Märkärupi - Klinik.fi

VALITUT OIREET (4)

Märkärupi

Päivitetty: 20.09.2018

Märkärupi tarkoittaa bakteerin aiheuttamaa ihon pinnallista tulehdusta. Sen yleisimpiä aiheuttajia ovat stafylokokki- ja streptokokkibakteerit, joita on ihon pinnalla normaalistikin. Märkäruven ne aiheuttavat päästessään ihon sisempiin osiin ihorikkojen kautta. Yleensä märkärupi sijoittuu kasvojen (erityisesti sierainten tai suupielten) alueelle. Se on yleinen lapsilla ja tarttuu hyvin helposti mm. päiväkodeissa ja kouluissa.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Märkärupi on melko yleinen vaiva, joka ei välttämättä vaadi käyntiä lääkärissä. Jos tulehdusalue on läpimitaltaan alle 2 cm kokoinen eikä kuumetta ole, vaivaa voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli märkivä tai rupea muodostava ihomuutos lapsella ei rauhoitu itsehoidolla tai kasvaa suuremmaksi kuin kahden euron kolikon kokoiseksi, on hyvä hakeutua lääkäriin. Lääkärin tutkimuksiin on hakeuduttava myös, jos ihomuutokseen liittyy muita oireita, kuten kuumetta.

Märkäruven oireet ja toteaminen

Märkärupi aiheuttaa tulehduksen tavallisimmin sierainten ja suupielten alueelle. Märkärupea voi kuitenkin esiintyä missä päin kehoa tahansa, mm. kasvoissa, hiusrajassa, pakaroissa ja käsissä. Märkäruven tyypillinen oire on rupimainen ihomuutos, joka voi erittää nestettä tai märkää. Ennen rupien muodostumista alueelle voi ilmaantua rakkuloita. Pientä epämukavuuden tunnetta, kipua tai kutinaa voi myös esiintyä. Yleensä ihomuutos on enimmillään noin kahden euron kolikon kokoinen, mutta märkärupi voi myös levitä laajemmaksi.

Yleensä lääkäri voi todeta märkäruven sen tyypillisen taudinkuvan ja ulkonäön perusteella, eikä erityistutkimuksia tarvita. Mikäli aiheuttajasta on epäselvyyttä, voivat tarkemmat laboratoriokokeet (kuten bakteeriviljelynäyte) auttaa taudin toteamisessa. Joskus esim. kasvojen alueen herpes-tulehdusta voi olla vaikea erottaa märkäruvesta.

Märkäruven itsehoito

Pienikokoisen märkäruven kotihoidossa tärkeää on rupien kunnollinen liottaminen vedellä sekä saippuapesut. Ruvet liotetaan esim. märän pesulapun avulla hellävaraisesti kokonaan irti, minkä jälkeen ihoalueelle levitetään antibioottivoidetta (esim. basitrasiini/neomysiini). Voidetta saa apteekista myös ilman reseptiä.

Märkäruven asiantuntijahoito

Mikäli märkärupi on laajempi tai ei hoidu itsehoidolla, lääkäri voi määrätä suun kautta otettavan antibioottikuurin. Jos ihomuutoksen alueella on lisäksi selkeää ihottumaa, voi kortisonipohjainen antibioottivoide olla tarpeen.

Märkäruven ehkäisy

Bakteerit tunkeutuvat ihoon naarmujen ja ihorikkojen kautta. Tämän vuoksi märkärupea voi ehkäistä pitämällä iho hyvässä kunnossa ja hoitamalla esim. kutisevat hyönteisten puremat hyvin. Apteekeista on saatavilla tuotteita ihonhoitoon tai kortisonivoiteita kutiseviin hyönteisten pistoihin.

Myös käsien pesu on tärkeää, koska märkärupi tarttuu kosketustartunnalla. Joissain tapauksissa tartunta on mahdollinen myös esineiden (kuten pehmolelujen) kautta.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit