Ihomuutos - Klinik.fi

VALITUT OIREET (6)

Ihomuutos

Päivitetty: 20.09.2018

Ihomuutos tarkoittaa ihon normaalin ulkonäön muuttumista jollain rajatulla alueella. Kyse ei siis ole varsinaisesta diagnoosista, vaan yleisnimityksestä erilaisille ihon poikkeavuuksille. Ihomuutos voi olla mm. luomi tai jokin muu ihon värimuutos, rupi, syylä, ihottuma tai mustelma. Myös ihosyövät luetaan ihomuutoksiksi. Käytännössä jokaisella ihmisellä on ihomuutoksia: suurin osa niistä on hyvänlaatuisia ja vaarattomia, pääasiassa luomia.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Normaali, rauhallinen luomi ei vaadi lääkärin hoitoa.

Suositellaan jatkotutkimusta

Muu epämääräinen ihomuutos tai aiemman ihomuutoksen ulkonäön huomattava muuttuminen on aina aihe lääkärin arviolle.

Ihomuutoksen tunnistaminen ja tutkimukset

Suurin osa ihomuutoksista on hyvänlaatuisia, tavallisia luomia. Luomelle tyypillistä on mm. sen tasalaatuinen, yleensä ruskea tai punainen, väri sekä pyöreä muoto. Tarkemmin luomista on kerrottu erillisessä artikkelissa luomi.

Varsinkin vanhemmilla ihmisillä hyvin yleinen ihomuutos on rasvaluomi (rasvasyylä, ”vanhuuden luomi”). Rasvaluomi on aluksi ihon värinen tai hieman ruskehtava ja aavistuksen koholla ihosta. Ajan kuluessa muutos tummenee selvästi ja alkaa murentua reunoilta. Rasvaluomia syntyy erityisesti yläselkään ja rintakehälle, mutta myös kasvoihin ja päänahkaan. Kyse on aina hyvänlaatuisesta muutoksesta, joka yleistyy iän myötä.

Syylät ovat viruksen aiheuttamia ihomuutoksia, jotka ilmaantuvat erityisesti käsiin ja jalkoihin. Tarkemmin syylistä on kerrottu erillisessä artikkelissa syylä.

Ihomuutoksen syntyessä tai muuttuessa on pidettävä mielessä myös ihosyövän mahdollisuus. Ihosyöpä (kuten melanooma) voi kehittyä normaaliinkin luomeen, mutta yleensä ne kehittyvät terveelle ihoalueelle. Muutos voi olla arpimainen tai epämääräinen muutos iholla, joka ei yleensä selkeästi muistuta normaalia luomea. Tarkemmin ihosyövistä ja melanoomasta on kerrottu erillisissä artikkeleissa (katso ihosyöpä ja melanooma).

Ihomuutos tutkitaan yleislääkärin tai ihotautilääkärin vastaanotolla. Lääkäri arvioiihomuutoksen ja tarvittaessa ottaa koepalanäytteen tai poistaa luomen kokonaan jatkotutkimuksia varten. Tarkemmin toimenpiteistä on kerrottu artikkeleissa koepalan otto (iholta) sekä luomen poisto ja ihon pientoimenpiteet.

Ihomuutosten itsehoito

Hyvänlaatuiset ihomuutokset eivät vaadi toimenpiteitä. Esim. tavallinen luomi poistetaan yleensä vain siinä tapauksessa, että siitä on selvästi haittaa (luomi hankaa tai repeytyy helposti). Tarvittaessa sopivalla vaatetuksella voi yrittää vähentää ihomuutosten hankautumista ja kutiavaan luomeen voi kokeilla parin päivän ajan apteekista saatavia kortisonivoiteita.

Pienillä lapsilla tavattavat tuliluomet ja mansikkaluomet eivät myöskään vaadi hoitoa, vaan ne häviävät yleensä täysin muutaman vuoden kuluessa.

Ihomuutosten hoito ja poistaminen

Iso osa asiantuntijahoitoa on ihomuutoksen arvioiti. Hyvänlaatuisia muutoksia ei yleensä lähdetä poistamaan, sillä poistokohtaan voi jäädä arpi ja joskus myös koholla olevaa arpikudosa. Mikäli poistoon päädytään, käytetään yleensä pientä iholeikkausta (katso luomen poisto ja ihon pientoimenpiteet). Ihomuutoksia voidaan hoitaa myös jäädytyksen ja joissain tapauksissa laserin avulla.

Pahanlaatuiset ihomuutokset hoidetaan aina. Ihosyöpien hoidosta katso erilliset artikkelit ihosyöpä ja melanooma.

Ihomuutokset ja auringolta suojautuminen

Runsas auringonvalo voi lisätä pigmenttiluomien määrää vaaleaihoisilla. Liiallinen auringonotto ja ihon palaminen auringossa lisäävät myös ihosyöpien riskiä. Auringolta voi suojautua sopivalla vaatetuksella sekä käyttämällä mm. apteekista saatavia aurinkovoiteita. Tarkemmin ihon palamista ja auringolta suojautumista on käsitelty erillisessä artikkelissa auringon polttama iho.