunut polvinivel korvataan metallista ja muovista koostuvalla keinonivelellä eli polviproteesilla. Yleensä toimenpidettä käytetään pitkälle edenneiden nivelrikon tai nivelreuman hoitona. Polven tekonivelleikkaus on yleisimpiä tekonivelleikkauksia.

Polven tekonivelleikkaus

Polvinivel vaurioituu yleensä polven nivelrikon seurauksena, mutta myös pitkälle edenneen nivelreuman hoitona voidaan käyttää tekoniveltä.

Polven tekonivelleikkaus tulee harkintaan, jos oman polven oireita ei saada hallintaan kipulääkityksen, mahdollisen painonpudotuksen, fysioterapian tai apuvälineiden avulla. Leikkausharkinnassa huomioidaan mm. koetun kivun voimakkuus, oireiden lyhentämä kävelymatka, haitta päivittäisille toimille (kuten pukeutuminen, portaiden kävely ja erilaiset harrastukset) sekä röntgenkuvan näyttämät muutokset polvinivelessä. Myös potilaan yleinen terveydentila eli leikkauskuntoisuus vaikuttaa päätökseen. Leikkauksen tavoitteena on kipujen väheneminen ja liikkumisen sekä toimintakyvyn parantaminen.

Julkisen ja yksityisen terveydenhuollon leikkausharkinta eroaa hieman toisistaan. Julkisessa terveydenhuollossa leikkausarvioon lähettämiselle sekä tekonivelleikkaukselle on olemassa omat kriteerinsä. Yksityisen terveydenhuollon puolella ortopedi voi harkita tekonivelleikkausta enemmän tapauskohtaisesti ja punnita yhdessä potilaan kanssa leikkauksen mahdollisia hyötyjä ja haittoja.

Polven tekonivelleikkauksen toteutus

Polven tekonivelleikkaus tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa, mutta tarvittaessa nukutusta eli yleisanestesiaakin voidaan käyttää. Juuri ennen operaatiota leikattavan jalan verenkiertoa vähennetään reiteen asetettavalla puristavalla siteellä.

Itse leikkauksen aluksi ortopedi tekee polveen yhden tai useamman ihoviillon ja muovaa nivelen luisia rakenteita. Tämän jälkeen reisiluun puolelle asetetaan metallinen nivelosa ja sääriluun puolelle metallista ja muovista koostuva nivelosa. Tarvittaessa myös polvilumpiota voidaan muokata tai ”pinnoittaa”. Jos nivelen vauriot ovat muuttaneet alaraajan normaalia asentoa, leikkauksella voidaan korjata myös virheasentoa. Tekonivelen asetuksen jälkeen haava tai haavat suljetaan tikeillä tai hakasilla. Leikkauksen toteutus kestää yleensä noin 1-2 tuntia.

Polven tekonivelleikkauksen jälkeen

Leikkauksesta toivutaan heräämössä, josta siirrytään vuodeosastolle. Kipua hoidetaan tarvittaessa joko suonensisäisillä tai tablettimuotoisilla kipulääkkeillä. Suojaava antibioottiannos annetaan yleensä kertaalleen myös leikkauksen jälkeen, ja laskimotukosta ehkäisevää lääkitystä jatketaan noin neljän viikon ajan. Hoitaja poistaa tikit tai hakaset parin viikon kuluttua leikkauksesta. Tarkemmin haavan jatkohoidosta voi lukea erillisestä artikkelista haavan ompelu.

Kävely onnistuu joskus jopa leikkauspäivänä tai yleensä viimeistään seuraavana päivänä. Kävelyn tukena voidaan käyttää aluksi kainalosauvoja. Leikkauksen jälkeinen kuntoutus on erittäin tärkeää: fysioterapeutti ohjaa liikeharjoitteita, joita olisi hyvä tehdä päivittäin leikkauksen jälkeen.

Tekonivelleikkausten hoitotulokset ovat nykyisin hyviä. Kipua saadaan helpotettua ja toimintakykyä parannettua. Lopullisesti leikkauksen lopputulos on arvioitavissa noin vuoden kuluttua leikkauksesta. Nykyisin asennettavat tekonivelet kestävät pääsääntöisesti vähintään kymmenen vuotta, joten uusintaleikkauksia tarvitaan melko harvoin.

Korvaukset

Yksityisessä terveydenhuollossa lääkärikäynneistä ja toimenpiteistä (kuten polven tekonivelleikkauksesta) on mahdollista saada osittaista Kela-korvausta.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit